Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Άαρον Χερνάντεζ: Στο Μυαλό ενός Δολοφόνου


Από κακοποιημένο παιδί σε αστέρας του NFL και δολοφόνος, η ιστορία του Aaron Hernandez είναι γεμάτη με αίμα και τραγωδία.



Δείτε και αυτό:

Φωτογραφίζοντας τον Χερνάντεζ την ίδια ημέρα που είχε πυροβολήσει κάποιον


"Πώς ήταν η ημέρα σου;", ρώτησα.
"Καλή", απάντησε, με ένα ήρεμο, παιδικό χαμόγελο.
Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε πυροβολήσει κάποιον στο κεφάλι. - στο: petapixel.com

Το 2012, ο αστέρας του αμερικάνικου ποδοσφαίρου (NFL) Άαρον Χερνάντεζ (Aaron Hernandez) αρραβωνιάστηκε, απέκτησε το πρώτο του παιδί, έπαιξε πολύ καλά στο Σούπερ Μπόουλ (Super Bowl) εκείνης της χρονιάς και υπέγραψε ένα από τα πιο εντυπωσιακά συμβόλαια στην ιστορία του αθλήματος. Την επόμενη χρονιά, ο 23χρονος σούπερ σταρ συνελήφθη για δολοφονία και είδε την καριέρα και την ζωή του να καταρρέουν μονομιάς.

Έγινε αμέσως ξεκάθαρο ότι ο Χερνάντεζ είχε δολοφονήσει τον φίλο του Όντιν Λόιντ (Odin Lloyd). Ταυτόχρονα όμως, βγήκε στην επιφάνεια ότι όλα αυτά τα χρόνια έκρυβε εγκλήματα που θα μπορούσαν να τον είχαν ρίξει στην φυλακή πολύ πριν ξεκινήσει η καριέρα του. Αν και το αστέρι του έλαμπε από το γυμνάσιο, μετά στο κολλέγιο και τέλος στις πρώτες του σεζόν στο NFL, ο Χερνάντεζ είχε μπλέξει με τα ναρκωτικά, με διάφορα κακουργήματα, ακόμη και με μια διπλή δολοφονία που συνέβη μόλις ένα χρόνο πριν από αυτόν που τον έστειλε τελικά στην φυλακή. Παρ' όλα αυτά, στις 19 Απριλίου 2017, δύο χρόνια μετά την έναρξη της ποινής του, στα 27 του, αυτοκτόνησε στην φυλακή.

Όμως, ακόμη και νεκρός, οι λόγοι πίσω από τις βίαιες πράξεις του παρέμειναν μυστήριο. Τα κίνητρα -από την παιδική κακοποίηση μέχρι την υποτιθέμενη "μάχη" του με την ομοφυλοφιλία και στην εγκεφαλική βλάβη που υπέστη στο γήπεδο- πολλά από τα εγκλήματά του περιπλέκουν την συγκλονιστική ιστορία του.

Τα πρώτα χρόνια του Χερνάντεζ που λίγοι ξέρουν


Ο Aaron Josef Hernandez γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου του 1989 στο Μπρίστολ του Κονέκτικατ. Σύμφωνα με την The Boston Globe, ο πατέρας του Dennis -ένας πρώην παίκτης του αμερικάνικου ποδοσφαίρου ο ίδιος, με το παρατσούκλι "The King" (ο Βασιλιάς)-, το μόνο που ήθελε για τους γιους του ήταν να γίνουν αθλητές. Όμως, ο Dennis ήταν βίαιος και αλκοολικός και, τακτικά, κακοποίησε άγρια τους γιους του. Λέγεται ότι ο Χερνάντεζ, στο γυμνάσιο, εμφανιζόταν πολλές φορές με εμφανή σημάδια ξυλοδαρμού.

"Κάποτε, σήκωσα το τηλέφωνο για να καλέσω βοήθεια", είπε ο αδελφός του, Jonathan. "Η απάντησή του ήταν 'Πάρ' τους' και μου έδωσε το τηλέφωνο και είπε 'Θα σας χτυπήσω ακόμα πιο άγρια, εσένα και τον αδελφό σου, θα πρέπει να με ξεγραπώσουν από πάνω σας όταν θα ρίχνουν την πόρτα".

Τα δυο αδέρφια ισχυρίστηκαν ότι ο Άαρον, ως παιδί, είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά, όχι όμως από τον πατέρα τους. Έχει αναφερθεί ότι, από τα έξι του ακόμα και για πολλά χρόνια, ο Άαρον αναγκαζόταν να κάνει στοματικό σεξ σε ένα αγόρι μεγαλύτερό του.

Το 2006, όταν πέθανε ξαφνικά ο πατέρας του -στα 49 του- από επιπλοκές μετά από μια χειρουργική επέμβαση ρουτίνας, ο κόσμος του ανατράπηκε πλήρως. Όσοι ήταν κοντά του, είπαν ότι ο -τότε- 16χρονος Άαρον δεν ξεπέρασε ποτέ τον θάνατο του πατέρα του -παρά την κακομεταχείριση που είχε υποστεί. Η επιθυμία όμως του Dennis έγινε πραγματικότητα, καθώς άφησε έναν γιο που διέπρεψε στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο -αλλά ταυτόχρονα και έναν γιο κατεστραμμένο συναισθηματικά και ψυχολογικά λόγω της κακομεταχείρισης που είχε υποστεί ο ίδιος, ο αδελφός και η μητέρα του.

Αμέσως μετά από το θάνατο του πατέρα του, ο Χερνάντεζ άρχισε να στρέφεται προς μια ζωή γεμάτη βία και εγκληματικότητα.

"Απλώς απερίσκεπτος": η ζωή και τα εγκλήματά του πριν από το φως της δημοσιότητας


Παρά την τραυματική παιδική ηλικία του και κυρίως λόγω της επιτυχίας του σαν αθλητής, ο Χερνάντεζ ήταν δημοφιλής μαθητής στο Bristol Central High School, όπου άρχισε να βγαίνει με την μελλοντική αρραβωνιαστικιά του, Shayanna Jenkins. Εκεί άρχισε να καπνίζει μαριχουάνα τακτικά -τόσο πριν, όσο και μετά από την προπόνηση. Και παρόλο που σύντομα το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα προσέλκυσε το ανερχόμενο αστέρι του αμερικανικού ποδοσφαίρου, η χρήση ναρκωτικών και η εκκολαπτόμενη εγκληματική του δράση συνέχισαν να αμαυρώνουν την ιστορία του.

Αν και έλαβε υποτροφία από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ -την σχολή που πήγε ο πατέρας του και την ίδια που επέλεξε ο αδελφός του-, το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα -και ο θρυλικός προπονητής του, Urban Meyer- κέρδισε τον Χερνάντεζ. Παρ' όλο που μπροστά του άνοιγε ένας υπέρλαμπρος δρόμος, όταν ανακάλυψε ότι η μητέρα του Terri είχε εξωσυζυγική σχέση, άρχισε να συμπεριφέρεται όλο και πιο απερίσκεπτα.

Το 2006, τα προβλήματά του επιδεινώθηκαν όταν υπέστη τον πρώτο σοβαρό τραυματισμό της καριέρας του.

"Τον είδα να χτυπάει και να πέφτει. Και δεν ξανασηκώθηκε", είπε μια νοσοκόμα που τον παρακολουθούσε. "Πρέπει να ήταν εντελώς εκτός, επειδή κάλεσαν ... το ασθενοφόρο [που] ήταν κοντά. Αμέσως μπήκαν στο γήπεδο οι διασώστες και τον πήραν".

Εκείνη την εποχή, η νευρολογική σχέση μεταξύ των συγκρούσεων στα γήπεδα του αμερικανικού ποδοσφαίρου και της χρόνιας τραυματικής εγκεφαλοπάθειας (CTE) δεν είχε αποκτήσει ακόμα την ευρεία αποδοχή που έχει σήμερα. Και ενώ ο Χερνάντεζ φάνηκε να ανακάμπτει από τον τραυματισμό του και επέστρεψε στο άθλημα που αγαπούσε, φαινόταν πλέον ότι τέτοια χτυπήματα άρχισαν να τον αλλάζουν.

Τον Ιανουάριο του 2007, έφθασε στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και έγινε γρήγορα ο καλύτερος παίχτης την ομάδας στη θέση του. Όμως, αύξησε τα ναρκωτικά, παραμέλησε τα μαθήματά του και έγινε ακόμη περισσότερο ψυχικά ασταθής.

"Ήμουν τόσο ανώριμος, απλώς απερίσκεπτος", δήλωσε αργότερα ο ίδιος σε μια τηλεφωνική συνομιλία από τη φυλακή.


Για παράδειγμα, τον Απρίλιο του 2007, σε ένα μπαρ στο Gainesville, για έναν λογαριασμό 12 δολαρίων, ο Χερνάντεζ τσακώθηκε με τον μάνατζερ, τον "χτύπησε στο αριστερό αυτί του" αφήνοντάς τον με σπασμένο τύμπανο, οπότε κάλεσαν την αστυνομία. Εκείνος κάλεσε τον προπονητή Meyer να διευθετήσει το θέμα. Η ομάδα είχε δικηγόρους έτοιμους να χειριστούν τέτοια περιστατικά, και οι κατηγορίες εναντίον του αποσύρθηκαν. Αν και το αστέρι του μεγάλωνε στο γήπεδο, η εικόνα του εκτός γηπέδου χειροτέρευε. Κάποια στιγμή δεν πέρασε ένα τεστ ναρκωτικών και αποβλήθηκε για έναν αγώνα. Όπως το έθεσε ο ίδιος, "κάθε φορά που βρισκόμουν στο γήπεδο, ήμουν φτιαγμένος από το χόρτο". Το 2009, τράβηξε την περίφημη "Glock-brandishing selfie", την φωτογραφία που φαίνεται πιο πάνω, που θα γινόταν μια από τις καθοριστικές εικόνες της ταραγμένης ζωής του. Δύο χρόνια νωρίτερα, είχε τραβήξει μια εξίσου διάσημη φωτογραφία όπου έκανε χειρονομίες συμμορίας.

Το πρόβλημα πέρασε σε άλλο επίπεδο όταν πραγματικά χρησιμοποίησε τα όπλα του.

Το 2007, ανακρίθηκε -παράλληλα με τρεις άλλους παίκτες της ομάδας και ένα ακόμη άτομο- από την αστυνομία για πυροβολισμούς. Σύμφωνα με το ESPN, στις 30 Σεπτεμβρίου του 2007, κάποιος πυροβόλησε τρεις νεαρούς -τους Randall Carson, Justin Glass και Corey Smith- καθώς εκείνοι περίμεναν σε ένα φανάρι στο Gainesville μετά από την έξοδό τους από ένα μπαρ. Αν και ο Smith χτυπήθηκε στο κεφάλι και ο Glass στο χέρι, και οι δύο επέζησαν. Ο Carson περιέγραψε το άτομο ως "Ισπανόφωνο" και αργότερα αναγνώρισε τον Χερνάντεζ, ο οποίος αρνήθηκε να μιλήσει στην αστυνομία. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια μιας ανάκρισης, κοιμήθηκε. Τελικά, όταν ο ντετέκτιβ Tom Mullins -στον οποίο αργότερα ανατέθηκε να επανεξετάσει την υπόθεση- διαπίστωσε ότι δεν ήταν ο σκοπευτής, δεν βρέθηκε κανένα κίνητρο και δεν του αποδόθηκαν κατηγορίες. Αργότερα, ο Carson δήλωσε ότι δεν είδε ποτέ τον Χερνάντεζ, αλλά σκέφτηκε ότι μπορεί να ήταν αυτός επειδή "είχαν ανταλλάξει κάποιες κουβέντες νωρίτερα στο club".

Παραμένει ανοιχτό το ερώτημα αν, για άλλη μια φορά, ο ανερχόμενος αστέρας είχε ξεφύγει από τη δικαιοσύνη. Όμως, η φήμη του ως παίκτης μόνο αυξανόταν. Στην ηλικία των 20 ετών, η ομάδα New England Patriots, μια από τις πιο επιτυχημένες ομάδας στην ιστορία του NFL, με τις περισσότερες συμμετοχές σε Σούπερ Μπόουλ τα τελευταία 25 χρόνια -οκτώ συμμετοχές με τέσσερις κερδισμένες- τον επέλεξε στα Draft του 2010. Όμως, τα νομικά προβλήματά του ήταν έτοιμα να γίνουν πολύ χειρότερα.


Μια διπλή δολοφονία και ένα χαμένο μάτι

Ο Alexander Bradley

Τα πράγματα συνέχισαν να ξεφεύγουν από τον έλεγχο όταν διερευνήθηκε για μια διπλή ανθρωποκτονία που διαπράχθηκε στις 16 Ιουλίου του 2012 κοντά στο Cure Lounge της Βοστώνης. Τα θύματα, ο Daniel Jorge Correia de Abreu και ο Safiro Teixeira Furtado, πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν στο αυτοκίνητό τους. Ο Χερνάντεζ έγινε ο κύριος ύποπτος καθώς, αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι τον είδαν να σταματάει το αυτοκίνητό του δίπλα τους και, πριν πυροβολήσει πέντε φορές, τους φώναξε, "Τι θα γίνει τώρα, nigers;". Σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίτερα εκείνο το βράδυ σε ένα μπαρ, τα θύματα έχυσαν κατά λάθος ένα ποτό πάνω του. Οι κάμερες ασφαλείας επιβεβαίωσαν ότι ο Χερνάντεζ ήταν εκεί εκείνη τη νύχτα, αλλά, ακόμα και σήμερα, οι λεπτομέρειες του περιστατικού εξακολουθούν να είναι σκοτεινές και αμφισβητούμενες.

Στην πραγματικότητα, μεγάλο μέρος των αποδεικτικών στοιχείων εναντίον του Χερνάντεζ προήλθαν αργότερα από τον Alexander Bradley, έναν γνωστό έμπορο ναρκωτικών και όπλων, ο οποίος παρείχε την μαρτυρία του μετά από μήνες, όταν ο Χερνάντεζ φέρεται να τον πυροβόλησε στο πρόσωπο για λόγους που παραμένουν ασαφείς, και το θύμα αρνήθηκε να μιλήσει στην αστυνομία. Ο Bradley επέζησε, αλλά δεν τον συγχώρησε ποτέ. Αργότερα, του έστειλε ένα μήνυμα. "Με άφησες με ένα μάτι και με πολλά τραύματα στο κεφάλι".

Με την ιστορία του Bradley, στις 15 Μαΐου του 2014, ο Χερνάντεζ κατηγορήθηκε για τις δολοφονίες. Η δίκη του ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2017, με τους δύο τους να αλληλοκατηγορούνται για τις δολοφονίες.

Τελικά, ο Χερνάντεζ δεν κρίθηκε ένοχος -κάποιοι λένε λόγω της προχειρότητας της έρευνας και χωρίς φυσικά στοιχεία. Σύμφωνα με το βιβλίο των Jose Baez και George Willis "Unnecessary Roughness: Inside the Trial and Final Days of Aaron Hernandez", κατά την αρχική έρευνα, ένα από τα κρίσιμα λάθη που έκαναν οι ντετέκτιβ ήταν το γεγονός ότι αφήσαν τα πτώματα των θυμάτων στο όχημά τους, παρά το ότι αυτό ρυμουλκήθηκε ως αποδεικτικό στοιχείο. Πρόκειται για μια σημαντική παραβίαση του πρωτοκόλλου της αστυνομίας που διατάραξε τη σκηνή του εγκλήματος και βοήθησε στο να υπάρξει έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων που να συνδέουν τον Χερνάντεζ με τους πυροβολισμούς, εξασφαλίζοντάς του παράλληλα μια αθωωτική ετυμηγορία.

Όμως, μπορεί να στάθηκε τυχερός και να απέφυγε τη δικαιοσύνη για αυτό το περιστατικό, η υπόθεση άνοιξε ξανά, αφού είχε ήδη καταδικαστεί για μια άλλη δολοφονία, η οποία τερμάτισε την καριέρα του και τον έστειλε στη φυλακή για το υπόλοιπο της -σύντομης- ζωής του.

Η δολοφονία του Λόιντ

Ο Όντιν Λόιντ

Ο Όντιν Λόιντ, ένας ημιεπαγγελματίας του αμερικάνικου ποδοσφαίρου, έβγαινε με την Shaneah Jenkins, την αδελφή της ερωμένης του Χερνάντεζ, Shayanna. Αν και οι δύο τους ανέπτυξαν σχέσεις, η ιστορία τους τελείωσε με αιματηρό τρόπο όταν ο Χερνάντεζ τον σκότωσε στις 17 Ιουνίου του 2013.

Την τελευταία φορά που είδαν ζωντανό τον 27χρονο Λόιντ, μαζί με τον Χερνάντεζ, ήταν στις 2:30 π.μ. στο North Attleborough της Μασαχουσέτης. Αμέσως μετά, το σώμα του βρέθηκε με δύο τρύπες από σφαίρα στο στήθος -και με άλλα τραύματα στα χέρια και στα πλευρά- σε ένα πάρκο λιγότερο από ένα μίλι μακριά από το σπίτι του Χερνάντεζ.

Αμέσως, ο Χερνάντεζ έγινε ο κύριος ύποπτος επειδή τον είχαν δει με τον Λόιντ μέσα και γύρω από το σπίτι του. Μέσα σε λίγες ώρες, εμφανίστηκαν στην πόρτα του σπιτιού του ντετέκτιβ. Οι αρχές ανακάλυψαν DNA του Χερνάντεζ κοντά στη σκηνή του εγκλήματος, καθώς και βίντεο που τον έδειχναν στο σπίτι του με όπλο στο χέρι, μαζί με άλλους δύο άνδρες, λίγο μετά αφότου οι γείτονες ανέφεραν πυροβολισμούς στην περιοχή.

Στις 26 Ιουνίου του 2013, ο Άαρον Χερνάντεζ συνελήφθη και κατηγορήθηκε για κάμποσα εγκλήματα. Αρνήθηκε την ενοχή για έξι κατηγορίες, μεταξύ των οποίων, δολοφονία πρώτου βαθμού, παράνομη οπλοκατοχή και κατοχή όπλου πολλών φυσιγγίων.

Μιάμιση ώρα μετά από τη σύλληψή του αφέθηκε ελεύθερος από την ομάδα του και η καριέρα του ως παίκτης του NFL τελείωσε. Όμως, ακόμα κι αν η υπόθεση φαινόταν τελειωμένη, ο λόγος της δολοφονίας παρέμενε ασαφής.

Στο δικαστήριο, οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι ο Χερνάντεζ δολοφόνησε τον Λόιντ μετά από έναν καυγά σε ένα μπαρ. Ωστόσο, ο λόγος για τη φιλονικία δεν ήταν ξεκάθαρος. Ορισμένοι είπαν ότι ο Λόιντ μιλούσε με ανθρώπους που συμμετείχαν στο πιστολίδι του 2012, ενώ άλλοι έλεγαν ότι ήξερε ότι ο Χερνάντεζ ήταν ομοφυλόφιλος και δε θα κρατούσε το στόμα του κλειστό.

Σχετικά με τη σεξουαλικότητα του Χερνάντεζ έχουν προκύψει διάφορα στοιχεία, αλλά η εικόνα παραμένει κάπως ασαφής. Το 2017, η δημοσιογράφος Michelle McPhee έγραψε μια ιστορία υποστηρίζοντας ότι πολλοί κοντινοί του άνθρωποι έλεγαν ότι ήταν ομοφυλόφιλος. Η ιδέα τράβηξε περισσότερη προσοχή όταν κάποιοι ανέφεραν ότι, στο γυμνάσιο, είχε σχέση με έναν συμπαίκτη του, τον Dennis SanSoucie, και είχε αποκαλυφτεί ως ομοφυλόφιλος στην οικογένειά του.

"Μπορούσα να δω την προδοσία στο πρόσωπό της όταν της ανέφερα τον άντρα [που ο Χερνάντεζ είχε σχέση]", δήλωσε ένας παλιός δικηγόρος του Χερνάντεζ, σχετικά με μια κουβέντα που είχε με την αρραβωνιαστικιά του, την Shayanna, με την οποία ο Χερνάντεζ απέκτησε μια κόρη το 2012. "Τον γνώριζε και έκανα παρέα μαζί του και με τον Άαρον. Ένιωσε ηλίθια". Ακόμη και ο δικηγόρος του, ο George Leontire, ισχυρίστηκε ότι ο Χερνάντεζ πάλεψε άγρια με τις ομοφυλοφιλικές του τάσεις. "Μιλήσαμε για τη σεξουαλικότητά του", είπε. "Αυτός ο άνθρωπος ήταν σαφώς γκέι. Το αναγνώρισε. Αναγνώρισε τον τεράστιο πόνο που του προκάλεσε ... Νομίζω ότι προέρχονταν από μια κουλτούρα τόσο αρνητική για τους ομοφυλόφιλους που έδειχνε κάποιο μίσος".

Δεν είναι σαφές αν ο Λόιντ είχε χλευάσει τον Χερνάντεζ για αυτό το θέμα ή τον απείλησε να τον εκθέσει στην αρραβωνιαστικιά του, αλλά η σεξουαλικότητά του και το ότι ο Λόιντ ίσως ήξερε εξακολουθεί να αποτελεί την βασική θεωρία για το κίνητρο. Τελικά, στις 15 Απριλίου του 2015, ο Χερνάντεζ κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του Λόιντ και καταδικάστηκε ισόβια χωρίς το δικαίωμα αναστολής.

Δε θα έβγαινε ποτέ από την φυλακή. Δύο χρόνια μετά, ήταν νεκρός.

"Περίεργα ευτυχισμένος"


Όπως έγραψε η The Boston Globe, ο Άαρον Χερνάντεζ ήταν "περίεργα ευτυχισμένος" στην φυλακή.

"Έχω τηλεόραση στο κελί μου! Και ναι, ακόμα υποστηρίζω την ομάδα μου και να αγαπώ όλους όσους αγαπώ", έγραψε σε μια επιστολή το 2016.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι ήταν χαρούμενος επειδή πλέον δε χρειαζόταν να κρύβει τη σεξουαλικότητά του ή επειδή δεν ένιωθε την τεράστια πίεση που ένιωθε όταν ήταν αστέρας του NFL. Μάλιστα, παραδέχτηκε στον Jenkins ότι δεν είχε αισθανθεί ποτέ πιο άνετα.

"Μακάρι να ήξερα πώς αισθανόταν, απλά για να μιλήσουμε γι' αυτό", δήλωσε αργότερα ο Jenkins, υπαινισσόμενος την σεξουαλικότητά του. "Δε θα τον απαρνιόμουνα. Θα τον στήριζα. Δεν μπορώ να τον κατηγορήσω αν αισθανόταν έτσι ... Το γεγονός ότι δε μου αποκαλύφτηκε ή δεν μπορούσε να μου μιλήσει πονάει".

Όμως, ακόμα κι αν ο Χερνάντεζ φαινόταν ευτυχισμένος, τελικά αποδείχτηκε ότι δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει.

"Η φυλακή είναι ένα βαρετό μέρος", δήλωσε ο σύμβουλος της φυλακής της Wall Street, Larry Levine, ο οποίος εξέτισε ποινή 10ετής φυλάκισης και σήμερα βοηθάει άλλους να εκτίσουν τις δικές τους. "Είναι σαν την Μέρα της Μαρμότας. Όλοι ανυπομονούν να βγουν έξω. Ο Χερνάντεζ ήξερε ότι δε θα έβγαινε ποτέ".

Στις 17 Απριλίου του 2017, η McPhee βγήκε σε μια ραδιοφωνική εκπομπή και δημοσίευσε τις φήμες για τη σεξουαλικότητα του Χερνάντεζ και τους πιθανούς λόγους για τη δολοφονία τον Λόιντ. Αν και παραμένει ασαφές, ορισμένοι λένε ότι ίσως αυτό ενέπνευσε τον πρώην αστέρα να προβεί στην τελευταία του πράξη.

Στις 19 Απριλίου, σε ηλικία 27 χρονών, ο Άαρον Χερνάντεζ αυτοκτόνησε. Βρέθηκε κρεμασμένος στο κελί του, με μια επιστολή αυτοκτονίας προς την αρραβωνιαστικιά του. Την παρακαλούσε, "πες την ιστορία μου πλήρως, αλλά μην σκεφτείς πότε τίποτα άλλο εκτός από το πόσο σ' αγαπώ".

"Ήταν σχέδιο των Ανώτερων, των Παντοδύναμων, όχι δικό μου!".

Το βιβλίο του Χερνάντεζ είχε πλέον κλείσει. Όχι όμως και η υπόθεση του Λόιντ. Η καταδίκη του Χερνάντεζ για την δολοφονία ακυρώθηκε μετά το θάνατό του, επειδή αυτοκτόνησε πριν από την έφεσή του. Όμως, το 2019, μια απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Μασαχουσέτης το ανέτρεψε αυτό και επανέφερε την καταδίκη. Ο νεκρός πλέον Άαρον Χερνάντεζ θα έμενε για πάντα γνωστός περισσότερο ως δολοφόνος.

Το "Killer Inside" και τα αληθινά κίνητρα


Ακόμη και με τον Χερνάντεζ νεκρό, συνέχισαν οι αποκαλύψεις για την ταραγμένη και βίαιη ζωή του. Ερωτήματα σχετικά με τον λόγο της δολοφονίας, την ενοχή του για το συμβάν του 2012 και την σεξουαλικότητα του συνέχισαν να στροβιλίζονται.

Τον Ιανουάριο του 2020, το Netflix κυκλοφόρησε το ντοκιμαντέρ τριών επεισοδίων "Killer Inside: The Mind of Aaron Hernandez" που καταγράφει την ζωή και την καριέρα του, καθώς και τα εγκλήματα και τον θάνατό του, ενώ διερευνά, τόσο τη σεξουαλικότητα, όσο και τη μεταθανάτια διάγνωση της χρόνιας τραυματικής εγκεφαλοπάθειας, που πολλοί πιστεύουν ότι θόλωσε το μυαλό του και τον οδήγησε στη βίαιη συμπεριφορά του.

Υπάρχουν αρκετοί σοβαροί λόγοι που πιστεύεται ότι η CTE διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο γιατί ο Χερνάντεζ δολοφόνησε τον Λόιντ, όπως και γιατί έχει διαπράξει και άλλες πράξεις -φαινομενικά- ανεξήγητης βίας. Ο Δρ. Ann McKee, νευροπαθολόγος που ειδικεύεται στην CTE στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, μελέτησε τον εγκέφαλο του Χερνάντεζ μετά το θάνατό του. Τον βρήκε τόσο ταλαιπωρημένο από την CTE που σοκαρίστηκε από το γεγονός ότι ο εγκέφαλος που μελετούσε ήταν ενός ανθρώπου κάτω των 46 χρόνων.

Ίσως, η εγκεφαλική βλάβη, τα παιδικά τραύματα και η ντροπή για την ομοφυλοφιλία του -που πιθανότατα έπαιξαν ρόλο στη διαμόρφωση της τραγικής του μοίρας-, φταίνε για τη σύντομη, βίαιη και δολοφονική ζωή του Χερνάντεζ.



Η ταινία Concussion
Το 2015 προβλήθηκε η ταινία Concussion με τον Γουίλ Σμιθ να υποδύεται τον Νιγιριανο-Αμερικανό γιατρό, παθολόγο του εγκληματολογικού και νευροπαθολόγο Δρ. Bennet Ifeakandu Omalu, που ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε και δημοσίευσε ευρήματα για την Χρόνια Τραυματική Εγκεφαλοπάθεια (CTE) στους αθλητές του αμερικανικού ποδοσφαίρου.

από: ati

2 σχόλια: