Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Τι είναι ο νευρώνας "Τζένιφερ Ανιστον" που έχουμε όλοι μέσα μας;

Ο "νευρώνας Τζένιφερ Άνιστον", αποτελεί ένα ιατρικό φαινόμενο που παρατηρείται σε όλους τους ανθρώπους! Το ανακάλυψε ο παγκοσμίου φήμης νευρο-επιστήμονας, καθηγητής Rodrigo Quian Quiroga, από το πανεπιστήμιο του Λέστερ.

Με τον όρο "νευρώνας" αναφερόμαστε στα εγκεφαλικά κύτταρα. Σύμφωνα με τον καθηγητή, ανάλογα με τις εικόνες διάσημων προσώπων που βλέπει κάποιος, πυροδοτούνται στον εγκέφαλό του διαφορετικοί νευρώνες-κύτταρα.

Το φαινόμενο έχει ονομαστεί "νευρώνας Τζένιφερ Άνιστον", επειδή όταν κάποιος βλέπει εικόνες της γνωστού ηθοποιού πυροδοτούνται διαφορετικοί νευρώνες στον εγκέφαλό του από ό,τι όταν βλέπει μια οποιαδήποτε άλλη σταρ του Χόλιγουντ!

Έτσι, όταν βλέπουμε εικόνες της Άνιστον ή ακόμα και τα γράμματα του ονόματός της, "ενεργοποιούνται" στον εγκέφαλό μας οι ίδιοι πάντα νευρώνες, που φέρουν πλέον το όνομά της! Αν δούμε π.χ. την Σκάρλετ Γιόχανσον πυροδοτούνται άλλοι, τον Μπραντ Πητ άλλοι κλπ.

Ο λόγος που δόθηκε το όνομα της Τζένιφερ Ανιστον στο συγκεκριμένο φαινόμενο, είναι ότι -συμπτωματικά (;)- οι εθελοντές που συμμετείχαν στα πειράματα του καθηγητή Quiroga, παρουσίαζαν πολύ έντονη ενεργοποίηση εγκεφαλικών κυττάρων όταν αντίκρυζαν την ηθοποιό, κάτι που δεν συνέβαινε με άλλα διάσημα πρόσωπα.

Το επιστημονικό ενδιαφέρον του "νευρώνα Τζένιφερ Άνιστον"
Σύμφωνα με τις έρευνες του καθηγητή, το φαινόμενο αυτό έχει μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον. Μέσω αυτού, είναι δυνατό να καταλαβαίνουμε τι βλέπει κάποιος, ανάλογα με το ποιοι νευρώνες ενεργοποιούνται κάθε φορά. Κατα μία έννοια, οι επιστήμονες μπορούν με αυτόν τον τρόπο να "διαβάζουν" το μυαλό μας!

"Είναι συναρπαστικό να μελετά κανείς πώς οι πληροφορίες για το τι βλέπουμε, ακούμε και αγγίζουμε, καθώς και οι μνήμες και τα συναισθήματά μας, αντανακλώνται στους νευρώνες του εγκεφάλου", δήλωσε ο ερευνητής.

Μια από τις μεγάλες επιστημονικές προκλήσεις της εποχής μας, είναι να κατανοήσουμε με ποιο τρόπο οι πληροφορίες αντανακλώνται στον εγκέφαλο, μια διαδικασία που μπορεί να ονομαστεί "νευρωνική κωδικοποίηση". Αν και έχει ήδη σημειωθεί θεαματική πρόοδος, απέχουμε ακόμα αρκετά από την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα οπτικά ερεθίσματα επεξεργάζονται στον εγκέφαλο για να δημιουργήσουν μια συνειδητή αντίληψη.

πηγή: pyles.tv

Σχόλιο: Τί άλλο θα ακούσουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου