Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Τα μεσαιωνικά τείχη της ισπανικής πόλης Αβίλα


Τα μεγάλα οχυρωματικά τείχη που περιβάλλουν τη μεσαιωνική ισπανική πόλη Αβίλα χρονολογούνται από τα τέλη του 11ου αιώνα.




Τα τείχη, που εκτείνονται για 1,5 μίλια και διαθέτουν πάνω από 80 πύργους και 9 πύλες, χτίστηκαν για να υπερασπιστούν την πόλη από την απειλή των Μαυριτανών. Τα τείχη είναι πολύ καλά διατηρημένα στο πέρασμα των αιώνων και θεωρούνται ανάμεσα στα καλύτερα μεσαιωνικά τείχη σε όλη την Ευρώπη.


Ο 11ος και ο 12ος αιώνας ήταν μια ταραχώδης περίοδος στην Ισπανία, που σηματοδοτήθηκε από την κλιμάκωση του πολέμου καταστροφής μεταξύ του ισλαμικού χαλιφάτου των Αλμοαδών στην νότια Ισπανία και του χριστιανικού βασιλείου των Αστουριών στα βόρεια. Παρ' όλο που συντάχθηκαν συνθήκες ειρήνης και οριοθετήθηκαν οι περιοχές, οι εντάσεις μεταξύ των δύο δυνάμεων αυξήθηκαν σε ολόκληρη την Ιβηρική Χερσόνησο και ξέσπασε βία.


Για αιώνες, η επαρχία της Αβίλα ήταν μια ζώνη ασφαλείας και ουδέτερη ζώνη μεταξύ των δύο δυνάμεων, που την αποκαλούσαν "Deserto del Duero" (Έρημος του -ποταμού- Ντουέρο). Κάθε φορά που ξεσπούσε κάποια σύγκρουση μεταξύ των δύο δυνάμεων, η περιοχή γινόταν πεδίο μάχης. Όμως, από τον 11ο αιώνα, η ουδέτερη ζώνη εποικίστηκε ξανά, καθώς τα χριστιανικά βασίλεια έσπρωχναν προς τα νότια και άρχισαν να διεκδικούν περιοχές που είχαν εγκαταλειφθεί λόγω των συγκρούσεων. Ο αυξανόμενος πληθυσμός αντιμετώπιζε τη συνεχή απειλή επιθέσεων και πολιορκιών και γι' αυτό δημιουργήθηκαν γιγαντιαίες οχυρώσεις που περιέβαλλαν την πόλη.


Σχεδόν 900 χρόνια αργότερα, τα τείχη μοιάζουν όπως και στον Μεσαίωνα και συνεχίζουν να ορίζουν την πόλη της Αβίλα.


από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου