Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Ένα γιαπωνέζικο θεραπευτικό πνεύμα του 19ου αιώνα επέστρεψε για να αντιμετωπίσει τον COVID-19

Ενώ η Kaori Hamura Long ήταν έγκλειστη στο σπίτι με συμπτώματα γρίπης, ζωγράφισε το Amabie με μάσκα

Καλλιτέχνες επαναφέρουν το Amabie, ένα "yōkai" που συνδέεται με την προστασία από τις ασθένειες.



Στο πρώτο εξάμηνο του 1846, ένα "kawaraban", δηλαδή μια φθηνή αφίσα, έκανε μια παράξενη αναφορά στην παλιά επαρχία Higo της Ιαπωνίας στο νησί Κιούσου (Kyūshū), το νοτιότερο από τα κύρια νησιά της Ιαπωνίας. Ένα απόγευμα, ένας υπάλληλος της τοπικής κυβέρνησης βρήκε ένα περίεργο πλάσμα στο νερό: μια φιγούρα με λέπια, τρία πόδια, μακριά μαλλιά και ράμφος. Περιέργως, τον προειδοποίησε για μια επικείμενη ασθένεια και του έδωσε οδηγίες να ζωγραφίσει και να μοιράσει την εικόνα του για προστασία. Δίπλα στην αναφορά τυπώθηκε ένα σκίτσο. Με την εξάπλωση του kawaraban άρχισαν να διαδίδονται και ιστορίες γι' αυτήν την μυστηριώδη μισή γοργόνα-μισό πουλί, από το Κιούσου μέχρι την πόλη Έντο (το παλιό όνομα της πρωτεύουσας της Ιαπωνίας, Τόκυο), πάνω από 1.200 χλμ μακριά.

Γνωστό ως Amabie, αυτό το yōkai -δηλαδή πνεύμα, φάντασμα, περίεργη εμφάνιση- είναι κάτι σαν καταφύγιο από επιδημίες. Επομένως, έχει νόημα ότι επανεμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας πανδημίας COVID-19, μόνο που αυτήν την φορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εικονογραφήσεις του Amabie κυκλοφορούν στο Twitter και στο Instagram με το hashtags #amabie και #アマビエ. Καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο σχεδιάζουν και μοιράζονται το Amabie με την ελπίδα να απωθήσουν την ασθένεια -ή έστω να επιδείξουν το ταλέντο τους και να βρουν μια κοινότητα παρά την κοινωνική αποστασιοποίηση.

Ένα amabie σε παλιά τεχνοτροπία, Marielle Asensio

Οι μελετητές πιστεύουν ότι το Amabie είναι μια τοπική παραλλαγή του Amabiko, ενός παρόμοιου ιαπωνικού πλάσματος που εμφανίζεται από τη θάλασσα και προφητεύει καλή συγκομιδή και ασθένειες. Μερικές φορές λέγεται ότι η ίδια η εικόνα του Amabiko μπορεί να αποτρέψει μια επιδημία, κάτι καθόλου ασυνήθιστο στην ιαπωνική πολιτιστική ιστορία (όπως για παράδειγμα τα φυλαχτά).

Η εικονογράφος Kaori Hamura Long, η οποία ζει στην πόλη Φουκουόκα στο Κιούσου, στις αρχές του μήνα είχε συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης. Μην μπορώντας να εξεταστεί για τον COVID-19 λόγω της έλλειψης τεστ στην Ιαπωνία, αποφάσισε να μείνει στο σπίτι και να ζωγραφίσει το Amabie με μάσκα, ενώ σε μια άλλη εικονογράφηση δείχνει το yōkai χωρίς στολίδια, με ένα χαμόγελο στο πρόσωπό του. "Μοιράστηκα αυτήν την εικόνα ελπίζοντας ότι ο ιός θα σβήσει και οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα ενωθούν για να τον πολεμήσουν αντί να δείχνουν ο ένας το άλλο", λέει η Hamura Long.

Ένα amabie από την Περίοδο Έντο - πηγή

Η Ιαπωνία ανέφερε το πρώτο κρούσμα στον ιό στις 20 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη Matthew Meyer, ο οποίος έχει γράψει εκτενώς για τα yōkai, η τάση του Amabie έγινε δημοφιλής την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, όταν ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε το κλείσιμο των σχολείων σε εθνικό επίπεδο.

Το Amabie είναι ένα από τα πολλά yōkai που πιστεύεται ότι περιπλανώνται στην Ιαπωνία και αποτρέπουν το κακό. Αρχικά, αυτή η κατηγορία υπερφυσικών όντων -όπως το Hakutaku, το Jinja Hime και το Kotobuki- διαδόθηκαν μέσω ξυλοτυπιών και έγιναν δημοφιλή στην ιαπωνική λαϊκή φαντασία στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.

Ένα amabiko - πηγή

"Αυτά τα yōkai εμφανίστηκαν την περίοδο κατά την οποία η απομονωτική πολιτική της Ιαπωνίας τερματίστηκε από τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ", γράφει ο Meyer. "Ενώ η αύξηση του εμπορίου έφερε πολλές ιδέες και εφευρέσεις στην Ιαπωνία, έφερε επίσης νέες ασθένειες, όπως η χολέρα. Η δημοτικότητα αυτών των yōkai ήρθε σαν απάντηση στις ξαφνικές και συχνές επιδημίες που έπληξαν επανειλημμένα την Ιαπωνία στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, σκοτώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες".

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου