Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Στα 8,7 εκ. τα είδη του πλανήτη

Πρόκειται για την ακριβέστερη καταμέτρηση που έχει γίνει ποτέ

Τα είδη της Γης ανέρχονται σε 8,7 εκατομμύρια σύμφωνα με την τελευταία και ακριβέστερη καταμέτρηση που έχει διενεργηθεί ποτέ από τους επιστήμονες.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, η συντριπτική πλειοψηφία τους δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί και ταξινομηθεί, μια διαδικασία που εκτιμούν ότι θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από 1.000 χρόνια.

Αστακός-«μαμούθ», το τριχωτό είδος αστακού βρέθηκε το 2005 σε υποθαλάσσιες υδροθερμικές σχισμές μεταξύ Ειρηνικού Ωκεανού και Ανταρκτικής

Λιλιπούτειο φίδι, το μικρότερο φίδι-«κλωστή» του πλανήτη βρέθηκε το 2008 στη νήσο Μπαρμπέιντος και έχει μήκος 1000 χιλιοστών

Με σχετική τους δημοσίευση μάλιστα στην επιθεώρηση «PLoS Biology» τα περισσότερα είδη ενδεχομένως να εξαφανιστούν από τον πλανήτη, προτού προλάβουν να μελετηθούν.

«Είναι ίσως ενδεικτικό του ναρκισσισμού που συνοδεύει το ανθρώπινο είδος το γεγονός ότι γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των βιβλίων που υπάρχουν στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ -22.194.65 μέχρι την 1η Φεβρουαρίου- αλλά δεν μπορούσαμε να πούμε με πόσα διαφορετική είδη ζώων και φυτών μοιραζόμασταν τον πλανήτη μας» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Λόρδος Ρόμπερτ Μέι, πρώην πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρείας της Βρετανίας.

Ανάλυση του «δέντρου της ζωής»
Όπως όλα δείχνουν, όμως, κάτι τέτοιο είναι πλέον εφικτό. Οι επιστήμονες μελέτησαν τις σχέσεις μεταξύ των διαφόρων μερών του «δέντρου της ζωής».

Γυμνό μαλάκιο, το συγκεκριμένο είδος θαλάσσιου γυμνοσάλιαγκα βρέθηκε το 2002 κοντά σε υποθαλάσσιο ηφαίστειο στο Μόντερει Μπέι, στα ανοιχτά της Καλιφόρνιας

Ψυχεδελικό ψάρι, το ψάρι με την ασυνήθιστη εμφάνιση φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά το 2008 στα ανοιχτά του νησιού Άμπον, στην Ινδονησία

«Είναι κάτι που επεξεργαζόμασταν εδώ και πολλά χρόνια – είχαμε εξετάσει αρκετές διαφορετικές προσεγγίσεις, ωστόσο χωρίς επιτυχία» εξηγεί ο ερευνητής Ντέρεκ Τίτενσον. «Οπότε αυτή ήταν ουσιαστικά η τελευταία μας ευκαιρία, το δοκιμάσαμε και είδαμε ότι είχε αποτέλεσμα».

Σαύρα-νάνος, ονομάζεται Sphaerodactylus ariasae και εντοπίστηκε στην Δομινικανική Δημοκρατία

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ζώα καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μερίδιο μεταξύ των ειδών του πλανήτη και ακολουθούν οι μύκητες, τα φυτά, τα πρωτόζωα (μονοκύτταροι οργανισμοί) και τα χρώμιστα (άλγη και άλλοι μικροοργανισμοί).

Από το σύνολο των ειδών εξαιρέθηκαν τα βακτήρια και άλλοι μικροοργανισμοί.

πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου