Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Η μαγεία της μικροσκοπίας

Διαγωνισμός ηλεκτρονικής μικροσκοπίας αποκαλύπτει λιλιπούτεια έργα τέχνης

Από το σκουριασμένο τοπίο μιας μικροσκοπικής ρωγμής στο ατσάλι, μέχρι τη λεπτεπίλεπτη κομψότητα των κυψελίδων στους πνεύμονες, η ομορφιά του πολύ μικρού αναδεικνύεται μέσα από τους νικητές του διαγωνισμού ηλεκτρονική μικροσκοπίας 2011 FEI Owner Image Contest.

Η αμερικανική εταιρεία FEI, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ηλεκτρονικών μικροσκοπίων, επέλεξε τους νικητές του φετινού διαγωνισμού με βάση την αισθητική αξία, τις εφαρμογές, την επιστημονική αξία και τη συνολική δημιουργικότητα» των εικόνων τους.

Το πρώτο βραβείο απονέμεται στη Μαρτίνα Ντίνσλεντερ του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Γκρατς στην Αυστρία. Αυτό που μοιάζει με γιγάντιο φαράγγι σαν το Γκραν Κάνιον είναι στην πραγματικότητα μια σκουριασμένη ρωγμή σε μια πλάκα ατσαλιού που υποβλήθηκε σε τεστ παραμόρφωσης.

Δεδομένου ότι τα ηλεκτρονικά μικροσκόπια δίνουν μόνο ασπρόμαυρες εικόνες, η ερευνήτρια ζήτησε από τον συνάδελφό της Μάνουελ Πάνελ να χρωματίσει την εικόνα στον υπολογιστή.

Το δεύτερο βραβείο πηγαίνει στον επαγγελματία φωτογράφο επιστήμης Όλιβερ Μεκς, του οποίου η εικόνα δείχνει τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία στις κυψελίδες των πνευμόνων. Σειρές από ερυθρά αιμοσφαίρια διακρίνονται να στριμώχνονται μέσα στα τριχοειδή.

Το τρίτο βραβείο, τέλος, απονέμεται στην Ανγκέλικα Ράιχμαν, η οποία εργάζεται κι αυτή στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Γκρατς. Η υποψηφιότητά της είναι το πορτρέτο του ακάρεος Lamnacarus ornatus, μισοκρυμμένου μέσα στη μικροσκοπική πανοπλία του.

Δείτε και τις υπόλοιπες υποψηφιότητες στη σελίδα του διαγωνισμού στο Flickr.

πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου