Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

«Θησαυροί» από βινύλιο για συλλέκτες με χοντρό πορτοφόλι

Μερικούς «μικρούς θησαυρούς» κρύβουν -ενίοτε εν αγνοία τους- χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά σε ντουλάπια, υπόγεια και αποθήκες: οι δίσκοι βινυλίου αποτελούν διεθνώς το νέο trend για μανιώδεις συλλέκτες.

Και για να το κάνουμε πιο λιανά: το «White Album» των Beatles από την έκδοση του 1968 έχει πουληθεί στο e-bay έναντι 19.200 λιρών, ενώ ένα single του «God Save The Queen» των Sex Pistols πουλήθηκε μόλις τον περασμένο Απρίλιο για 14.600 λίρες! Τι να πούμε δε για το άλμπουμ των Velvet Underground του 1966 που πωλήθηκε 25.000 δολάρια από τον ιδιοκτήτη του, ο οποίος το απέκτησε τυχαία με μόλις... 75 σεντς! Ακόμη και δίσκοι ελλήνων καλλιτεχνών, που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες δεκαετίες «πιάνουν» σήμερα τιμές που ξεκινούν από τα 300 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 2.000 ευρώ.

Ψάχνοντας, πάντως, το δίσκο που έχει πουληθεί από την Ελλάδα στην υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί, πέφτουμε πάλι πάνω στους Beatles: τον Ιανουάριο του 2006 είχε δημοπρατηθεί στο e-bay μία κόπια του άλμπουμ «Rubber Soul» από την ελληνική έκδοση, η οποία είχε εξώφυλλο τα μέλη της μπάντας να κρατούν από ένα ποτήρι σαμπάνια. Τελικά πουλήθηκε έναντι 2.704 δολαρίων, επειδή με το συγκεκριμένο εξώφυλλο είχαν κυκλοφορήσει -αποκλειστικά στη χώρα μας- λιγότερες από 300 κόπιες!

Η σπανιότητα, λοιπόν, ενός δίσκου βινυλίου σε συνάρτηση με τη ζήτηση είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που καθορίζουν την τιμή. Η ζήτηση, βέβαια, δεν έχει λογική και η τιμή μπορεί να εκτοξευθεί, αν κάποιος είναι «τρελός και παλαβός», για να αποκτήσει ένα LP. Ετσι, πολλές φορές δημιουργούνται και «αστικοί μύθοι» γύρω από το πόσο πουλήθηκε ένας δίσκος. Αντίθετα, υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη, προκειμένου να χαρακτηριστεί ένας δίσκος σπάνιος: η χρονιά που κυκλοφόρησε, ο αριθμός των αντιτύπων σε μία συγκεκριμένη έκδοση, η χώρα που έγινε η συγκεκριμένη έκδοση κ.ά.

«Ο πιο καλός σύμβουλος για την εύρεση μιας αντικειμενικής τιμής είναι η έρευνα στο Ιντερνετ», αναφέρει ο Γιώργος Φερτάκης, ιδιοκτήτης του δισκοπωλείου Sonic Boom στην Κυψέλη. «Το πόσο πουλήθηκε ένας δίσκος χέρι χέρι μπορεί να αγγίζει και λίγο στη σφαίρα του μύθου», προσθέτει ο ίδιος. Στην ιστοσελίδα popsike.com υπάρχει πλήρης βάση δεδομένων από τις δημοπρασίες που έχουν γίνει στο e-bay και εκεί μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να πάρουν μία πρώτη γεύση για το πόσο μπορεί να κοστίζει ένας παλιός δίσκος που έχουν στα χέρια τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα δίσκου, που σήμερα αξίζει το βάρος του σε χρυσάφι, είναι το «Rubber Soul» των Beatles, που κυκλοφόρησε το 1965. Για άγνωστους μέχρι σήμερα λόγους, στην ελληνική του έκδοση (μόλις 300 κόπιες) το εξώφυλλο απεικονίζει τα μέλη του συγκροτήματος να κρατούν από ένα ποτήρι σαμπάνια. Αυτή η ελληνική πρωτοτυπία χάρισε στον ιδιοκτήτη ενός τέτοιου δίσκου 2.704 δολάρια το 2006, όσο δηλαδή πουλήθηκε στο e-bay!

Τιμές-ρεκόρ

* Στην ελληνική ποπ-ροκ σκηνή συναντώνται μεταχειρισμένοι δίσκοι που φτάνουν σήμερα σε αξία τα 2.000 ευρώ! «Ο δίσκος του Πάνου Σαββόπουλου "Το Δωμάτιο", που είχε κυκλοφορήσει το 1969, πουλήθηκε πέρυσι στο e-bay 1.903 δολάρια, ενώ πάνω-κάτω τόσο εκτιμάται και ο δεύτερος δίσκος του ίδιου "Το Επεισόδιο", που κυκλοφόρησε το 1971», και στο οποίο παίζει ένας από τους σημαντικότερους έλληνες κιθαρίστες, ο Τέρρυ Παπαντίνας, όπως μας λέει ο συλλέκτης δίσκων βινυλίου, Δημήτρης Βασιλειάδης. Αν βρεθεί κάποιος από αυτούς τους δύο δίσκους, η τιμή μπορεί να καλύπτει τη διαφορά στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, γι' αυτό και οι σημερινές εκτιμήσεις ανεβάζουν τα συγκεκριμένα LPs στα 2.000 ευρώ για το καθένα.

«Γύρω στα 1.000 ευρώ εκτιμώνται σήμερα και οι δίσκοι του Ρωμανού, που είχαν κυκλοφορήσει την περίοδο 1968-1970. Πρόκειται για τα "Δύο μικρά γαλάζια άλογα" και για το "In Concert & In The Studio". Στο δεύτερο, μάλιστα, όργανο έπαιζε ο Βαγγέλης Παπαθανασίου», προσθέτει ο Δ. Βασιλειάδης. Υπάρχουν δεκάδες τίτλοι, με τιμές από 200 έως 300 ευρώ: τα δύο πρώτα άλμπουμ του Ζωρζ Πιλαλί, ο πρώτος δίσκος των «Εν πλω» του Ντίνου Σαδίκη, το single «Midnight Hop» των Last Drive, καθώς και η πρώτη έκδοση από το ομώνυμο «Τρύπες». Επίσης, το άλμπουμ των «Stress» του 1985 σήμερα μπορεί να αγγίξει τα 600 ευρώ.

* Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί και το ομώνυμο άλμπουμ από τα «Τέσσερα επίπεδα της ύπαρξης», που είχε κυκλοφορήσει το 1976. Μία κόπια από αυτό είχε πουληθεί πριν έξι χρόνια στο e-bay για 900 δολάρια. Σήμερα, όμως, αυτό μπορεί και να φτάνει τα 1.500 ευρώ, καθώς μεσολάβησε το εξής απίστευτο: ο Kayne West πήρε για sample μία μελωδία από το τραγούδι «Κάποια μέρα στην Αθήνα», για να φτιάξει το «Run This Town» του Jay-Ζ και της Rihanna, το οποίο το Φεβρουάριο του 2010 πήρε το βραβείο Grammy «για την καλύτερη σύνθεση ραπ τραγουδιού»! Ετσι, βραβεύτηκε εμμέσως και ο έλληνας συνθέτης του τραγουδιού Θανάσης Αλατάς! Σε παλαιότερη συζήτηση που είχαμε με τον Θ. Αλατά, μας είχε πει ότι το άλμπουμ είχε επανεκδοθεί σε CD το 2005 στις ΗΠΑ και ότι μάλλον από εκεί έπεσε στα χέρια κάποιου συνεργάτη του Kayne West.

Άλλα χαρακτηριστικά παραδείγματα: * Το «White Album» των Beatles από την έκδοση του 1968 έχει πουληθεί στο e-bay έναντι 19.200 λιρών. *«Ο δίσκος του Πάνου Σαββόπουλου "Το Δωμάτιο", που είχε κυκλοφορήσει το 1969, πουλήθηκε πέρυσι στο e-bay 1.903 δολάρια, ενώ τόσο εκτιμάται και ο δίσκος του ίδιου "Το Επεισόδιο", που κυκλοφόρησε το 1971», μας λέει ο συλλέκτης δίσκων βινυλίου, Δημήτρης Βασιλειάδης.

Τα μεγάλα λαϊκά...

* Από τις συλλογές δίσκων δεν θα μπορούσε να λείπει το ελληνικό λαϊκό ρεπερτόριο. Ο Θοδωρής Τσιομάκος, συλλέκτης ο ίδιος και στιχουργός, μας αναφέρει μερικά από τα πιο δυσεύρετα και ακριβά δισκάκια των 45 στροφών: «Από τα 45άρια που ξεχωρίζουν είναι δύο του Σταύρου Καμπάνη από τις αρχές της δεκαετίας του '60, τα "Οταν κοιμάται ο δυστυχής" (συνθέτης Βασ. Καραπατάκης) και "Πέρα στο Γεντί Κουλέ" (Απ. Καλδάρας), τα οποία είχαν κυκλοφορήσει από την Columbia και σήμερα μπορεί κανείς να τα βρει μεταχειρισμένα με πάνω από 500 ευρώ έκαστο.

Επίσης, το "Κλάψτε μαζί μου ρεματιές" του Στ. Καζαντζίδη (Μπ. Μπακάλης), της ίδιας εποχής και επίσης από την Columbia, κοστίζει πάνω από 300 ευρώ. Αυτό, βέβαια, είχε κυκλοφορήσει και σε 78 στροφές για γραμμόφωνο, αλλά το 45άρι είναι ακριβότερο. Τέλος, το πιο ακριβό δισκάκι για το οποίο εγώ γνωρίζω είναι το "Ελληνας γεννήθηκα" του Στράτου Διονυσίου (Βασ. Καραπατάκης), το οποίο κοστίζει γύρω στα 1.000 ευρώ. Αυτό είχε κοπεί μόνο σε "λευκή ετικέτα" (white label), που σημαίνει ότι δεν είχε πάρει αριθμό κυκλοφορίας και οι κόπιες είναι ελάχιστες».

«Οταν κάποιος είναι πωλητής ενός δίσκου μπορεί να λέει ότι ένας ίδιος πουλήθηκε ακριβά, ενώ αν κάποιος θέλει να αγοράσει συνήθως λέει ότι αυτά είναι υπερβολές και ότι ο δίσκος δεν κοστίζει τόσα», επισημαίνει ο Γ. Φερτάκης, δίνοντας και μια χρήσιμη πληροφορία για όσους πρόκειται να ψάξουν τα υπόγειά τους... Θεωρούνται σπάνιοι δίσκοι και έχουν ζήτηση από το εξωτερικό τα sound track των Γ. Σπανού «Συμπόσιο» (1980) και Γ. Χατζηνάσιου «Το Αγκίστρι» (1976)», προσθέτει ο κ. Φερτάκης.

πηγή: enet.gr

1 σχόλιο:

  1. Και το "Μεγάλο μας τσίρκο" του Ι.Καμπανέλη και του Ξαρχάκου παίζει στα 1.000 ευρώ περίπου.

    http://antixisi.gr/osc/product_info.php?manufacturers_id=10&products_id=85

    ΑπάντησηΔιαγραφή