Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Ένας κήπος διαλογισμού με παράξενα, μαύρα, γρανιτένια αγάλματα στην Ιρλανδία

Η είσοδος του Victor's Way

Στον κήπο, μεταξύ άλλων, υπάρχει το γλυπτό ενός αιδοίου με δόντια, μιας γυμνής γυναίκας που χωρίζεται βίαια από το παιδί της και ενός άντρα που κόβεται στα δύο.



Ο Victor Langheld δημιούργησε ένα κήπο με γλυπτά μόνο για ενήλικους. Το πάρκο, που αποκαλείται Victor's Way, περιέχει γυμνά και κάπως βίαια αγάλματα από μαύρο γρανίτη. Όμως, δεν είναι πορνογραφικός. Αντ' αυτού, προορίζεται για τον πνευματικό επαναπροσανατολισμό και την φιλοσοφικό φώτιση.

Η πλάκα στην είσοδο που αφιερώνει τον κήπο στον Άλαν Τούρινγκ

Ο Langheld θεωρεί πολύ σοβαρό έργο αυτήν την στοχαστική εμπειρία που, το 2015, έκλεισε για λίγο τον κήπο, γιατί πολλές οικογένειες έβλεπαν τον κήπο ως θεματικό πάρκο. Όμως, από την είσοδος του κήπου, που είναι ένα αιδοίο με δόντια, θα έπρεπε να είχαν καταλάβει ότι δεν πρόκειται για μια ακόμη Disneyland.

Το γλυπτό Separation (Διαχωρισμός) που εξερευνά τον διαχωρισμό μεταξύ μητέρας και παιδιού

Στα πόδια της γυναίκας βρίσκεται ένα -στρατηγικά τοποθετημένο- ανθρώπινο κρανίο

Το πάρκο άνοιξε εκ νέου το 2016 με αυστηρότερους κανόνες. Τα γλυπτά -πολλά από τα οποία αντιπροσωπεύουν ινδουιστικά είδωλα- προορίζονται να τα δουν όσοι βιώνουν μια κρίση της μέσης ζωής ή κάποια "δυσλειτουργία".

Το Ferryman's End (Τέλος του Βαρκάρη) συμβολίζει την υπερκόπωση


Μια πλάκα στην πύλη αφιερώνει τον χώρο στον φημισμένο μαθηματικό Άλαν Τούρινγκ. "Μια μηχανή Τούρινγκ είναι ένα μη-τοπικιστικό (δηλαδή αφηρημένο, καθολικό) σύνολο κανόνων που μπορεί να προσομοιώσει, δηλαδή να αντιγράψει και έτσι να γίνει οποιοδήποτε τοπικό σύνολο κανόνων (δηλαδή, σύνορα ή όρια), χωρίς να καθορίζονται ορισμένοι κανόνες".

Το γλυπτό Split Man (Χωρισμένος Άνδρας), που δεν έχει πέος, συμβολίζει την φοβερή ψυχική και σωματική κατάσταση των δυσλειτουργικών.



Ο κήπος Victor's Way βρίσκεται στην Κομητεία Γουίκλοου στην Ιρλανδία, καταλαμβάνει έκταση 90.000 τετ. μέτρα και ανοίγει μόνο το καλοκαίρι. Διαθέτει 7 μεγάλα και 37 μικρά γλυπτά, τα οποία χρειάστηκαν 25 χρόνια για να ολοκληρωθούν. Ο Langheld δημιούργησε τον κήπο το 1989 μετά από ένα ταξίδι στην Ινδία όπου θέλησε να αποκτήσει πνευματική διαφώτιση. Γεννημένος στο Βερολίνο, ο Langheld έχει ζήσει σε διάφορες θρησκευτικές ομάδες σε ολόκληρη την Ασία. Εμπνευσμένος από τα ταξίδια του, χορήγησε και σχεδίασε το μεγαλύτερο μέρος του πάρκου.

Η φράση "δημιούργησε ή πέθανε" εμφανίζεται κάμποσες φορές στο πάρκο

Η είσοδος του πάρκου είναι ένα "vagina dentata", "αιδοίο με δόντια" στα λατινικά, που φυλάσσεται από ένα πέτρινο φίδι.

Ο Fasting Buddha (Βούδας που Νηστεύει) εκπροσωπεί την ακραία συγκέντρωση


Αμέσως μετά, υπάρχουν τα επτά μεγάλα αγάλματα του κήπου, τα οποία δημιουργήθηκαν για να φέρουν στους επισκέπτες την αυτο-αναβάθμιση και να τους βοηθήσουν μέσα από κάθε υπαρκτή κρίση που περνούν. Σχεδιάστηκαν από τον Langheld και κατασκευάστηκαν από μαύρο γρανίτη και χάλκινο από καλλιτέχνες στην Ινδία. Αυτά τα γλυπτά πρέπει να τα δει ο επισκέπτης καθώς ακολουθεί ένα μονοπάτι που τον οδηγεί στον στοχασμό. Υπάρχουν πολλά παγκάκια που μπορεί κανείς να καθίσει και να μελετήσετε τη διαδικασία της φώτισης. Αφού ο επισκέπτης τελειώσει με τα βασικά αγάλματα, υπάρχουν πολλά εύθυμα γλυπτά του Γκανές, της Ινδιουστικής θεότητας με κεφάλι ελέφαντα, του θεού της σοφίας, των τεχνών, των γραμμάτων και κύριο του ξεκινήματος και της υπερπήδησης των εμποδίων.

Το Awakening (Αφύπνιση) παρουσιάζει ένα παιδί που γεννιέται από μια γροθιά και μπορεί να ερμηνευτεί με διάφορους τρόπους

Δεν είναι γνωστός ο αριθμός των επισκεπτών κάθε χρόνο, αλλά πιθανότατα είναι περισσότερος απ' ό, τι θέλει ο Langheld. "Ο Victor's Way σχεδιάστηκε ως χώρος περισυλλογής (ή διαλογισμού) για μοναχικούς ενήλικες, μεταξύ των 28 και 65, που αισθάνονται την ανάγκη να έχουν λίγο ποιοτικό χρόνο για "R&R&R" (rest, recovery & spiritual reorientation, δηλαδή ξεκούραση, ανάρρωση και πνευματικό αναπροσανατολισμό)".

Ο Nirvana Man έχει λύσει τα προβλήματά τους επιτυγχάνοντας έναν σκοπό φώτισης

Όταν άνοιξε το πάρκο το 1989, ονομαζόταν Victor's Way. Ωστόσο, κάποια στιγμή, ο Langheld είχε μια σεξουαλική συνάντηση που του έδωσε μια "ταντρική ολοκλήρωση" (το τι σημαίνει αυτό, μπορείτε να το διαβάσετε εδώ). Μετονόμασε το πάρκο σε Victoria's Way ως απάντηση στην επίτευξη αυτής της σωτηρίας. Εν τω μεταξύ, ο κήπος έγινε δημοφιλές οικογενειακό τουριστικό αξιοθέατο -προς απογοήτευση του Langheld. Το 2015 έκλεισε τον κήπο, αλλά τον άνοιξε ξανά το 2016, με το αρχικό του όνομα, Victor's Way και, αυτή τη φορά, θέσπισε πιο αυστηρούς κανόνες περιορισμού ηλικίας.

Ο Lord Shiva σε μια λίμνη

Ίσως, οι περισσότεροι θα μπουν στον πειρασμό να αφήσουν όποιον πληρώνει για την είσοδο να επισκεφθεί το πάρκο. Όμως, ο Langheld δεν είναι τέτοιος άνθρωπος, καθώς τηρεί έναν κάπως παράξενο κανόνα. Το πάρκο δεν είναι κατάλληλο για εφήβους, αλλά τα παιδιά είναι ευπρόσδεκτα -ίσως επειδή υπάρχει η σκέψη οι έφηβοι θα επισκεφτούν τον κήπο χωρίς επίβλεψη. Υπάρχει επίσης η πολιτική του ενός σκύλου.

Στο πάρκο υπάρχουν εννιά αγάλματα του Γκανές




Προτείνεται η χρήση ρούχων για υπαίθριες δραστηριότητες και αδιάβροχα παπούτσια. Τα κινητά τηλέφωνα επιτρέπονται μόνο για την φωτογράφιση των γλυπτών. Προτείνεται επίσης ο περίπατος να γίνεται με αργό ρυθμό, όπως και το να κάθεται ο επισκέπτης και να αντανακλάται πάνω σε κάθε άγαλμα.

Πίσω από ένα άγαλμα του Γκανές υπάρχει ένα ποντίκι με ένα αντικείμενο που πάνω του γράφει SONY

Ενώ ένα άλλο έχει ένα Apple Mac

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου