Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Το μνημείο προς τιμή της Félicette, της πρώτης γάτας στο διάστημα


Η γάτα επέζησε από το ταξίδι και στη συνέχεια χάθηκε στην αφάνεια.



Στις 18 Οκτωβρίου του 1963, η γάτα Félicette πήγε εκεί που δεν είχε πάει ποτέ πριν καμία άλλη γάτα, σχεδόν 100 μίλια ψηλά στον ουρανό. Μέσα σε ένα δοχείο στην άκρη ενός πυραύλου, η γάτα ανέβηκε στην ατμόσφαιρα και, ένα τέταρτο της ώρας αργότερα, προσγειώθηκε με ασφάλεια στην Γη, συμμετέχοντας στο γαλλικό διαστημικό πρόγραμμα. Δεκαετίες μετά το σύντομο εξωγήινο ταξίδι της, η γάτα τιμάται με ένα άγαλμα στο Pioneer Hall στο International Space University κοντά στο Στρασβούργο της Γαλλίας.

Η καμπάνια για να γίνει γνωστή η ιστορία της Félicette οφείλεται στον Matthew Serge Guy. Πολλά από τα ζώα που στάλθηκαν στο διάστημα δεν επιβίωσαν το ταξίδι, αλλά και όσα γύρισαν ζωντανά υποβλήθηκαν σε εκτεταμένες και επώδυνες χειρουργικές επεμβάσεις -συμπεριλαμβανομένης και μιας για την εμφύτευση ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο της Félicette.

Πολλά από τα ζώα που πήγαν στο διάστημα έγιναν διάσημα, όπως για παράδειγμα η Λάικα, η πρώτη σκύλα που βρέθηκε στο διάστημα το 1957 (και πέθανε στη διαδικασία). Προς τιμή της Λάικα, οι Ρώσοι έστησαν ένα άγαλμα στη Μόσχα το 2008. Η NASA, το 1959, έστειλε στο διάστημα τον θηλυκό πίθηκο Miss Baker, και την επανέφερε ζωντανή. Η Miss Baker πΠέθανε το 1984 και θάφτηκε έξω από το Space & Rocket Center των Η.Π.Α. στο Χάντσβιλ της Αλαμπάμα, όπου πολλοί, ακόμα και σήμερα, σταματούν και αφήνουν μπανάνες στην πλάκα που είναι προς τιμή της.

Κάτι τέτοιο σκέφτηκε και ο Guy για την Félicette.


Το 2017, ξεκίνησε μια καμπάνια στο Kickstarter. Με τη βοήθεια 1.141 υποστηρικτών, η καμπάνια ξεπέρασε τον αρχικό στόχο της συγκέντρωσης χρημάτων, αποφέρνοντας περίπου 56.000 δολάρια. Το χάλκινο μνημείο που σχεδίασε ο γλύπτης Gill Parker έκανε το ντεμπούτο του τον Δεκέμβριο του 2019. Το μνημείο εμφανίζει την Félicette σκαρφαλωμένη στην κορυφή του κόσμου, να κοιτάει προς τον ουρανό και την ουρά της πάνω στην υδρόγειο.

Η Félicette υπέστη ευθανασία λίγους μήνες αφότου επέστρεψε στη Γη, αναφέρει το Smithsonian, έτσι ώστε οι επιστήμονες να μπορέσουν να εξετάσουν λεπτομερέστερα το σώμα της και να μάθουν πώς επηρεάστηκε από το ταξίδι. Ωστόσο, πολλές λεπτομέρειες της ιστορίας της Félicette παραμένουν λίγο ασαφείς. Λέγεται ότι είναι μία από τις 14 γάτες που χρησιμοποιήθηκαν στο γαλλικό διαστημικό πρόγραμμα. Κάποιοι λένε ότι την αγόρασαν από ένα κατάστημα κατοικίδιων ζώων, ενώ άλλοι λένε ότι επιλέχθηκε από τις γάτες που ζουν στους δρόμους του Παρισιού. Επίσης, υπάρχουν διάφορες αναφορές σε γάτες με το ίδιο όνομα.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου