Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Το τελευταίο άγαλμα του Ντα Βίντσι χρειάστηκε 500 χρόνια για να ολοκληρωθεί


Ο Ντα Βίντσι πέθανε πριν ολοκληρώσει το τεράστιο χάλκινο γλυπτό ενός αλόγου, κάτι που δε συνέβαινε τον 20ό αιώνα.



Το 1482, μετά από αίτημα του Λουδοβίκος Σφόρτσα, του μελλοντικού δούκα του Μιλάνου, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι άρχισε να δουλεύει ένα γλυπτό που θα ήταν το μεγαλύτερο άγαλμα αλόγου στον κόσμο. Ο Ντα Βίντσι έκανε σκίτσα αλόγων από τους στάβλους του Σφόρτσα, από τα οποία σχεδίασε ένα πήλινο μοντέλο ύψους 7,4 μέτρων.

Ο Ντα Βίντσι ήθελε να χυτεύσει το άλογο ενιαίο και γι' αυτό το λόγο σχεδίασε περίτεχνα γύψινα καλούπια.

Μελέτες αλόγων που σχεδίασε ο Ντα Βίντσι γύρω στο 1490, όταν σχεδίαζε το "Il Gran Cavallo"

Όμως, το 1499, ξέσπασε ο πόλεμος του Μιλάνου με την Γαλλία. Οι Σφόρτσα χρειάζονταν χαλκό για όπλα -και όχι για τέχνη- και τα υλικά χρησιμοποιήθηκαν για να σφυρηλατηθούν κανόνια. Οι Γάλλοι νίκησαν το Μιλάνο, κατέλαβαν τα εδάφη των Σφόρτσα και κατέστρεψαν το πήλινο άγαλμα. Τα σχέδια του Ντα Βίντσι διασώθηκαν, αλλά ο καλλιτέχνης πέθανε τον Μάιο του 1519 προτού να καταφέρει να ολοκληρώσει το "Il Gran Cavallo".

Περίπου 500 χρόνια αργότερα, εμπνευσμένος από το άρθρο του 1977 του National Geographic με τίτλο "Το άλογο που δεν υπήρξε ποτέ", ο Αμερικανός χορηγός τέχνης Charles C. Dent είδε το άγαλμα ως έργο ζωής. Το 1994, μετά από τον θάνατο του Dent, η γλύπτρια Nina Akamu πραγματοποίησε τα σχέδια του Ντα Βίντσι και το 1999 αποκάλυψε ένα χάλκινο άγαλμα βάρους 15 τόνων ενός κανονικού του αλόγου, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο Μιλάνο. Πέντε αντίγραφα του γλυπτού εκτίθενται σε διάφορα μουσεία παγκοσμίως.

από: national geographic

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου