Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Η ζωή του GG Allin, του απόλυτου κακού της ροκ


Ίσως, δεν έχει υπάρξει άλλος σαν τον GG Allin.



Έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές λέξεις για να περιγράψουν τον GG Allin. "Ατομικιστής", "αντιαυταρχικός" και "μοναδικός" είναι από τις καλύτερες. "Βίαιος", "χαοτικός" και "τρελός" κάποιες άλλες.

Όλες αυτές είναι αληθινές, αλλά αν κανείς ρωτούσε τον GG Allin πώς θα περιέγραφε τον εαυτό του, θα έλεγε ότι ήταν "ο τελευταίος αληθινός rock and roller". Αναλόγως τον ορισμό του rock and roll, ίσως και να ήταν.

Από τις ταπεινές του ρίζες στο αγροτικό Νιου Χάμσαϊρ, μέχρι τη σκηνή που αφόδευε μπροστά σε χιλιάδες, ένα πράγμα είναι σίγουρο: ο GG Allin ήταν κάτι.

Τα πρώτα του χρόνια ως Jesus Christ Allin

Ο GG Allin και ο πατέρας του, Merle Sr.

Πολύ πριν αρχίσει να είναι παρενδυτικός, να προκαλεί ταραχές και να εξερευνάει τον κόσμο του σκληρού πανκ, ο GG Allin ζούσε μια εντελώς διαφορετική ζωή. Γεννήθηκε το 1956, το όνομά του ήταν Jesus Christ (Ιησούς Χριστός) Allin και μεγάλωσε στο Groveton του Νιου Χάμσαϊρ. Ο πατριάρχης της οικογένειας Allin, ο Merle, ήταν πολύ φανατικός της θρησκείας και η οικογένεια ζούσε σε μια ξύλινη καλύβα χωρίς ηλεκτρικό και τρεχούμενο νερό.

Ο Merle Allin ήταν μοναχικός και καταχρηστικός και συνεχώς απειλούσε ότι θα σκότωνε την οικογένειά του. Για να δείξει ότι το εννοούσε, έσκαβε "τάφους" στο κελάρι της καλύβας. Ο μικρός Allin περιέγραψε ότι όταν ζούσε με τον Merle ήταν σε μια πρωτόγονη κατάσταση, το παρουσίασε με ποινή φυλάκισης και όχι με ανατροφή. Παρ' όλα αυτά, τελικά, ήταν ευγνώμων γι' αυτό, καθώς "τον έκανε μια μαχητική ψυχή σε νεαρή ηλικία".

Τελικά, η μητέρα του Allin, Arleta, έφυγε παίρνοντας μαζί της τον Jesus Christ και τον αδελφό του, Merle Jr. Και κάπου εκεί, ο Jesus Christ έγινε "GG" επειδή ο Merle Jr. δεν μπόρεσε να προφέρει σωστά το "Jesus". Τον φώναζε "Jeejee" και τελικά έμεινε σαν GG. Το 1966, αφού παντρεύτηκε ξανά, η Arleta άλλαξε επίσημα το όνομα του γιου της, από Jesus Christ σε Kevin Michael, αν και εκείνος κράτησε το GG.

Είτε λόγω τραυμάτων από τα ταραχώδη παιδικά του χρόνια, είτε απλώς γιατί δεν τον ενδιέφεραν οι κανόνες, ο GG Allin πέρασε τα γυμνασιακά του χρόνια έχοντας άσχημη συμπεριφορά. Δημιούργησε αρκετές μπάντες, ντυνόταν παρενδυτικά στο σχολείο, πουλούσε ναρκωτικά, έμπαινε σε σπίτια και γενικά, ζούσε την ζωή του με τους δικούς του όρους. Όμως, ακόμα και αυτά, δεν ήταν τίποτα σε σύγκριση με τη ανήθικη ζωή που θα έκανε αργότερα.

Ο GG Allin δραπετεύει

Ο GG Allin και ο αδερφός του, Merle Jr.

Το 1975, τελείωσε το γυμνάσιο και δε συνέχισε περαιτέρω εκπαίδευση -καθόλου παράξενο, μπορεί να πει κανείς. Αντ' αυτού, ακολούθησε τη μουσική του, ερχόμενος σε επικοινωνία με τα είδωλά του, τον Alice Cooper και τους Rolling Stones, και ανεβαίνοντας στη σκηνή ως ντράμερ. Έπαιξε με αρκετές μπάντες και σχημάτισε δύο με τον αδερφό του, Merle Jr.

Τελικά, το 1977, βρήκε μόνιμη θέση, παίζοντας ντραμς και ως αναπληρωτής τραγουδιστής, στο punk rock συγκρότημα The Jabbers. Έμεινε μαζί τους μέχρι το 1984 και έβαλε το πρώτο του άλμπουμ, το "Always Was, Is and Always Shall Be", μαζί τους. Στα μέσα της δεκαετίας του '80, η απροθυμία του Allin να συμβιβαστεί προκάλεσαν εντάσεις και τελικά τη διάσπαση της μπάντας.

Καθ' όλη τη δεκαετία του '80, ο Allin βρέθηκε ξανά να πάει από μπάντα στη μπάντα. Μεταξύ του 1982 και του 1985, εμφανίστηκε με τους The Cedar Street Sluts, τους The Scumfucs και τους Texas Nazis φτιάχνοντας την φήμη του σκληρού, underground rocker. Μετά από μια συναυλία στο Μάντσεστερ του Νιου Χάμσαϊρ με τους Cedar Street Sluts, έγινε γνωστός ως "ο Τρελός του Μάντσεστερ".

Το 1985, κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας στο Peoria του Ιλινόις με τους Bloody Mess & the Skabs, ο GG Allin πήγε τον τίτλο του "τρελού" σε άλλο επίπεδο. Ενώ βρισκόταν μπροστά σε εκατοντάδες ανθρώπους, αφόδευσε στη σκηνή.

"Ήμουν μαζί του όταν αγόρασε το συμπλήρωμα διατροφής για την δυσκοιλιότητα", ανέφερε αργότερα ο frontman των Bloody Mess. Το πλήθος δεν το ήξερε αλλά η πράξη του ήταν εξ ολοκλήρου προμελετημένη. "Το πήρε λίγες ώρες πριν από την παράσταση, οπότε έπρεπε συνεχώς να κρατιέται αλλιώς θα αφόδευε προτού καν ανέβει στη σκηνή. Μετά, ξέσπασε χάος στην αίθουσα. Όλοι οι μεγαλύτεροι άνδρες που ήταν υπεύθυνοι για την αίθουσα τρελάθηκαν. Εκατοντάδες νεότεροι πανκ φρίκαραν και άρχισαν να τρέχουν έξω γιατί η μυρωδιά ήταν ανυπόφορη".

Η αφόδευση έγινε μόνιμο μέρος της παρουσίας του στην σκηνή.

Ο GG Allin με μια από τις πρώτες του μπάντες

Σύντομα, όχι απλά επαναλάμβανε την πράξη, αλλά άρχισε να τρώει τα περιττώματα, να τα αλείφει τριγύρω και να τα πετάει στο κοινό. Επίσης, άρχισε να χρησιμοποιεί και αίμα. Πριν βγει στην σκηνή, έριχνε πάνω του και μετά, ράντιζε τον κόσμο στο ακροατήριο.

Όπως είναι φυσικό, ο καταστρεπτικός χαρακτήρας των συναυλιών του είχε ως αποτέλεσμα οι χώροι και οι εταιρείες εξοπλισμού να κόψουν επαφές μαζί του. Συχνά καλούσαν την αστυνομία, ειδικά όταν πηδούσε στο ακροατήριο. Αρκετές γυναίκες που πήγαιναν στις συναυλίες του ισχυρίστηκαν ότι τους επιτέθηκε σεξουαλικά μετά από τις εμφανίσεις, ενώ άλλες ότι αυτό έγινε κατά τη διάρκεια της συναυλίας.

Το 1989, καταδικάστηκε σε φυλακή για επίθεση. Παραδέχθηκε ότι έκοψε και έκαψε μια γυναίκα, και της είπε το αίμα. Έμεινε στην φυλακή για 15 μήνες.

Ο αληθινός GG Allin


Καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο GG Allin μετέφερε το βάρος της παιδικής του ηλικίας και συνεχώς εναντιωνόταν στην εξουσία για να αντισταθμίσει τα χρόνια κάτω από τον ζυγό του πατέρα του. Όσοι ήταν κοντά του -αν και λίγοι- είδαν την ενσάρκωση του rock and roll ως απόδραση από τον καταναλωτισμό και την εμπορευματοποίηση, αλλά και ως μια επιθυμία να επιστρέψει η rock and roll στις επαναστατικές ρίζες της.

Αν και τα δύο είδη μοιάζουν εντελώς διαφορετικά, ο GG Allin λάτρευε τον θρύλο της κάντρι μουσικής Hank Williams. Ο Williams, όπως ο Allin, ήταν μοναχικός, κατανάλωνε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, ο οποίος ταξίδευε συχνά και δεν ήθελε τίποτα περισσότερο από το να ενσωματώνει την μουσική του. Παρά το γεγονός ότι η μουσική του Allin δεν έγινε διάσημη ποτέ, λόγω των κακών ηχογραφήσεων και διανομής, εκείνος συνέχισε να δίνει συναυλίες και να προσελκύει εκατοντάδες φαν της πανκ.

Βρήκε παρηγοριά στο μακάβριο, γράφοντας και επισκεπτόμενος στην φυλακή τον κατά συρροή δολοφόνο John Wayne Gacy και αναθέτοντάς του να του φτιάξει μια ζωγραφιά για να την χρησιμοποιήσει στο εξώφυλλο του άλμπουμ του.

Το έντονο ενδιαφέρον του για τους κατά συρροή δολοφόνους φαινόταν να περικλείει τον δικό του τρόπο ζωής. Το 1989, δήλωσε επανειλημμένα ότι θα αυτοκτονούσε δημοσίως κατά τη διάρκεια μιας παράστασης, πιθανώς το Halloween.


Τελικά, τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα είχε σχεδιάσει, αλλά ο θάνατός του ήταν δημόσιο θέαμα. Στις 27 Ιουνίου του 1993, στο Μανχάταν, κατά τη διάρκεια του δεύτερου τραγουδιού του, έκοψε το ρεύμα στο χώρο που εμφανιζόταν. Μέσ στο σκοτάδι, βγήκε από το κλαμπ, απογυμνώθηκε και βγήκε στους δρόμους καλυμμένος στο αίμα και στα κόπρανα.

Το πλήθος τον ακολούθησε μέχρι που έφτασε στο σπίτι ενός φίλου. Μόλις μπήκε μέσα, πήρε μεγάλη ποσότητα ηρωίνης και πέθανε από υπερβολική δόση. Το αν η υπερβολική δόση ήταν σκόπιμη ή μέρος της υπόσχεσής του να αυτοκτονήσει παραμένει μυστήριο. Καθ' όλη τη διάρκεια της ζωή του, κατέστησε σαφές ότι δεν ήθελε να ζήσει μέχρι τα γεράματα, υποστηρίζοντας τακτικά ότι θα αυτοκτονούσε.

"Δεν είναι τόσο πολύ που θέλω να πεθάνω", είπε κάποτε, "αλλά το να ελέγξω τη στιγμή, επιλέγοντας τον δικό μου τρόπο".


από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου