Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

2 Μαΐου 1945 - Η Κόκκινη σημαία στο Ράιχσταγκ


Στην παραπάνω φωτογραφία, τραβηγμένη στις 2 Μαΐου του 1945, Σοβιετικοί στρατιώτες κρατούν την Κόκκινη σημαία στην οροφή του Ράιχασταγκ στο Βερολίνο. Είναι μια από τις πιο εικονικές φωτογραφίες, τραβηγμένη από τον Ουκρανό φωτογράφο Yevgeny Khaldei. Δεν συλλαμβάνει όμως εκείνη την ιστορική στιγμή.



Εμπνευσμένος από την φωτογραφία του Joe Rosenthal με τους Αμερικανούς να σηκώνουν την αστερόεσσα στην Ίβο Τζίμα, ο Στάλιν διέταξε τον Khaldei να τραβήξει μια παρόμοια φωτογραφία που να συμβόλιζε τη νίκη των Σοβιετικών επί των Ναζί. Ο Khaldei έβαλε τον οικογενειακό του φίλο, Israil Solomonovich Kishitser, να φτιάξει τρεις σημαίες, τις οποίες ο Kishitser έφτιαξε από κόκκινα τραπεζομάντιλα. Ο Khaldei φωτογράφισε την πρώτη δίπλα στον αετό των Ναζί στο Templehof Airport και τη δεύτερη δίπλα στο κατεστραμμένο Quadriga (άρμα) της Πύλης του Βρανδεμβούργου.

Η πρώτη σημαία από τις τρεις δίπλα στον ναζιστικό αετό του αεροδρομίου Templehof

Στην Πύλη του Βρανδεμβούργου

Στην Πύλη του Βρανδεμβούργου

Στην Πύλη του Βρανδεμβούργου

Όμως, ο Khaldei έμαθε πως οι Σοβιετικοί είχαν ήδη υψώσει την Κόκκινη σημαία στο Ράιχσταγκ στις 30 Απριλίου του 1945. Παρ' όλα αυτά, στις 2 Μαΐου του 1945, μάζεψε τους στρατιώτες Aleksei Kovalyev, Aleksei Goryachev και Abdulkhakim Ismailov για να αναπαραστήσει τη γνωστή φωτογραφία.

Με μια πιο προσεκτική ματιά, οι λογοκριτές πρόσεξαν πως ένας από τους στρατιώτες είχε από ένα ρολόι σε κάθε χέρι, ένδειξη πως έκανε πλιάτσικο. Ο Khaldei αφαίρεσε τα ρολόγια και σκούρυνε τον καπνό στο φόντο, για να κάνει πιο δραματική τη σκηνή. Το αποτέλεσμα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ogonjok.

Το Oganjok αναδημοσίευσε την φωτογραφία το 1965, το 1970 και το 1975.

Ο σημαιοφόρος, δεν κέρδισε ούτε δόξα ούτε τιμή. Η προπαγάνδα ανέλαβε και η KGB αντικατέστησε τους τρεις στρατιώτες αθόρυβα (ο Ismailov ήταν από το περιθωριοποιημένο Νταγκεστάν) με πιο "κατάλληλους". Ο νέος σημαιοφόρος ήταν από την Γεωργία, τόπο καταγωγής του Στάλιν. Οι πραγματικοί συμμετέχοντες δεν έπρεπε να πουν κουβέντα πουθενά, οι αντικαταστάτες παρασημοφορήθηκαν από τον Στάλιν και τους δόθηκε από ένα αυτοκίνητο. Η αλήθεια για τον Ismailov αποκαταστάθηκε όταν κατέρρευσε η ΕΣΣΔ.

Η αυθεντική φωτογραφία του Khaldei

Μια από τις φωτογραφίες που τράβηξε ο Khaldei στις 2 Μαΐου του 1945

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου