Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Χάμζα: Ο αδερφός ποταμός του Αμαζονίου

Ένα άγνωστο υπόγειο ποτάμι ρέει κάτω από το μεγαλύτερο ποταμό του κόσμου τον Αμαζόνιο! Το "κρυφό" ποτάμι το οποίο βάπτισαν οι επιστήμονες Χάμζα, βρίσκεται 4000 χιλιόμετρα κάτω από τη γη

Την εκπληκτική ανακάλυψη ανακοίνωσαν Βραζιλιανοι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου καταλήγοντας στο συμπέρασμά ότι η "περιοχή του Αμαζονίου έχει δυο συστήματα ροής του νερού"

Επικεφαλής της ομάδας η Ελίσαμπεθ Πόμενταλ η οποία μετά από ανάλυση 241 γεωτρήσεων, σε διάφορα σημεία του Αμαζονίου, χρησιμοποιώντας ένα τεράστιο γεωτρύπανο της Πετρομπρας ανακάλυψε το "κρυφό" ποταμό.

Σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο ποταμών
Ενώ ο Αμαζόνιος, το μεγαλύτερο ποτάμι του κόσμο διαφέρει κατά πολύ από τον Χαμζά σε μεγάλο βαθμό. Ενώ οι όχθες του Αμαζονίου επεκτείνονται μέχρι 100 χιλιόμετρα, ανάλογα με την τοποθεσία, εκείνες του Χαμζά επεκτείνονται από 200 έως 400 χιλιόμετρα!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα νερά της υπόγειας ροής του ποταμού Χάμζα καταλήγει σε βαθύτερα τμήματα της θάλασσας, κοντά στις εκβολές του Αμαζονίου.

"Είναι πιθανό ότι η ροή γλυκού νερού του υπόγειου ποταμού να είναι υπεύθυνη για τη χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι της θάλασσας, κοντά στις εκβολές του Αμαζονίου», λένε οι επιστήμονες.

Η Βραζιλία έχει δώδεκα λεκάνες απορροής ποταμών οι οποίες συγκεντρώνουν σχεδόν το 13% του γλυκού νερού στον πλανήτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρχές της Βραζιλίας βάπτισαν τον υπόγειο ποταμό, προς τιμή του Valiya Mannathal Hamza, του ινδικής καταγωγής επιστήμονα, ο οποίος είχε αφιερώσει τη ζωή του στην ανακάλυψη του.. δικού του ποταμού!

πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου