Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Vintage φωτογραφίες από το ιστορικό Kolb Studio στο Γκραντ Κάνυον

Οι Ellsworth, Emery και Blanche Kolb έξω από το στούντιο το 1904

Για πάνω από 70, οι αδελφοί Kolb λειτουργούσαν ένα φωτογραφικό στούντιο σκαρφαλωμένο στην άκρη του Γκραντ Κάνυον.



Όταν το 1906, οι αδελφοί Kolb άνοιξαν επίσημα το μικρό τους φωτογραφικό στούντιο, σκαρφαλωμένο στο χείλος ενός φαραγγιού, ίσως δεν ήξεραν πόσο πρωτοποριακοί ήταν. Δεν ήταν ένα απλό φαράγγι, αλλά το Γκραντ Κάνυον, και για τα επόμενα 70 χρόνια, οι φωτογράφοι Ellsworth και Emery Kolb θα τεκμηριώσουν το ορόσημο, καθώς σταδιακά έγινε ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά αξιοθέατα των ΗΠΑ.

Συχνά, τα αδέρφια φωτογραφίζονταν σε αυτή τη στάση. Ήταν το σήμα κατατεθέν τους

Οι Kolb συνέλαβαν σχεδόν κάθε περιστατικό, οποιασδήποτε σημασίας, στην περιοχή. "Κρεμόντουσαν από σχοινιά, γραπωνόντουσαν με τις άκρες των δακτύλων τους σε απόκρημνα τοιχώματα γκρεμών, ανέβαιναν σε σχεδόν απροσπέλαστες κορυφές, περνούσαν από φαινομενικά αδιαπέραστα ρέματα, αψηφούσαν τα στοιχεία και τολμούσαν στην άγνωστη αβεβαιότητα -όλα για χάρη μιας φωτογραφίας", αναφέρει ο συγγραφέας του "The Amazing Kolb Brothers of Grand Canyon", Roger Naylor.

Τραβηγμένη από το στούντιο, 1908

Τα πάντα για τους Kolb ήταν κάτι καινούργιο. Η φωτογραφία ήταν ακόμα μια μορφή τέχνης που αναπτυσσόταν και οι αδελφοί δεν είχαν ηλεκτρισμό ή τρεχούμενο νερό. Όμως, οι Kolb ανέπτυξαν τεχνικές ειδικά για τις προκλήσεις του φαραγγιού και επιμελήθηκαν μερικές από τις πιο εμβληματικές φωτογραφίες του φαραγγιού που υπάρχουν μέχρι και σήμερα.

Το εσωτερικό του στούντιο στα 1930-40

Η ίδρυση του Kolb Studio

Οι Emery, Blanche και Edith Kolb στο στούντιο το 1911

Στα 20 του, το περιπετειώδες πνεύμα του Ellsworth Kolb τον έκανε να φύγει από την πατρίδα του στην Πενσιλβανία και να ταξιδέψει δυτικά με τραίνο.

Αριστερά, η σκηνή, το πρώτο στούντιο των αδερφών Kolb, δίπλα στο Cameron Hotel, 1903

Για 5 χρόνια, μέχρι το 1901, περιπλανήθηκε στην Δύση. Τότε βρέθηκε κοντά στο Γκραντ Κάνυον και βρήκε το λιμάνι του. Αρχικά, βρήκε δουλειά ως ξυλουργός και αχθοφόρος στο The Bright Angel Hotel, ένα από τα λίγα καταλύματα στην περιοχή. Έναν χρόνο αργότερα, έπεισε τον πιο επιφυλακτικό και μικρότερο αδελφό του, Emery, να πάει και αυτός στο φαράγγι. Ο Emery έφτασε τον Οκτώβριο του 1902 με μια κιθάρα και εξοπλισμό φωτογραφίας.

Οι Ellsworth και Emery Kolb, 1910-1920

Αρχικά, το στούντιο δεν ήταν παρά μια σκηνή δίπλα στο ξενοδοχείο. Οι αδελφοί τραβούσαν φωτογραφίες τους τουρίστες, πάνω σε μουλάρια, που πήγαιναν στα μονοπάτια του φαραγγιού. Έφτιαξαν ένα ξύλινο σκοτεινό δωμάτιο σε ένα εγκαταλελειμμένο φρεάτιο ενός ορυχείων και κάθε μέρα, αφού φωτογράφιζαν τους τουρίστες, ο Emeri κατέβαινε το φαράγγι τρέχοντας, εμφάνιζε τις φωτογραφίες στον θάλαμο -που απείχε 5 μίλια- και γυρνούσε πίσω για να προσπαθήσει να πουλήσει στους τουρίστες τις φωτογραφίες καθώς εκείνοι επέστρεφαν από την βόλτα τους. Τα αδέρφια πήγαιναν βαθιά μέσα στο φαράγγι, σε σημεία που δεν μπορούσαν να φτάσουν οι τουρίστες, και τραβούσαν φωτογραφίες προς πώληση. Είχαν επίσης επαφές με τους ιθαγενείς Havasupai που ζούσαν μέσα και γύρω από το φαράγγι και φωτογράφιζαν και αυτούς.

Το στούντιο δίπλα στην είσοδο του μονοπατιού Bright Angel. Ο Emery έξω από το στούντιο, ο Ellsworth στην πόρτα, γύρω στο 1904

Μεταξύ του 1905 και του 1906, τα αδέρφια επέκτειναν την επιχείρησή τους. Δημιούργησαν μια μικρή, ξύλινη καλύβα στο χείλος του φαραγγιού (στην άκρη του μονοπατιού Bright Angel). Την ίδια χρονιά, ο Emery παντρεύτηκε την Blanche Bender και την πήρε στην καλύβα που μοιραζόταν με τον αδερφό του. Η Bender μπλέχτηκε με την επιχείρηση, κρατώντας τα λογιστικά και δουλεύοντας το μικρό κατάστημα με είδη δώρων. Με τον Emery απέκτησαν μια κόρη, την Edith, η οποία εκείνη την εποχή ήταν το μόνο λευκό παιδί που ζούσε μέσα ή γύρω από το φαράγγι. Όλα τα άλλα παιδιά ήταν της φυλής Havasupai.

Το στούντιο μετά από το ταξίδι του 1911. Έξω, η βάρκα, 1912

Μέσα στο στούντιο

Τα αδέρφια Kolb το 1928

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 1911-1912, τα αδέρφια έκαναν ένα περιπετειώδες ακτοπλοϊκό ταξίδι, μήκους 1.200 μιλίων, μέσω του ποταμού Κολοράντο που διέρχεται από το φαράγγι.

Μια γυναίκα πάνω σε ένα μουλάρι ενώ μια άλλη προσπαθεί να το σπρώξει προς τα πάνω, 1910

Ο Ellsworth ήθελαν να κινηματογραφήσουν το εγχείρημά τους και να γυρίσουν μια ταινία. Έτσι, ξεκίνησαν μόνοι τους, και, καθώς κωπηλατούσαν, χειρίζονταν μια καινούργια κινηματογραφικής μηχανή. Το εγχείρημα δεν θα ήταν εύκολο, το ποτάμι είχε μερικά επικίνδυνα σημεία, αλλά ο Ellsworth διαβεβαίωσε τον αδελφό του ότι "αν ανατραπώ, πρώτα θα το καταγράψω". Όντως, τα αδέρφια ανατράπηκαν μερικές φορές και έπρεπε να στεγνώσουν όλο τον εξοπλισμό πριν μπορέσουν να αρχίσουν ξανά την βιντεοσκόπηση. Στο τέλος του ταξιδιού όμως είχαν περίπου μισή ώρα χρήσιμου υλικού.

Οι Blanche και Emery σε μια εσοχή στο Γκραντ Κάνυον, 1905-1910

Όταν έδειξαν το βίντεο σε όλη τη χώρα, έγιναν διάσημοι. Στην Βοστόνη, συναντήθηκαν με τον Γκράχαμ Μπελ, ο οποίος τους παρουσίασε στον Πρόεδρο της National Geographic Society, του οποίου στο τεύχος του Αυγούστου του 1914 υπήρχε εκτενές άρθρο για το ταξίδι τους. Έτσι απλά, έγιναν εθνικοί ήρωες.

Ένα μέλος του εγχειρήματος των Kolb, ο Burt Lauzon, ενώ κοιμάται στον ποταμό Κολοράντο, 1911

Σύντομα, οι προσωπικότητες των αδελφών άρχισαν να συγκρούονται, τόσο πολύ που διαφωνούσαν για το πώς θα συνεχίσουν να λειτουργούν την επιχείρησή τους. Έστριψαν ένα κέρμα και ο Ellsworth έπρεπε να αφήσει όλη την επιχείρηση στο Emery. Ο Ellsworth έφυγε από το Γκραντ Κάνυον και κάθε μήνα, μέχρι τον θάνατό του, λάμβανε από τον αδερφό του 150 δολάρια. Η σχέση τους παρέμεινε καλή.

Ένας άνδρας περπατάει στον βράχο, 400 πόδια πάνω από το ορυχείο στο Hummingbird Trail, 1913

Το 1915, ο Emery πρόσθεσε ένα δωμάτιο στο στούντιο, στο οποίο έπαιζε συνεχώς την ταινία τους. Η ταινία έπαιζε κάθε μέρα μέχρι το θάνατό του το 1976. Η εν λόγω ταινία είναι η πιο παλιά ταινία που παίζει συνεχώς στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η θέα του φαραγγιού από το παράθυρο του σαλονιού του στούντιο

Σήμερα, το στούντιο των αδερφών Kolb είναι ακόμα ανοιχτό, λειτουργικό και ανήκει στην υπηρεσία του Εθνικού Πάρκου. Στην δεκαετία του 1990, σύλλογος του Γκραντ Κάνυον ανακαίνισε το στούντιο και σήμερα υπάρχει μια γκαλερί, βιβλιοπωλείο και μουσείο.

Ο αρχηγός των Havasupai, Big Jim, σε φωτογραφία που τραβήχτηκε στο στούντιο

Ο Emery διασχίζει τον Κολοράντο, 1925-1940

Ο Emery ενώ εργάζεται στην οροφή του στούντιο, 1930

Το Kolb Studio σήμερα

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου