Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Χαρτογραφήθηκε η «μετανάστευση» των πάγων της Ανταρκτικής


Αμερικανοί επιστήμονες υποδεικνύουν σε αυτόν τον ρυθμό εξαφάνισής τους

Για πρώτη φορά Αμερικανοί ειδικοί δημιούργησαν έναν πλήρη χάρτη στον οποίο καταγράφεται το λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής, ως συνέπεια των κλιματικών αλλαγών που οφείλονται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.



«Είναι σαν να βλέπουμε έναν συγκεντρωτικό χάρτη όλων των ρευμάτων των ωκεανών για πρώτη φορά. Πρόκειται για μια ανατρεπτική αποκάλυψη στον χώρο της παγετωνολογίας» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης και ερευνητής της NASA και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας δρ Έρικ Ρινιό.

Παρά το γεγονός ότι οι παγετωνολόγοι είχαν ήδη μια γενική εικόνα των ρυθμών με τους οποίους οι παγετώνες λιώνουν από τις κεντρικές περιοχές και σχηματίζουν πηγές που κατευθύνονται προς τις ακτές της Ανταρκτικής, τώρα ο νέος χάρτης θα τους βοηθήσει να μελετήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις τρέχουσες και μελλοντικές αλλαγές.

Οπτικοποίηση του ταξιδιού των πάγων
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Science», για τη δημιουργία του χάρτη χρησιμοποιήθηκαν δισεκατομμύρια σημεία που είχαν καταγραφεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 χρόνων από ευρωπαϊκούς, καναδικούς και ιαπωνικούς δορυφόρους.

Για τον εντοπισμό της κίνησης των πάγων εφαρμόστηκε η τεχνική InSAR (Satellite Radar Interferometry) η οποία συγκρίνει λήψεις της ίδιας περιοχής αλλά σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι περιοχές που βιώνουν τις ταχύτερες αλλαγές από το λιώσιμο των πάγων είναι εκείνες που βρίσκονται στα δυτικά της Ανταρκτικής.

Τρομακτικά μάλιστα είναι τα στοιχεία γύρω από τη Νήσο Πάιν – τον μεγαλύτερο σε έκταση παγετώνα της δυτικής Ανταρκτικής -, η οποία βάσει των τελευταίων επιστημονικών μετρήσεων χάνει ετησίως περισσότερα από 15 μέτρα πάγου από την επιφάνειά της.

πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου