Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Λύνοντας το μυστήριο ενός λευκού κουτιού που έπεσε από τον ουρανό 55 χρόνια πριν

Ο David McPherson Sr. θέτει με το "πράγμα στο δάσος", όπως αποκαλούσαν το κουτί, που ανακάλυψε στο δάσος το 1962, λίγο πριν το πάρει ο καναδικός στρατός. 55 χρόνια αργότερα, το μυστήριο λύθηκε

55 χρόνια πριν, στο δάσος έξω από την πόλη Μόνκτον της επαρχίας Νιου Μπράνσγουικ στον ανατολικό Καναδά, ο David McPherson Sr. βρήκε ένα πολύ μεγάλο, λευκό κουτί που είχε μερικούς μεγάλους φακούς. Το κουτί ήταν συνδεδεμένο με ένα αλεξίπτωτο, οπότε ο McPherson σκέφτηκε ότι θα ήταν κάποια αμερικάνικη κατασκοπευτική κάμερα, πιθανώς της CIA. Το γεγονός ότι ο καναδικός στρατός προσπάθησε να πάρει το κουτί -πριν ο McPherson το δώσει οικειοθελώς με αντάλλαγμα απαντήσεις που δεν έλαβε ποτέ- απλά πρόσθεσαν στις υποψίες του.



Ο McPherson πέθανε πριν από 18 μήνες και ποτέ δεν έλυσε το μυστήριο. Αυτήν την εβδομάδα όμως, ο γιο του, David McPherson Jr., δήλωσε ότι ο πατέρας του είχε δίκιο. Αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της CIA αποκαλύπτουν ότι το λευκό κουτί ήταν μέρος ενός προγράμματος της CIA με το οποίο η υπηρεσία έστελνε κάμερες στον ουρανό με αερόστατα για να κατασκοπεύουν τους Σοβιετικούς. Πιθανότατα, το κουτί που βρήκε ο McPhersons θα το παρέσυρε κάποιος δυνατός άνεμος και απομακρύνθηκε.

Ο McPherson και ένας φίλος με την γόνδολα AN/DMQ-1, όπως ήταν η κωδική ονομασία του κουτιού, στο δάσος του Νιου Μπράνσγουικ

Το καναδικό δίκτυο CBC παρουσίασε πρόσφατα μια εκπομπή που βοήθησε στην επίλυση του μυστηρίου. Αμέσως, άρχισαν να συλλέγουν πληροφορίες, οδηγώντας την οικογένεια σε κάποια αποχαρακτηρισμένα έγγραφα στην ιστοσελίδα της CIA, επιπροσθέτως του Μουσείου Στρατιωτικών Επικοινωνιών και Ηλεκτρονικών στο Κίνγκστον του Οντάριο. Και στα δύο υπήρχαν φωτογραφίες συσκευών που έμοιαζαν με εκείνη που είχε βρει ο πατέρας. Επίσης, τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι, πιθανώς, το κουτί ήταν μέρος του Project Genetrix, ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε υπό τον Πρόεδρο Αϊζενχάουερ και χρησιμοποιούσε αερόστατα για να επιτηρεί την Ρωσία και την Κίνα, σύμφωνα με το CBC.

Τα αερόστατα του προγράμματος έφταναν σε ύψος 50 - 100.000 ποδιών (15-30 χλμ), πιο ψηλά από το ύψος που φτάνουν τα σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη.

Εκτόξευση αερόστατου του Project GENETRIX - πηγή

Από τις 10 Ιανουαρίου έως τις 6 Φεβρουαρίου του 1956, εκτοξεύτηκαν συνολικά 516 τέτοια κουτιά από πέντε διαφορετικές θέσεις: το Gardermoen της Νορβηγίας, το Evanton της Σκωτίας, το Oberpfaffenhofen και το Giebelstadt στην Δυτική Γερμανία και το Ιντσιρλίκ στην Τουρκία. Από αυτά, ανακτήθηκαν 54 και μόνο 31 παρείχαν χρήσιμες φωτογραφίες. Πολλά αερόστατα καταρρίφθηκαν ή διαλύθηκαν, ενώ οι πτήσεις τους οδήγησαν σε πολλές διπλωματικές διαμαρτυρίες από τις χώρες-στόχους.

Οι Σοβιετικοί ανέκτησαν πολλά από αυτά τα αερόστατα. Αργότερα, το ανθεκτικό στην θερμοκρασία και στην ακτινοβολία φιλμ τους χρησιμοποιήθηκε στο διαστημόπλοιο Luna 3 από τον οποίο προέρχονται οι πρώτες φωτογραφίες της αθέατης πλευράς της Σελήνης.

από: atlas obscura, με πληροφορίες από cbc.ca και wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου