Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

"Labirinto della Masone", ο μεγαλύτερος λαβύρινθος από μπαμπού


Ο λαβύρινθος στο μικρό χωριό του Fontanellato στην επαρχεία της Πάρμα στην Ιταλία είναι μια επίδειξη των τεράστιων δυνατοτήτων του φυτού.



Το Labirinto della Masone, ένα πολιτιστικό πάρκο, φιλοξενεί τον μεγαλύτερο λαβύρινθο από μπαμπού στον κόσμο. Είναι πνευματικό τέκνο του εκδότη, συλλέκτη έργων τέχνης και βιβλιοφάγου με ενδιαφέρον για το μπαμπού, Franco Maria Ricci.


Το πολιτιστικό πάρκο φιλοξενεί περίπου 20 διαφορετικά είδη μπαμπού. Ο λαβύρινθος είναι μια ζωντανή επίδειξη των τεράστιων δυνατοτήτων του φυτού. Ακόμα και τα παρκέ των κτιρίων του πάρκου είναι από το ίδιο υλικό. Ο λαβύρινθος έχει το σχήμα ενός οκτάγωνου αστεριού, μια αναφορά στα φρούρια. Όταν κάποιος είναι μέσα στον λαβύρινθο δεν μπορεί να εκτιμήσει την έκτασή του, οπότε, το πάρκο διαθέτει ένα μοντέλο του.



Όλο το συγκρότημα καλύπτει περίπου 68.796 τετ. μέτρα. Μέσα σ' αυτή την έκταση, υπάρχει ένα κτίριο που φιλοξενεί τη συλλογή έργων τέχνης του Ricci, περίπου 500 έργα από τον 16ο έως τον 20ό αιώνα. Επίσης, υπάρχει μια βιβλιοθήκη αφιερωμένη στην τυπογραφία και τα γραφικά. Στη μέση του λαβύρινθου, υπάρχει μια πλατεία που περιβάλλεται από στοές και μεγάλες αίθουσες, ενώ στο ένα άκρο της υπάρχει ένα παρεκκλήσι σε σχήμα πυραμίδας.



από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου