Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Ο Κόμης Δράκουλας δεν ζούσε στο κάστρο που νομίζαμε!


Κάθε χρόνο μεγάλος αριθμός τουριστών επισκέπτεται το περίφημο κάστρο Μπραν του Κόμη Δράκουλα στη Ρουμανία. Η πραγματική κατοικία όμως του Βλαντ Ντράκουλια, γνωστού ως Βλαντ Τέπες ή «Βλαντ ο Παλουκωτής», είναι το απομονωμένο κάστρο Ποϊενάρι σε μια δύσβατη ορεινή περιοχή της Βλαχίας.



Ο θρύλος του Βλαντ Τέπες
Ο Βλαντ σύμφωνα πάντα με τον θρύλο, ανάγκασε τους κατοίκους μιας γειτονικής πόλης να χτίσουν το κάστρο για εκείνον, αφού τους είχε αιχμαλωτίσει. Το κάστρο Μπραν φαίνεται πως ήταν προσωρινό ορμητήριο για επιδρομές στην Τρανσυλβανία. Υπάρχει επίσης το ανακαινισμένο κάστρο Χουνιάντ, όπου μετά την εκθρόνισή του το 1462, φυλακίστηκε σε αυτό για μία επταετία.

Το απομονωμένο κάστρο Ποϊενάρι βρίσκεται σε μία βουνοκορφή με γρανιτένιους βράχους, ατελείωτη θέα σε φαράγγια και πανέμορφες λίμνες. Όμως αυτό που έλκει τους ελάχιστους επισκέπτες δεν είναι η φυσική ομορφιά του τόπου, αλλά η σύνδεση της περιοχής με τον διάσημο βρικόλακα, τον Κόμη Δράκουλα.

Η προσέγγιση του κάστρου είναι πολύ δύσκολη, ακόμα και γι' αυτούς που γνωρίζουν την ύπαρξή του. Δεν υπάρχουν τακτικά δρομολόγια προς το Ποϊενάρι κι η πλησιέστερη τουριστική πόλη που είναι η Μπρασόβ, βρίσκεται ώρες μακριά. Ο δρόμος κρύβει κινδύνους και το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής γίνεται μόνο με τα πόδια. Το κάστρο φυλάσσεται από έναν μόνο φύλακα που δεν γνωρίζει την αγγλική γλώσσα.

Εθνικός ήρωας ο αιμοσταγής Κόμης
Τελικά φαίνεται πως όσοι ψάχνουν για τον Κόμη Δράκουλα, τόσο καιρό πήγαιναν σε λάθος μέρος. Αξίζει να σημειωθεί πως ο "Δράκουλας" είναι ο ήρωας του Ιρλανδού συγγραφέα Μπραμ Στόκερ και βασίζεται στην προσωπικότητα του ευγενή Βλαντ Ντράκουλια που κυβέρνησε τη Βλαχία, όπου υψώνονται τα Καρπάθια Όρη κι έζησε από το 1431 ως το 1476. Το παρωνύμιο "Τέπες" προέρχεται από τον ανασκολοπισμό που εφάρμοζε στους Οθωμανούς εχθρούς του, κάτι που δεν ήταν ασυνήθιστο για τον Μεσαίωνα. Για την πλειοψηφία των Ρουμάνων ο Βλαντ παραμένει εθνικός ήρωας.

πηγή: pyles.tv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου