Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Από νάνος, γίγαντας: η τραγική ιστορία του Adam Rainer


Ο Adam Rainer είναι ο μοναδικός άνθρωπος στην ιστορία που έχει καταγραφεί τόσο σαν νάνος όσο και σαν γίγαντας.



Δείτε ακόμη:
Jon Brower Minnoch, ο πιο βαρύς άνθρωπος που έζησε ποτέ

Δεν είναι βέβαιο αν ο Adam Rainer, ο οποίος στα 21 του είχε ύψος λιγότερο από 1,50 μέτρα, αν ευχόταν να ψηλώσει. Αλλά αν το είχε κάνει, η ιστορία του θα ήταν η επιτομή της έκφρασης "πρόσεχε τι εύχεσαι".

Δεν είναι πολλά γνωστά για την προσωπική ζωή του, αλλά η περίεργη και άνευ προηγουμένου ιατρική κατάστασή του κυριάρχησε.

Γεννημένος στο Γκρατζ της Αυστρίας το 1899, ο Rainer γεννήθηκε από γονείς μεσαίου ύψους. Όταν ξέσπασε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, κατατάχθηκε στο στρατό. Με ύψος μόλις 1,37 μέτρα, οι γιατροί τον υπέβαλαν σε μερικές εξετάσεις. Τελικά τον ταξινόμησαν ως νάνο και αποφασίστηκε ότι ήταν πολύ μικρός και αδύναμος για να είναι ένας αποτελεσματικός στρατιώτης. Το μόνο παράξενο ήταν ότι τα χέρια και τα πόδια του ήταν εξαιρετικά μεγάλα σε σχέση με μέγεθός του.

Έναν χρόνο αργότερα, ψήλωσε κατά 5 εκατοστά.

Το 1920, ο Rainer ήταν ακόμα μικρόσωμος και τα αρχεία δείχνουν ότι ήταν πολύ λεπτός. Στα 21 του, η τυπική ηλικία που σταματάει η αύξηση σε έναν άνθρωπο, υποτίθεται ότι το ύψος που είχε θα ήταν για το υπόλοιπο της ζωής του.

Όμως, κάτι συνέβη τότε και ο Rainer δεν ψήλωσε απλά ακόμη 5 εκατοστά. Άρχισε να ψηλώνει πολύ περισσότερο και με ανησυχητικά επιταχυνόμενο ρυθμό, χωρίς κανένα σημάδι επιβράδυνσης.

Μια δεκαετία αργότερα, ο Rainer είχε ψηλώσει πάνω από 60 εκατοστά. Το ύψος του ήταν 2,16 μέτρα.


Οι γιατροί ήταν μπερδεμένοι. Δύο γιατροί, ο Δρ Mandl και ο Δρ Windholz, άρχισαν να τον εξετάζουν το 1930. Άρχισαν να υποπτεύονται ότι ίσως είχε αναπτύξει ένα συγκεκριμένο είδος όγκου που προκάλεσε μια ακραία περίπτωση ακρομεγαλίας, κατά την οποία η υπόφυση παράγει υπερβολικά πολύ αυξητική ορμόνη.

Όπως παρατηρείται σε άτομα όπως ο Andre the Giant, τα συμπτώματα της ακρομεγαλίας περιλαμβάνουν μακριά χέρια και πόδια, κάτι που είχε ο Rainer. Εκτός αυτού, το πρόσωπό του είχε επιμηκυνθεί εξαιτίας του μετώπου και του σαγονιού του. Τα χείλη του έγιναν πιο παχιά και τα δόντια του απέκτησαν μεγάλη απόσταση.

Επίσης, απέκτησε θέματα με τη σπονδυλική του στήλη, καθώς καμπύλωνε όλο και περισσότερο κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του. Το 1931 ανακάλυψαν ότι η υπόθεσή τους ήταν σωστή.

Η επέμβαση για την απομάκρυνση του όγκου ήταν πολύ επικίνδυνη, με μικρή πιθανότητα επιτυχίας, δεδομένου ότι ο όγκος είχε αναπτυχθεί για περισσότερα από 10 χρόνια. Ωστόσο, οι γιατροί κατόρθωσαν να τον αφαιρέσουν.

Λίγους μήνες μετά από την επέμβαση, ο Rainer πήγε να τον ελέγξουν οι γιατροί, οι οποίοι χάρηκαν που είδαν το ύψος του σταθερό. Ωστόσο, η καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης ήταν ακόμη χειρότερη. Αυτό έδειχνε ότι, αν και συνέβαινε με πολύ πιο αργό ρυθμό, στην πραγματικότητα, εξακολουθούσε να ψηλώνει.

Τα προβλήματα υγείας του Rainer χειροτέρεψαν. Άρχισε να χάνει την ακοή του και τυφλώθηκε από το ένα μάτι. Η καμπύλη στη σπονδυλική του στήλη είχε γίνει τόσο μεγάλη που έπρεπε να μείνει στο κρεβάτι.

Τελικά πέθανε στα 51 του. Με ύψος 2,33 μέτρα, ο Adam Rainer είναι ο μόνος άνθρωπος της ιστορίας ταξινομημένος τόσο ως νάνος όσο και ως γίγαντας.

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου