Κατά την Μπαρόκ περίοδο, οι Ευρωπαίοι καλλιτέχνες συνέχισαν τις κλασικές τάσεις της Αναγέννησης και δημιούργησαν δραματικούς πίνακες και γλυπτά.
Δείτε ακόμη:
Η περίεργη ιστορία της Παρθένου με το Πέπλο
Το έργο του Ιταλού γλύπτη Τζαν Λορέντσο Μπερνίνι (Gian Lorenzo Bernini) είναι ιδιαίτερα σεβαστό από τους ιστορικούς τέχνης. Ωστόσο, το έργο του λιγότερο γνωστού μαθητευόμενού του, Giuliano Finelli, είναι εξίσου εκπληκτικό.
Ο Finelli γεννήθηκε το 1601 στην πόλη Torrano di Carrara της Ιταλίας και έλαβε μια πρώτη εκπαίδευση στη γλυπτική στη Νάπολη. Το 1622 πήγε στην Ρώμη, όπου η εκκολαπτόμενη ικανότητά του τράβηξε το ενδιαφέρον του διάσημου γλύπτη Μπερνίνι, ο οποίος τον επέλεξε ως βοηθό του.
Υπό την καθοδήγηση του Μπερνίνι, ο Finelli καλλιέργησε την ικανότητά, αλλά και τις πολιτικές σχέσεις του. Εκείνη την εποχή, ο Μπερνίνι λάμβανε πολλές δουλειές από τον Πάπα Ουρβανό Η', το πιο ισχυρό πολιτικό πρόσωπο στην Ιταλία κατά την περίοδο αυτή. Έτσι, ο Finelli είχε την ευκαιρία να εργαστεί με πολύ σημαντικά κομμάτια. Ένα από αυτά τα γλυπτά ήταν μια προτομή της ανιψιάς του Πάπα, την Maria Duglioli Barberini, η οποία είχε πεθάνει το 1621 από επιπλοκές στην γέννα.
Όταν το 1626 ανατέθηκε στον Finelli να φτιάξει μια προτομή της Maria Duglioli Barberini, η προσοχή του στην λεπτομέρεια απέδωσε ένα εντυπωσιακό γλυπτό. Ο γλύπτης ήταν πολύ ακριβής στο σκάλισμα των λεπτομερειών του φορέματός της. Αποκορύφωμα αποτελεί η δαντέλα στο φόρεμα που πιστεύει κανείς ότι είναι κατασκευασμένη από κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, ενώ στην πραγματικότητα είναι από μάρμαρο, ενώ είναι ορατό μέχρι και το κορδόνι στο κολιέ της προτομής.
Δυστυχώς, ο Μπερνίνι δεν μπορούσε να μοιραστεί την προβολή με τον Finelli και αρνήθηκε να του επιτρέψει να παρουσιάσει την προτομή στον Πάπα στη Ρώμη, ενώ και άλλα έργα του Finelli επισκιάστηκαν από τη δημοτικότητα του Μπερνίνι και έτσι, το 1629, έφυγε από το εργαστήριο του Bernini.
Η τεχνική του Finelli φαίνεται σε πολλά από τα διάσημα έργα του Bernini, όπως το γλυπτό του Απόλλωνα και της Δάφνης
από: my modern met
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου