Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Ο Όλυμπος στην κορυφή της Ευρώπης!


Στα δέκα καλύτερα εθνικά πάρκα της Ευρώπης κατέταξε τον Ολυμπο το έγκυρο βρετανικό περιβαλλοντικό περιοδικό Εcologist.



Το θρυλικό βουνό των δώδεκα θεών έχει ανακηρυχθεί Εθνικός Δρυμός από το 1938, καθώς, πέρα από τον μύθο που το περιβάλλει, διαθέτει έναν μοναδικό φυσικό κόσμο με εκατοντάδες διαφορετικά είδη χλωρίδας και πανίδας. Οι συντάκτες του ευρείας κυκλοφορίας περιοδικού επέλεξαν τον Ολυμπο από τα συνολικά 359 μεγάλα εθνικά πάρκα που υπάρχουν στην Ευρώπη. Είναι η πρώτη φορά που οι προστατευόμενες φυσικές περιοχές της Γηραιάς Ηπείρου αξιολογούνται και κατατάσσονται σε λίστα με κύριο κριτήριο την ποικιλία των ειδών χλωρίδας και πανίδας, καθώς και τη γενικότερη περιβαλλοντική τους σημασία.

Ο Ολυμπος χαρακτηρίστηκε από τις πιο πλούσιες περιοχές της Ελλάδας σε χλωρίδα, αφού διαθέτει 1.700 είδη και υποείδη φυτών - και ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 25% της ελληνικής χλωρίδας. Τα 187 από τα παραπάνω είδη έχουν χαρακτηριστεί σημαντικά, τα 56 είναι ενδημικά, ενώ από αυτά τα 23 βρίσκονται μόνο στον Ολυμπο και τα 16 είναι σπάνια. Η πανίδα είναι εξίσου πλούσια, με καταγεγραμμένα 32 είδη θηλαστικών, 108 είδη πτηνών, 22 είδη ερπετών και 8 είδη αμφίβιων. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το 1981 η UNESCO ανακήρυξε τον Ολυμπο «Διατηρητέο Οικοσύστημα της Παγκόσμιας Βιόσφαιρας», ενώ από τη μεριά της η Ευρωπαϊκή Ενωση τον έχει συμπεριλάβει στις «Σημαντικές για την Ορνιθοπανίδα Περιοχές της Ευρωπαϊκής Κοινότητας». Ακόμη, έχει καταχωρηθεί στον κατάλογο του ευρωπαϊκού Δικτύου NATURA 2000 ως «ζώνη ειδικής προστασίας» και «τόπος κοινοτικού ενδιαφέροντος».

Χαράδρες και αλπικά λιβάδια
Το βουνό των θεών αποτελεί και ένα μοναδικό προορισμό όχι μόνο για τους λάτρεις της ορειβασίας, αλλά και για όσους θέλουν απλώς να το απολαύσουν περπατώντας. Το ανάγλυφο του Ολύμπου είναι ιδιαίτερα έντονο, με βραχώδεις και απόκρημνες κορυφές, βαθιές χαράδρες, αλπικά λιβάδια και πυκνά δάση. «Οι περιοχές του Ολύμπου που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον βρίσκονται διάσπαρτες σε όλη την έκταση και όλα τα υψόμετρα του βουνού, ώστε η επίσκεψη κάποιων να μην απαιτεί ιδιαίτερη φυσική αντοχή και προετοιμασία», αναφέρει ο δασολόγος και πρόεδρος του δ.σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, Παύλος Ανδρεδάκης. Τα σημεία με ιδιαίτερη ομορφιά ανάμεσα στα οποία μπορεί να επιλέξει ο καθένας είναι πολλά. Ορισμένα από τα κορυφαία θεωρούνται η κοιλάδα στο Ξηρολάκι με το πλούσιο δάσος και με θέα που κόβει την ανάσα, αφού ο επισκέπτης αγναντεύει το εντυπωσιακό, βραχώδες αμφιθέατρο της δυτικής πλευράς των κορυφών, τα Μεγάλα Καζάνια.

Το ρέμα Ορλιά, όπου κανείς μπορεί να πάει ακολουθώντας το μονοπάτι που ξεκινά στο 4ο χιλιόμετρο του δασικού δρόμου Δίον - Κορομηλιά οδηγεί σε καταρράκτες, ενώ σε υψόμετρο 820 μέτρων, στη βόρεια πλευρά της χαράδρας «Ζηλιάνα», υπάρχει η Μονή Κανάλων, ένα φυσικό μπαλκόνι με θέα στον Θερμαϊκό Κόλπο. Δίπλα μάλιστα από τη χαράδρα μπορεί κάποιος να δει τα Λείβηθρα, τον αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται μέσα στο πλατανόδασος. «Μια ενότητα 4 χιλιομέτρων ξεκινά από το χωριό Βροντού, σε υψόμετρο 350-400 μέτρων, μέσα σε ένα μαγευτικό και μυστηριώδες τοπίο, όπως αυτό στην Αγία Κόρη, με καταπληκτική θέα προς τις κορυφές με τις απότομες πλαγιές, αλλά και προς τον κάμπο της Κατερίνης» εξηγεί ο Π. Ανδρεδάκης.

Μοναδικά στο είδος τους
Στη λίστα του Ecologist περιλαμβάνονται εντυπωσιακά εθνικά πάρκα σε Γαλλία, Ισπανία, Σκοτία, Γερμανία, Ελβετία, Πολωνία, Σλοβακία και Αγγλία. Δύο απ’ αυτά που ξεχωρίζουν είναι το πάρκο Σέβενες στη Γαλλία και το Τέιντ στην Τενερίφη.

Εναν απέραντο φυσικό λαβύρινθο, αποτελεί το πάρκο Σέβενες στη νότια Γαλλία. Ποτάμια και ρυάκια κυκλώνουν τις απέραντες, καταπράσινες κοιλάδες με άγριες μουριές και άλλα πανύψηλα δένδρα. Μέσα σ’ αυτό το οργιώδες πράσινο φιλοξενούνται 2.410 είδη πανίδας, εκ των οποίων κυρίαρχοι είναι ο κάστορας και ο μαυρόγυπας. Το 1985, το πάρκο εντάχθηκε στο πρόγραμμα της UNESCO «Ανθρωπος και Βιόσφαιρα», στο οποίο ερευνάται η σχέση των ανθρώπων με το περιβάλλον σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πάρκο Τέιντ
Πόλος έλξης έχει γίνει το πάρκο Τέιντ στην Τενερίφη, αφού εκεί βρίσκεται το τρίτο ψηλότερο ηφαίστειο του κόσμου. Το γοητευτικό σεληνιακό τοπίο φέρνει το Τέιντ στην κορυφή της λίστας των πάρκων, με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Η μόνη πανίδα που συναντά κανείς είναι 30 είδη σπονδυλωτών, 10 είδη πουλιών και άφθονα έντομα και αράχνες. Το 2007 χαρακτηρίστηκε «Πάρκο Παγκόσμιας Κληρονομιάς», ενώ η Ισπανία το ανακήρυξε έναν από τους 12 θησαυρούς του.

πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου