Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

10 παράξενα στάδια και γήπεδα

Ο κόσμος όλος είναι γεμάτος και διάσπαρτος από στάδια και γήπεδα. Γήπεδα πλωτά, γήπεδα που αλλάζουν χρώματα και άλλα πολύχρωμα, άλλα δίπλα σε γκρεμούς και άλλα οικολογικά. Ο σκοπός τους ένας. Να απολαμβάνει ο κόσμος το θέαμα του βασιλιά των σπορ!

Δείτε 10 από τα πιο παράξενα γήπεδα και στάδια του κόσμου.


World Games Stadium - Ταϊβάν
Στην Ταϊβάν υπάρχει το μεγαλύτερο ηλιακό γήπεδο στον κόσμο, το «World Games Stadium». Διαθέτει τεράστια ηλιακά πάνελ τα οποία αξιοποιούν όλη την ηλιακή ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται το γήπεδο. Διαθέτει στέγη 14.155 τετ. μέτρων και παράγει περίπου 1,4 γιγαβάτ ώρες ηλεκτρικής ενέργειας κάθε χρόνο. Όταν το στάδιο δεν χρησιμοποιείται, το 80% της περιοχής γύρω του τροφοδοτείται με την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από το στάδιο.


Allianz Arena - Γερμανία
Το Allianz Arena βρίσκεται στα βόρεια του Μονάχου στη Γερμανία, και είναι η έδρα της Μπάγερν Μονάχου και να Μόναχο 1860. Με χωρητικότητα 69.901 θεατών, είναι το πρώτο γήπεδο στον κόσμο που η εξωτερική του όψη αλλάζει χρώματα. Είναι κόκκινο όταν παίζει η Μπάγερν, μπλε όταν παίζει το Μόναχο 1860 και λευκό όταν παίζει η εθνική Γερμανίας.


Estadio Municipal de Aveiro - Πορτογαλία
Το Estádio Municipal de Aveiro είναι ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στο Aveiro της Πορτογαλίας. Σχεδιάστηκε για το Euro 2004. Είναι απλό στο σχεδιασμό αλλά έχει πάρα πολλά ζωντανά χρώματα. Τα καθίσματα έχουν διαφορετικά χρώματα και είναι τυχαία διασκορπισμένα. Κόκκινα, πράσινα, κίτρινα, μπλε, λευκά και μαύρα καθίσματα προσφέρουν ένα πρωτότυπο και χρωματικό animation.


Marina Bay Floating Stadium - Σιγκαπούρη
Το Float στο Marina Bay, γνωστός και ως Marina Bay Floating Stadium, είναι το μεγαλύτερο πλωτό γήπεδο του κόσμου. Βρίσκεται στα νερά του Marina Reservoir, στο Marina Bay της Σιγκαπούρη. Κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από ατσάλι, η πλωτή εξέδρα στο Marina Bay με μήκος 120 μέτρα και πλάτος 83 μέτρα, είναι κατά 5% μεγαλύτερη από το Εθνικό Στάδιο. Η πλατφόρμα αντέχει βάρος 1.070 τόνων, που ισοδυναμεί με το συνολικό βάρος 9.000 ανθρώπων, 200 τόνους σκηνικά και τα 3 στρατιωτικά οχήματα 30 τόνων. Είναι χωρητικότητας 30.000 ατόμων.


Igraliste Batarija - Κροατία
Ανάμεσα στις οχυρώσεις του 15ου αιώνα της Trogir στην Κροατία, υπάρχει το μικρό γήπεδο της HNK Trogir, με χωρητικότητα 1.000 ατόμων. Φαίνεται πως είναι μικρό, αλλά περισσότεροι θεατές παρακολουθούν τους αγώνες από το εστιατόριο στην οροφή του κάστρου που βρίσκεται στο πλάι του γηπέδου.


Eco Stadium Janguito Malucelli - Βραζιλία
Το Eco Stadium Janguito Malucelli, που βρίσκεται στην Curitiba, είναι το πρώτο οικολογικό γήπεδο στη Βραζιλία. Έχει χωρητικότητα 6.000 ατόμων. Οι κερκίδες είναι καλυμμένες με γρασίδι. Οι σχεδιαστές χρησιμοποίησαν ανακυκλωμένο ξύλο για την κατασκευή του.


Mmabatho Stadium - Νότια Αφρική
Το Mmabatho Stadium στη Νότιο Αφρική είναι ένα πολλαπλών χρήσεων στάδιο στην πόλη Mafikeng και χρησιμοποιείται σήμερα κυρίως για ποδοσφαιρικούς αγώνες. Το στάδιο έχει χωρητικότητα 59.000 ατόμων.


Gospin Dolac - Κροατία
Το Gospin Dolac, χτισμένο το 1989, είναι το γήπεδο στο Imotski της Κροατίας και έδρα της NK Imotski. Με χωρητικότητα 4.000 θεατών, το γήπεδο βρίσκεται δίπλα σε ένα γκρεμό ύψους 500 μέτρων, στον τέλος του οποίου υπάρχει μια λίμνη.


Fujieda City Stadium - Ιαπωνία
Το Fujieda City Stadium φιλοξενεί 13.000 θεατές, είτε για να παρακολουθήσουν αγώνες ποδοσφαίρου ή να κάνουν πικνίκ. Αντί για τσιμέντο στις κερκίδες οι σχεδιαστές δημιούργησαν δύο αίθρια με γκαζόν, όπου μπορεί κανείς να χαλαρώσει και να παρακολουθήσει τον αγώνα.


Recep Tayyip Erdogan Stadium - Τουρκία
Το Recep Tayyip Erdogan Stadium είναι ένα στάδιο πολλαπλών χρήσεων στη γειτονιά Kasımpaşa της Κωνσταντινούπολης στην Τουρκία. Χρησιμοποιείται κυρίως για ποδοσφαιρικούς αγώνες και είναι η έδρα της Kasımpaşa SK. Αν και η χωρητικότητα του σταδίου επεκτάθηκε στους 13.500 θεατές, οι κερκίδες καλύπτουν μόνο το μισό στάδιο, αφήνοντας το άλλο μισό εκτεθειμένο στη γειτονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου