Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

Οι μεγάλοι, πολύχρωμοι σκίουροι της Ινδίας


Αυτά τα ιδιαίτερα τρωκτικά είναι το εθνικό ζώο στην ινδική πολιτεία Μαχαράστρα.



Αν βρεθεί κανείς να περνάει κάτω από κάποιο δέντρο στην Ινδία και ακούσει κάποιο βιαστικό τρέξιμο από πάνω του, καλά είναι να κοιτάξει. Ίσως δει έναν εντυπωσιακό σκίουρο, του οποίου η γούνα φαίνεται να είναι ζωγραφισμένη με καφέ, πορτοκαλί, μπορντό και μαύρο.


Πρόκειται για τον σκίουρο Malabar με την φυσική πολύχρωμη γούνα του. Ο γνωστός και ως shekru είναι ενδημικός στην Ινδία και έχει μήκος τρία πόδια -πολύ πιο μακρύς από τον ανατολικό γκρι σκίουρο. Αυτά τα τρωκτικά είναι το εθνικό ζώο της πολιτείας Μαχαράστρα. Ειδικότερα, μπορεί κανείς να δει πολλούς σκίουρους στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής Bhimashankar.


Στο Bhimashankar βρίσκονται ένα από τα 12 "jyortirlingas" -δηλαδή ναούς- της Ινδίας που είναι αφιερωμένα στον Σίβα. Συχνά, οπαδοί του Σίβα συρρέουν στο ναό κατά τη διάρκεια της εποχής των μουσώνων.


Το καταφύγιο ιδρύθηκε στη δεκαετία του 1980 και από τότε, ο πληθυσμός των σκίουρων έχει αυξηθεί. Το ζώο εμφανίστηκε στη λίστα απειλούμενων ειδών, αλλά μια απογραφή τους έδειξε ότι ο αριθμός τους αυξήθηκε.

από: atlas obscura

1 σχόλιο: