Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Ένα πυρηνικό καταφύγιο του Ψυχρού Πολέμου στο Κολοράντο

Η εξωτερική βόρεια πύλη

Που έχει εμφανιστεί σε πολλές ταινίες αλλά σήμερα ίσα που είναι επιχειρησιακό.



Βαθειά μέσα στα βουνά το Κολοράντο στις ΗΠΑ βρίσκεται το πυρηνικό καταφύγιο Cheyenne Mountain Nuclear Bunker, ίσως την πιο αναγνωρίσιμη ημι-μυστική βάση στην αμερικανική ιστορία. Αυτό το οφείλει στις εμφανίσεις του, τόσο στη μεγάλη, όσο και στη μικρή οθόνη. Σήμερα, πολλές από τις λειτουργίες του έχουν μετακινήθηκε, οπότε υπολειτουργεί.

Η εκσκαφή στο καταφυγίου άρχισε το 1961, όταν μια ιδιωτική επιχείρηση εξόρυξης στρατολογήθηκε από τον αμερικανικό στρατό για να αρχίσει να ανοίγει σπήλαια στο βουνό. Εκκαθαρίστηκαν μια σειρά από κύριες αίθουσες, δημιουργώντας πολλά στρέμματα υπόγειου χώρου, στον οποίο δημιουργήθηκαν κτήρια, τα οποία στηρίζονταν σε ελατήρια για να προστατεύονται από τους σεισμούς. Δημιουργήθηκαν ακόμη δεξαμενές νερού και χώροι αποθήκευσης εφοδίων, καθιστώντας το μέρος πλήρως αυτοδύναμο για εξαιρετικά μακρά περίοδο.

Οι Νίξον και Κίσινγκερ στην NORAD το 1970 περίπου

Μέχρι το 1966 το καταφύγιο ήταν πλήρως λειτουργικό και σύντομα έγινε το αρχηγείο της NORAD (North American Aerospace Defense Command) που είχε τον έλεγχο των "κουμπιών" των όπλων του Ψυχρού Πολέμου. Κατά τη διάρκεια της ακμής της, η επιχείρηση έλεγχε εξελιγμένα προγράμματα αεροδιαστημικής άμυνας από πέντε ειδικά κέντρα στο συγκρότημα του καταφυγίου. Το συγκρότημα προστατευόταν από τις εκρήξεις Ηλεκτρομαγνητικού Παλμού (EMP), βομβαρδισμούς, φυσικές καταστροφές και επίγειες εισβολές, καθιστώντας το ιδανικό μέρος για τα αμυντικά προγράμματα ζωτικής σημασίας. Τίποτα όμως δεν μπορεί να προστατευθεί από την πρόοδο του χρόνου και, καθώς οι αμυντικές διαδικασίες των ΗΠΑ άλλαξαν και κάθε κέντρο άμυνας μεταφέρθηκε σε κάποια άλλη αεροπορική βάση, στο καταφύγιο έμεινε μόνο προσωπικό συντήρησής του για ενδεχόμενη χρήση ως εναλλακτικό καταφύγιο μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2000.

Ωστόσο, πολύ καιρό πριν -ουσιαστικά- εγκαταλειφθεί, είχε κάνει μερικές εμφανίσεις στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο. Αν και το εσωτερικό της βάσης δεν έχει εμφανιστεί στην οθόνη, η επιβλητική πύλη εισόδου της χρησίμευσε σε πολλές ταινίες, όπως τα Wargames (Παιχνίδια πολέμου, 1983) και Independence Day (Μέρα ανεξαρτησίας, 1996), αλλά και στην τηλεοπτική σειρά Stargate SG-1 (Η πύλη του σύμπαντος, 1997), στην οποία λέγεται ότι οι ηθοποιοί είχαν κατασκηνώσει έξω από το καταφύγιο καθ' όλη τη διάρκεια της σειράς. Προς τιμή αυτού, λέγεται ότι μέσα στο καταφύγιο υπάρχει μια ντουλάπα με σκούπες με την ταμπέλα "Stargate Command".

Η 25 τόνων πύλη στην κύρια είσοδο

Οι ξεναγήσεις δεν επιτρέπονται επειδή είναι σε "πλήρη ισχύ" και είναι απόρρητο, καθώς συνεχίζει να αποτελεί εναλλακτική θέση για τη NORAD.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου