Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

Μια εφημερίδα που εκδίδεται μόνο στις 29 Φεβρουαρίου


Η γαλλική εφημερίδα "La Bougie du Sapeur" εκδίδεται εδώ και 40 χρόνια. Και όμως έχουν εκδοθεί μόλις 11 φύλλα της. Και αυτό γιατί εκδίδεται μόνο την 29η του Φεβρουαρίου, δηλαδή σε δίσεκτα έτη.



Η La Bougie du Sapeur ξεκίνησε σαν αστείο το 1980 μεταξύ δύο φίλων, the καθηγητή πολυτεχνείου Jacques De Buisson και του Christian Bailly, έναν ενθουσιώδη του Τύπου και συλλέκτη παλιών εφημερίδων. Το όνομα της εφημερίδας σημαίνει "Το Κερί του Σκαπανέα", και αναφέρεται στον ήρωα ενός κόμικ που δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα, τον σκαπανέα Camember. Στην ιστορία, ο Camember γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου και κατετάγη στον στρατό έχοντας γιορτάσει τα γενέθλιά του μόνο 4 φορές.

Η σατυρική εφημερίδα των 20 σελίδων είναι γεμάτη με λογοπαίγνια, ανέκδοτα και -αληθινές αλλά και ψεύτικες- συνεντεύξεις και πικάντικες σημειώσεις και σχόλια για τα νέα των τελευταίων τεσσάρων ετών.

"Μιλάμε για τα νέα των τελευταίων τεσσάρων ετών, αλλά εξακολουθούμε να επικεντρωνόμαστε στα θέματα που παραμένουν στις αναμνήσεις των ανθρώπων", εξηγεί ο Viscount Jean D'Indy, ο σημερινός συντάκτης της εφημερίδας. "Αναφερόμαστε στο Brexit, στην οικολογία, σε θέματα που διαρκούν. Είμαστε σοβαρή εφημερίδα", λέει ειρωνικά.

Η εφημερίδα μοιάζει με μια καθημερινή, με τα κύρια τμήματά της αφιερωμένα στην πολιτική, νέα για την οικονομία και για τη διεθνή ζωή. Όσο όμως προχωράει κανείς πιο μέσα, τόσο πιο ελαφριά είναι τα θέματα όπως η ψυχαγωγία και ο αθλητισμός. Επίσης, έχει ένα τμήμα με τίτλο "Τελευταίο Λεπτό", το οποίο είναι ειρωνικό, δεδομένης της περιοδικότητας της εφημερίδας.


Προφανώς, η ουσία αυτής της εφημερίδας με την ασυνήθιστη περιοδικότητά της είναι αστεία.

"Έχουμε αναβάλει κάποια πράγματα για την επόμενη έκδοση: για παράδειγμα, αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε τη λύση ενός σταυρόλεξου του 2016 στην εφημερίδα του 2024", λέει ο Jean D'Indy γελώντας. "Το γέλιο είναι καλό για την υγεία και ως εκ τούτου πρέπει να επιστραφεί από την κοινωνική ασφάλιση", λέει ο Jean D'Indy.

Προφανώς, θα είναι δύσκολο να έχει αναγνώστες μια εφημερίδα που εκδίδεται κάθε τέσσερα χρόνια. Όμως, το 2020, η La Bougie du Sapeur πούλησε 200.000 αντίτυπα, σε όλη την Γαλλία, στο Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Ελβετία. Ο μεγάλος αριθμός πωλήσεων επέτρεψε στην εφημερίδα να επιβιώσει χωρίς διαφημίσεις για τη χρηματοδότησή της. Η εφημερίδα δωρίζει μέρος των κερδών της στην ένωση "A tire d'aile", η οποία βοηθά αυτιστικούς και επιληπτικούς.

Η τιμή της είναι 4,80 ευρώ, αλλά αν κάποιος θέλει να γίνει αναγνώστης μακράς διαρκείας, είναι διαθέσιμες συνδρομές για 100 ευρώ ανά αιώνα.

από: amusing planet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου