Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

Μια -σπάνια- ματιά μέσα στο Κτήριο Κράισλερ στη Νέα Υόρκη


Κάποτε, το Κτήριο Κράισλερ (Chrysler Building) ήταν το ψηλότερο κτήριο του κόσμου.



Η Αρ Ντεκό μεγαλοπρέπειά του το κάνουν ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ορόσημα. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι ο ύψους 318,82 μέτρων (1.046 πόδια) ουρανοξύστης δεν ήταν απλά το ψηλότερο κτήριο του Μανχάταν, αλλά για σύντομο χρονικό διάστημα και ολόκληρου του κόσμου.

Στις 27 Μαΐου του 1930, το Κτήριο Κράισλερ κατέρριψε το ρεκόρ του Πύργου του Άιφελ (300 μέτρα ύψος) κατά 18 μέτρα (60 πόδια), χάρη στον πυργίσκο των 185 ποδιών που κατασκεύασε μυστικά ο William Van Alen και τον ανέγειρε ώστε να εξαπατήσει τον ανταγωνιστή του, το Κτήριο Τραμπ (Trump Building) στην 40 Wall Street. Μετά από 11 μήνες όμως, το Κτήριο Εμπάιρ Στέιτ (Empire State Building) με ύψος 381 μέτρα (1.250 πόδια χωρίς την ύψους 204 ποδιών κεραία) ξεπέρασε το Κτήριο Κράισλερ, το οποίο όμως παραμένει εμβληματικό.

Το εσωτερικό του πυργίσκου, μοιάζει με ένα έργο μεγάλης κλίμακας παπιέ μασέ. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα CityLab, ο urban explorer και συγγραφέας Moses Gates ανέβηκε στον πυργίσκο, δεκάδες πόδια πάνω από τον 71ο όροφο -όπου σταματάει ο ανελκυστήρας.

Αντί για μια λεία, αεροδυναμική μεταλλική δομή που να ταιριάζει με το φημισμένο εξωτερικό του κτηρίου, είναι ένας στενός λαβύρινθος από σκάλες, δοκούς οπλισμένου σκυροδέματος και χώροι που μπορεί κανείς να περάσει.



από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου