Μπορεί οι τεράστιες κατασκευές που θα δείτε να μοιάζουν με κάποιο σκηνικός ταινίας επιστημονικής φαντασίας, αλλά πρόκειται για αστρονομικά όργανα που σχεδιάστηκαν πριν από αιώνες στην πόλη Τζαϊπούρ του κρατιδίου Ρατζαστάν στην Ινδία. Την κατασκευή τους διέταξε ένας μαχαραγιάς στις αρχές του 18ου αιώνα και χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα.
Δείτε ακόμη:
Νειλόμετρο: το αρχαίο όργανο μέτρησης της στάθμης του ποταμού Νείλου
Ο σεισμολογικός σταθμός του Comrie της Αγγλίας
Ένα όμορφα σκαλιστό και επιχρυσωμένο "όλα σε ένα" αστρονομικό όργανο
Cyanometer: ένα όργανο 225 χρόνων για τη μέτρηση του μπλε του ουρανού
Το μεγαλύτερο μοντέλο του Ηλιακού μας συστήματος βρίσκεται στη Σουηδία
Ο Τζάι Σίνγχ ΙΙ (Jai Singh II) γεννήθηκε το 1688 και έγινε μαχαραγιάς μόλις στα 11 του. Γεννήθηκε μέσα σε μεγάλα προνόμια, αλλά κληρονόμησε ένα βασίλειο που ήταν στα πρόθυρα της εξαθλίωσης. Το Βασίλειο του Κεχριμπαριού (αυτό που αργότερα έγινε Τζαϊπούρ) ήταν σε δεινή θέση. Και όμως, μέχρι τα 30 του θα γύριζε τα πάντα ανάποδα και θα έχτιζε τα Jantar Mantar.
Ο μαχαραγιάς τα κατάφερε μέσω της καθαρής τύχης, της έξυπνης διπλωματίας και επειδή κατάλαβε ότι τα σύγχρονα όπλα με πυρίτιδα θα αποτελούσαν το επίκεντρο των μελλοντικών πολέμων. Πάντα ενδιαφερόταν για την επιστήμη και -ενώ βρισκόταν στην αυλή του αυτοκράτορα των Μογγόλων Farrukhsiyar το 1719- έγινε μάρτυρας μιας δημόσιας συζήτησης που θα του άλλαζε την ζωή για πάντα.
Η συζήτηση είχε να κάνει με το πότε θα ήταν καλύτερα -να είναι ευοίωνη η ημερομηνία- να ξεκινήσει ένα ταξίδι. Τότε αποφάσισε ο Jai Singh II να μορφώσει το λαό του γύρω από την αστρονομία. Κατά τη διάρκεια αυτής εκείνης της ταραχώδους περιόδου, ο μαχαραγιάς βρήκε τους πόρους και το χρόνο να χτίσει πέντε παρατηρητήρια, εκ των οποίων το Jantar Mantar είναι το μεγαλύτερο και το καλύτερα διατηρημένο.
Ο Jai Singh II διέταξε να χτιστεί το παρατηρητήριο στη νέα του πρωτεύουσα από το 1727 μέχρι το 1734 και ήταν το δεύτερο από τα πέντε. Για την την κατασκευή της πόλης (και του παρατηρητηρίου), ο Jai Singh II προχώρησε στην εφαρμογή νέων και πιο δίκαιων νόμων για το λαό του.
Το Jantar Mantar ήταν το επιστημονικό κέντρο της νέας πόλης. Το όνομα του σημαίνει "όργανο υπολογισμού". Εδώ παντρεύτηκαν η επιστήμη και η θρησκεία. Η αστρονομία και η αστρολογία θεωρήθηκαν μέρη της ίδιας αρχής. Ίσως γι' αυτό τα συστήματα παρατήρησης και οι συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν στα παρατηρητήρια να είναι πιο λεπτομερή και πιο εξελιγμένα από αυτά που χρησιμοποίησαν οι Ιησουίτες στην Ευρώπη.
Στο αστρονομικό συγκρότημα του Jai Singh II υπάρχουν 14 συσκευές, η κάθε μία πιο ενδιαφέρουσα από την άλλη. Χρησιμοποιήθηκαν (και χρησιμοποιούνται και σήμερα) για να μετράνε την ώρα, να προβλέπουν τις εκλείψεις και να εντοπίζουν τη θέση των άστρων. Επίσης, για να εντοπίζουν την τροχιά της γης, να υπολογίζουν την απόκλιση των πλανητών (όσων είχαν ανακαλυφθεί τότε) του ηλιακού μας συστήματος και τα ουράνια ύψη.
Η ψηλότερη δομή έχει ύψος 27 μέτρα και ονομάζεται Samrat Yantra. Πρόκειται για ένα τεράστιο ρολόι (η σκιά του έδειχνε την ώρα). Στην κορυφή του υπάρχει ένας θόλος, ο "chhatri". Εκεί, οι αστρονόμοι ανακοίνωναν διάφορα αστρονομικά συμβάντα -καθώς και προέβλεπαν τον καιρό.
Αν και κάποιος μπορεί να σκεφτεί ότι οι δομές-όργανα μπορεί να αυξάνει την ακρίβειά τους, δυστυχώς για το Jantar Mantar συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο. Λόγω του μεγέθους τους, δεν ευθυγραμμίζονται εύκολα.
Και όμως το τεράστιο ηλιακό ρολόι Samrat Yantra ("Ανώτατο όργανο") δείχνει την ώρα με ακρίβεια δευτερολέπτου και παραμένει μέχρι και σήμερα το μεγαλύτερο ηλιακό ρολόι στον κόσμο.
Το Jantar Mantar χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα για να προβλέπεται ο καιρός, αν και η χρήση των δορυφόρων μάλλον σημαίνουν την τέλος του. Ακόμη και σήμερα, όσοι θέλουν να μάθουν αστρονομία και ινδουιστική αστρολογία διδάσκονται εκεί.
από: kuriositas
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου