Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Ο νεότερος άνθρωπος που εκτελέστηκε στην ηλεκτρική καρέκλα στις ΗΠΑ

Ο George Junius Stinney, Jr. - πηγή

Το 1944, ο 14χρονος Αφροαμερικανός George Stinney Jr. αναγκάστηκε από την τοπική αστυνομία να ομολογήσει ένα έγκλημα, δικάστηκε μέσα σε 2 ώρες και εκτελέστηκε στην ηλεκτρική καρέκλα. Η καταδίκη του ανατράπηκε 70 χρόνια μετά.



Ο νεότερος άνθρωπος που εκτελέστηκε στην ηλεκτρική καρέκλα στις ΗΠΑ είναι ο 14χρονος Αφροαμερικανός George Stinney Jr. Η εκτέλεση έγινε στον Βαθύ Νότο κατά τη διάρκεια της εποχής των Νόμων του Jim Crow, των πολιτειακών και τοπικών νόμων που επέβαλλαν τον φυλετικό διαχωρισμό στις πολιτείες του Νότου των ΗΠΑ.

Ο George Stinney Jr. ζούσε στην μικρή πόλη Alcolu στην Νότια Καρολίνα, όπου οι λευκοί και οι μαύροι χωρίζονταν από σιδηροδρομικές γραμμές. Η οικογένεια του Stinney ζούσε σε μια εργατική κατοικία, μέχρι που ο πατέρας του, George Sr., αναγκάστηκε να φύγει επειδή απολύθηκε από την επιχείρηση ξυλείας που δούλευε. Ο λόγος ήταν ότι ο γιος του κατηγορήθηκε ότι χτύπησε μέχρι θανάτου δύο λευκά κορίτσια.

Οι φόνοι των Betty June Binnicker και Mary Emma Thames
Σύμφωνα με αρχεία του δικαστηρίου, στις 24 Μαρτίου του 1944, η 11χρονη Betty June Binnicker και η 7χρονη Mary Emma Thames ήταν με τα ποδήλατά τους στην πλευρά της πόλης που ζούσαν οι μαύροι, μαζεύοντας λουλούδια. Όταν είδαν τον Stinney και την μικρότερη αδερφή του, την Aime, έξω από το σπίτι τους, σταμάτησαν και τους ρώτησαν αν ήξεραν πού θα έβρισκαν λουλούδια του πάθους.

Αυτή ήταν η τελευταία φορά που είδαν ζωντανά τα δύο κορίτσια.

Οι Binnicker και Thames δεν επέστρεψαν ποτέ στο σπίτι τους. Η εξαφάνισή τους ώθησε εκατοντάδες κατοίκους της πόλης, συμπεριλαμβανομένου του πατέρα του Stinney, να βγουν για να τις ψάξουν. Το επόμενο πρωί, ανακαλύφτηκαν τα σώματά τους σε ένα χαντάκι γεμάτο με νερό. Τα κρανία τους ήταν διαλυμένα.

Στις 2:30 μ.μ. εκείνης της ημέρας, ο ιατροδικαστής A. C. Bozard πραγματοποίησε αυτοψία στα δύο κορίτσια και διαπίστωσε ότι αιτία θανάτου ήταν τραύματα από αμβλεία δύναμη. Ο Bozard κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα κορίτσια είχαν χτυπηθεί πολλές φορές στο κεφάλι με ένα αντικείμενο με "μικρό, στρογγυλό κεφάλι περίπου στο μέγεθος ενός σφυριού".

Ένας μάρτυρας δήλωσε στην αστυνομία της πολιτείας ότι είχε δει τελευταία φορά τα κορίτσια να μιλούν με τον Stinney. Η αστυνομικοί πήγαν στο σπίτι του, του πέρασαν χειροπέδες και τον μετέφεραν στη φυλακή, όπου τον ανέκριναν για ώρες, κλειδωμένο σε ένα δωμάτιο, χωρίς μάρτυρες ή δικηγόρο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Stinney ομολόγησε τις δολοφονίες των Binnicker και Thames όταν απέτυχε το σχέδιο του να κάνει σεξ με μια από αυτές.

Η δίωρη δίκη
Έναν μήνα μετά από τις δίκες, ξεκίνησε η δίκη του George Stinney Jr.. Συνήγορος υπεράσπισης ορίστηκε ένας λευκός, ο Charles Plowden, ο οποίος δεν έκανε τίποτα για να υπερασπιστεί.

Κατά τη διάρκεια της δίωρης δίκης, ο Plowden δεν μπόρεσε να καλέσει μάρτυρες για να παρουσιάσει οποιοδήποτε στοιχείο που θα έθετε υπό αμφισβήτηση την υπόθεση της εισαγγελίας. Το σημαντικότερο αποδεικτικό στοιχείο που υποβλήθηκε εναντίον του Stinney ήταν η φερόμενη ομολογία του, αλλά δεν υπήρχε κανένα γραπτό στοιχείο όπου παραδεχόταν τις δολοφονίες.

Μετά από μια 10λεπτη συζήτηση, η επιτροπή των -λευκών- ενόρκων έκρινε τον Stinney ένοχο για δολοφονία πρώτου βαθμού. Την ίδια ημέρα, ο δικαστής τον καταδίκασε σε εκτέλεση στην ηλεκτρική καρέκλα.

Η εκτέλεση του George Stinney Jr.
Στις 16 Ιουνίου του 1944, ο George Stinney Jr. μπήκε στον θάλαμο εκτελέσεων στο πολιτειακό σωφρονιστικό κατάστημα της Νότιας Καρολίνας στην πρωτεύουσα της πολιτείας, Κολούμπια, με μια Βίβλο στο χέρι του. Οδηγήθηκε στην ηλεκτρική καρέκλα όπου δέθηκε. Πάνω στο πρόσωπό του έβαλαν μία μάσκα -πολύ μεγάλη γι' αυτόν.

Όταν οι υπάλληλοι ενεργοποίησαν το διακόπτη, 2.400 βολτ πέρασαν στο σώμα του Stinney, κάνοντας τη μάσκα να πέσει. Όλοι στην αίθουσα είδαν τα μάτια του ανοιχτά διάπλατα και δακρυσμένα και το σάλιο να βγαίνει από το στόμα του. Μετά από δύο ακόμα ηλεκτροπληξίες, όλα είχαν τελείωσε.

Ο Stinney ανακοινώθηκε νεκρός στις 7:30 μ.μ., τέσσερα λεπτά μετά από την έναρξη της εκτέλεσης και 83 ημέρες μετά από τις δολοφονίες των Betty June Binnicker και Mary Emma Thames.

Μια καταδίκη που ανατράπηκε 70 χρόνια μετά
Το 2014, ασκήθηκε έφεση για την καταδίκη του George Stinney. Τα αδέλφια του ισχυρίστηκαν ότι η ομολογία του ήταν προϊόν εξαναγκασμού και ότι είχε άλλοθι. Την στιγμή των δολοφονιών ήταν με την αδελφή του Aime.

Επίσης, ανέφεραν ότι κάποιο Wilford "Johnny" Hunter, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ήταν στο ίδιο κελί με τον Stinney στη φυλακή του Sumter County, δήλωσε ότι ο Stinney αρνήθηκε τις δολοφονίες των Binnicker και Thames.

Μετά από ένα χρόνο εξέτασης, στις 17 Δεκεμβρίου του 2014, η δικαστής Carmen T. Mullen ανέτρεψε την καταδίκη του Stinney για πρώτου βαθμού δολοφονία, δηλώνοντας ότι η καταδίκη του ήταν "σκληρή και ασυνήθιστη". Έγραψε ότι υπήρξε "παραβίαση των διαδικαστικών του εναγομένου για δίκαιη δίκη που αλλοίωσε την δίωξη του".

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου