Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

9 παράξενοι δρόμοι

Ο πιο μικρός δρόμος - Ebenezer Place - Σκωτία
Το Ebenezer Place, στη Σκωτία είναι καταχωρημένο στο Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες ως ο πιο μικρός δρόμος στον κόσμο, με μήκος 2,06 μέτρα. Το 2006 ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ των 5,2 μέτρων που κατείχε η Elgin Street στο Lancashire. Ο δρόμος έχει μόνο μία διεύθυνση: την μπροστινή πόρτα του Νο 1 Bistro, που αποτελεί μέρος του ξενοδοχείου Mackays.
Ο δρόμος δημιουργήθηκε το 1883, όταν κατασκευάστηκε το Ebenezer Place. Ο ιδιοκτήτης του κτιρίου, τότε ξενοδοχείο, έπρεπε να γράψει ένα όνομα στη μικρότερη πλευρά του ξενοδοχείου. Ανακηρύχτηκε επίσημα σε δρόμο το 1887.

Ο στενότερος δρόμος - Spreuerhofstraße, Γερμανία
Ο Spreuerhofstraße είναι ο πιο στενός δρόμος του κόσμου, στην πόλη Reutlingen της Γερμανίας. Κυμαίνεται από 31 μέχρι 50 εκατοστόμετρα.
Κατασκευάστηκε το 1727 κατά τη διάρκεια των προσπαθειών ανοικοδόμησης μετά τη ολοσχερή καταστροφή της περιοχής από τη φωτιά του 1726 και είναι καταγεγραμμένη στην Πολεοδομία ως City Street Number 77.

Ο πιο πολύπλοκος κόμβος των ΗΠΑ - Κόμβος Judge Harry Pregerson Interchange, Λος Άντζελες, ΗΠΑ
Ο κόμβος Judge Harry Pregerson βρίσκεται στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια και είναι ένα από τους πιο περίπλοκους κόμβους της χώρας. Επιτρέπει την είσοδο και την έξοδο προς όλες τις κατευθύνσεις. Είναι ένας κόμβος που αποτελείτε από στρώματα γεφυρών δημιουργώντας ένα περίπλοκο δίκτυο δρόμων που επιτρέπουν την ομαλή ροή της κυκλοφορίας. Άρχισε να λειτουργεί το 1993.

Ο πιο στριφτός δρόμος των ΗΠΑ - Lombard St, Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ
Ο δρόμος είναι διάσημος για ένα μικρό του τμήμα κοντά στην κορυφή του Russian Hill. Ο λόφος στο σημείο αυτό είναι τόσο απότομος (27°) που θα ήταν πάρα πολύ επικίνδυνος για τα περισσότερα οχήματα. Έτσι από 1922 ως το 1923 αυτό το τμήμα μετατράπηκε αποκτώντας 8 απότομες στροφές. Η κυκλοφορία επιτρέπεται μόνο για την κάθοδο.
Το στριφτό τμήμα του δρόμου, το οποίο είναι περίπου 400 μέτρα είναι στρωμένο με κόκκινα τούβλα. Το όριο ταχύτητας στο τμήμα αυτό είναι 8.0 χλμ/ώρα.

Ο πιο απότομος δρόμος - Baldwin Street, Νέα Ζηλανδία
Η Baldwin Street σε ένα προάστιο σε μια πόλη της Νέας Ζηλανδίας, θεωρείται η πλέον απότομη κατοικημένη περιοχή του κόσμου.
Ένας ευθύς δρόμος με μήκος κάτι λιγότερο από 350 μέτρα, η Baldwin Street ξεκινάει στα 30 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και φτάνει τα 100 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στην κορυφή. Στην κορυφή της έχει κλίση περίπου 35%.

Ο πιο φαρδύς δρόμος - 9 De Julio, Μπουένος Άιρες, Αργεντινή
Στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινή υπάρχει η μεγαλύτερη λεωφόρος στον κόσμο. Με πλάτος πάνω από 91 μέτρα, η 9 De Julio Avenue καταλαμβάνει ένα κενό ενός ολόκληρου οικοδομικού τετραγώνου. Διασχίζοντας τη λεωφόρο συχνά χρειάζονται κάμποσα λεπτά, καθώς σε όλες τις διασταυρώσεις υπάρχουν φανάρια. Με κανονικό βάδισμα, οι πεζοί χρειάζονται 2 με 3 φανάρια για να περάσουν τις 12 λωρίδες της.

Ο πιο μακρύς δρόμος - Yonge St, Οντάριο, Καναδάς
Ο μακρύτερος δρόμος στον κόσμο είναι η Yonge Street, γνωστός ως «Main Street Ontario» και συνδέει τις όχθες της λίμνης Οντάριο στο Τορόντο του Καναδά με τη λίμνη Simcoe, μια πύλη προς τις Upper Great Lakes. Η Yonge Street συμπεριλαμβάνεται στο Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες με μήκος 1,896 χλμ, καθώς και η κατασκευή αυτού του δρόμου έχει χαρακτηριστεί Εθνικής Ιστορικής Σημασίας (Event of National Historic Significance).

Ο μεγαλύτερος κυκλικός δρόμος - Putrajaya, Μαλαισία
Βρίσκεται στα νότια της Κουάλα Λουμπούρ με μήκος 3,4 χλμ. Βρίσκεται γύρω από ένα όμορφο λόφο με πράσινα πάρκα.

Ο πιο πολύπλοκος κυκλικός δρόμος - Magic Roundabout Μεγάλη Βρετανία
Το Magic Roundabout στο Σουίντον της Αγγλίας κατασκευάστηκε το 1972 και αποτελείται από πέντε μικρούς κυκλικούς δρόμους, στην περιφέρεια ενός μεγαλύτερου κυκλικού δρόμου. Το 2009 ψηφίστηκε ως η τέταρτη πιο τρομακτική διασταύρωση στη Βρετανία. Για να είμαστε δίκαιοι, μόλις κατανοήσει κανείς πως πρέπει να συμπεριφερθεί στον κόμβο, είναι απίστευτα λειτουργικός και πραγματικά μειώνει την κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου