Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Ανακατασκευάζοντας 7 ιστορικά ευρωπαϊκά κάστρα


Το τοπίο της Ευρώπης έχει σμιλευτεί από χιλιάδες χρόνια πολέμου και συμφιλίωσης. Στο πέρασμα των αιώνων, οι βασιλιάδες και οι βασίλισσες, οι Βίκινγκ και οι Ρωμαίοι, οι Χριστιανοί και οι Μαυριτανοί είχαν κατασκευάσει κάστρα και οχυρά. Αν και μερικά από αυτά εξακολουθούν να στέκονται όρθια, άλλα, δεν τα κατάφεραν απέναντι στον χρόνο, στις καταστροφές του πολέμου, αλλά και τη δύναμη της φυσικής.



Δείτε ακόμη:
Αρχαία ερείπια ανακατασκευάζονται μέσω gif

Κάστρο Samobor, Samobor, Κροατία


Το Βασίλειο της Βοημίας ήταν ένα βασίλειο που βρισκόταν στην περιοχή της Βοημίας στην κεντρική Ευρώπη, του οποίου το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών του βρισκόταν στην Τσεχία. Το Βασίλειο, μέχρι τη διάσπασή του το 1806, αποτέλεσε τμήμα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ημερομηνία κατά την οποία έγινε τμήμα της Αυστριακής Αυτοκρατορίας και στη συνέχεια, το 1867, της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας. Μετά από την ήττα των κεντρικών δυνάμεων στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και την Συνθήκη των Βερσαλλιών, η Αυστρο-Ουγγρική Αυτοκρατορία διαλύθηκε και η Βοημία συμπεριλήφθηκε στα εδάφη της νεοσύστατης Δημοκρατίας της Τσεχοσλοβακίας.
Στα μέσα του 13ου αιώνα, κατά τη διάρκεια ενός πολέμου για το αμφισβητούμενο Δουκάτο της Στυρίας (ένα δουκάτο που γεωγραφικά καταλάμβανε εδάφη της σύγχρονης νότιας Αυστρίας και της βόρειας Σλοβενίας), ο βασιλείας της Βοημίας Ότακαρ Β' έχτισε το κάστρο Samobar. Όμως, σύντομα έχασε το δουκάτο από τις Κροατο-ουγγρικές δυνάμεις. Σήμερα, το μόνο τμήμα του κάστρου που σώζεται είναι η βάση του φρουρίου -τα υπόλοιπα ερείπια προέρχονται από μια επέκταση που έγινε 300 περίπου χρόνια αργότερα.


Château Gaillard, Λεζ Αντελί, Γαλλία


Το κάστρο Γκαγιάρντ είναι ένα πρώιμο παράδειγμα ομόκεντρης οχύρωσης και των ανοιγμάτων στις βάσεις στήριξης. Από αυτά τα ανοίγματα στους προμαχώνες, οι υπερασπιστές μπορούσαν να ρίξουν καυτό λάδι ή πέτρες στους επιτιθέμενους. Η ομόκεντρη οχύρωση σχηματίστηκε από τρία αμυντικά περιτειχίσματα, το ένα μέσα στο άλλο, που το καθένα χωριζόταν από το άλλο με τάφρο.
Μεταξύ του 1196 και του 1198, ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος δημιούργησε πολύ γρήγορα τον Γκαγιάρντ για να αντιμετωπίσει τον Φίλιππο Β' της Γαλλίας. Το κάστρο είδε πολλή δράση πριν τελικά εγκαταλειφθεί τον 16ο αιώνα. Αργότερα κατεδαφίστηκε από τον Ερρίκο Δ' της Γαλλίας.


Κάστρο Dunnottar, Στοουνχέιβεν, Σκωτία


Το Dunnottar είναι ένα οχυρό σε ακρωτήριο που βλέπει προς την Βόρεια Θάλασσα από την ανατολική ακτή της Σκωτίας. Το κάστρο έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στις εντάσεις μεταξύ των Άγγλων και των Σκοτσέζων στο πέρασμα των χρόνων. Το 1297, ο διάσημος Γουίλιαμ "Braveheart" Γουάλας πολιόρκησε και ανακατέλαβε το κάστρο από τους Άγγλους.
Αργότερα, το κάστρο πολιορκήθηκε από τον Όλιβερ Κρόμγουελ. Τα κοσμήματα από το στέμμμα της Σκωτίας βγήκαν κρυφά από το κάστρο -είτε στην "σαλοπέτα" μιας εγκύου, είτε από τους τοίχους που βλέπουν προς την θάλασσα, ανάλογα με την ιστορία. Ένα από τα πιο κυρίαρχα απομεινάρια στην περιοχή των 1,4 εκταρίων είναι ο πύργος του 14ου αιώνα, ένα είδος οχυρωμένου αρχοντικού που κάποτε ήταν τριώροφο.


Κάστρο Menlo, Γκάλγουεϊ, Ιρλανδία


Κατά το μεγαλύτερο μέρος της ύπαρξής του, το κάστρο Menlo ανήκε στην οικογένεια Μπλέικ και καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1910. Ο αμαξάς της οικογένειας, James Kirwan, γλύτωσε από την φωτιά κατεβαίνοντας από τις κληματσίδες από το παράθυρό του. Προσπάθησε να διασώσει και τους υπόλοιπους ενοίκους, αλλά η μικρή Eleanor Blake χάθηκε στην φωτιά, όπως και μια υπηρέτρια που πήδηξε και σκοτώθηκε. Από την ημέρα που καταστράφηκε το κάστρο, εκείνες οι κληματσίδες μεγάλωσαν και κάλυψαν ολόκληρο το κτήριο.


Κάστρο Olsztyn, Όλστυν, Πολωνία


Το κάστρο Όλστυν βρίσκεται σε έναν εντυπωσιακά ανώμαλο λόφο ανάμεσα σε ασβεστολιθικά βράχια, με θέα στον ποταμό Łyna στη βορειοανατολική Πολωνία. Το κάστρο χτίστηκε πριν από το 1306. Το επέκτεινε ο Καζιμίρ Γ' ο Μέγας μεταξύ του 1349-59 για να αντιμετωπίσει τους Τσέχους. Αργότερα, εγκαταστάθηκε στο κάστρο μια στρατιωτική φρουρά και ανακαινίστηκε στο αναγεννησιακό στυλ τον 16ο αιώνα.
Σε αυτό το σημείο χτίστηκε σε τρία επίπεδα με γέφυρες και τάφρο. Τα επόμενα χρόνια, όμως, οι Αψβούργοι και μετά οι Σουηδοί, προκάλεσαν σημαντικές ζημιές και το κάστρο σταμάτησε να χρησιμοποιείται. Σήμερα, οι επισκέπτες μπορούν ακόμα να δουν τον αρχικό γοτθικό πύργο.


Κάστρο Spiš, Σπισσκέ Ποντχράντιε, Σλοβακία


Το κάστρο του Σπις είναι ένα από τα μεγαλύτερα σύμπλεγμα κάστρων στον κόσμο και ήταν ένα συνοριακό φρούριο του Ουγγρικού βασιλείου. Αργότερα, άλλαξε χέρια αρκετές φορές μεταξύ αυτοκρατοριών και αριστοκρατικών οικογενειών που το χρησιμοποιούσαν ως αρχοντικό. Όταν μια φωτιά κατέστρεψε το κτήριο το 1780, ανήκε στην οικογένεια Csák και ήταν σε παρακμή.


Κάστρο Poenari, Βλαχιά, Ρουμανία


Κάποτε, το θρυλικό κάστρο Poenari ανήκε στον Βλαντ Γ', γνωστό ως Βλαντ ο Παλουκωτής ή Κόμης Δράκουλας, τον βοεβόδα της Βλαχίας. Το κάστρο διαθέτει μια πέτρινη σκάλα 1480 σκαλιών, η οποία χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα.

από: Simply Savvy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου