Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

10 πράγματα για το βίντεοκλιπ του Sabotage των Beastie Boys


Ίσως και να έχετε δει το βιντεοκλίπ των Beastie Boys για το "Sabotage" του 1994 -οι παλιότεροι το έχουν δει σίγουρα... εκατομμύρια φορές.



Ακόμα και σήμερα θεωρείται ένα από τα καλύτερα που γυρίστηκαν ποτέ. Το σκηνοθέτησε ο Σπάικ Τζονζ (Spike Jonze) και είναι εμπνευσμένο από αστυνομικές σειρές της δεκαετίας του 1970. Στο βίντεο, οι Beasties φοράνε κοστούμια, περούκες και μουστάκια και τριγυρίζουν στο Λος Άντζελες, σαν τους "Starsky and Hutch".



Όλα ξεκίνησαν από μια φωτογράφιση
Ο Τζονζ συνάντησε τους Beastie Boys όταν τους φωτογράφισε γι το περιοδικό Dirt στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το συγκρότημα εμφανίστηκε με το δικό του concept. "Για χρόνια, ο Adam Horovitz έλεγε για να κάνουμε μια φωτογράφηση σαν μυστικοί αστυνομικοί -με γραβάτες και ψεύτικα μουστάκια και να καθόμαστε σε ένα αυτοκίνητο σαν σε παρακολούθηση", ανέφερε ο Adam "MCA" Yauch στο New York Magazine. Ο Τζονζ λάτρεψε την ιδέα τόσο πολύ που τους ακολούθησε όταν οι Beasties πήγαν να αγοράσουν περούκες. "Τότε, ενώ τραβούσε φωτογραφίες, φορούσε την ξανθιά περούκα και το μουστάκι όλη την ώρα", είπε ο Yauch. "Χωρίς κάποιον προφανή λόγο". Έτσι γεννήθηκε μια φιλία που γέννησε "Sabotage".


Ο Σπάικ Τζονζ, σκηνοθέτης -μεταξύ άλλων- των Being John Malkovich, Jackass: The Movie, Adaptation, Her, κ.ά. - πηγή


Ο Τζονζ γύρισε το Sabotage χωρίς άδεια
Στους Beasties δεν άρεσαν τα μουσικά βίντεο υψηλού προϋπολογισμού με πολλούς ανθρώπους στο σετ. Έτσι, ζήτησαν από τον Τζονζ να προσλάβει μερικούς βοηθούς και να κάνει όλη την παραγωγή από ένα βανάκι. "Τρέχαμε στο Λ.Α. χωρίς άδεια και κάναμε τα πάντα καθώς πηγαίναμε", δήλωσε ο ΜΚΑ. Ίσως από τύχη, δεν εμφανίστηκαν πραγματικοί αστυνομικοί.


Οι Beastie Boys έκαναν μόνοι τους τα ακροβατικά στην οδήγηση
Αφού είχαν δει σε βιντεοκασέτες το Οι δρόμοι του Σαν Φρανσίσκο (The Streets of San Francisco) και άλλες σειρές με αστυνομικούς του '70, οι Beasties ήξεραν ότι χρειάζονταν μερικές καλές σκηνές κυνηγητού. "Αγοράσαμε ένα αυτοκίνητο που θα πέθαινε", δήλωσε ο Mike D. "Οδηγήσαμε μόνοι μας το αυτοκίνητο. Διαλύσαμε σχεδόν το αυτοκίνητο δύο φορές, αλλά σίγουρα δεν πάθαμε τίποτα εμείς".


Το "Sabotage" ενέπνευσε την εναρκτήρια σκηνή του Trainspotting



Η ταινία του 1996 "Trainspotting" του Ντάνι Μπόιλ ξεκινάει με τον Γιούαν ΜακΓκρέγκορ και τους φίλους του να τρέχουν στους δρόμους του Εδιμβούργου υπό τους ήχους του Lust for Life του Ίγκι Ποπ. Στο DVD, ο Μπόιλ αποκάλυψε ότι η σκηνή ήταν εμπνευσμένη από το "Sabotage".


Κατά τα γυρίσματα καταστράφηκαν δύο κάμερες
Το "Sabotage" έπρεπε να είναι ένα βίντεο χαμηλού προϋπολογισμού. Και θα ήταν, αν ο Τζονζ ήταν λίγο πιο προσεκτικός με τις ενοικιαζόμενες κάμερές του. Κατά τη διάρκεια ενός υποβρύχιου γυρίσματος, ο ίδιος κατέστρεψε μια Canon μαζί με την τσάντα που χρησιμοποιούσε για την προστασία της -η οποία αποδείχθηκε μη αεροστεγής. Ο ίδιος είπε στον πρακτορείο ότι η κάμερα σταμάτησε να λειτουργεί από μόνη της. Αλλά δεν ήταν τόσο τυχερή όσο μια άλλη που έπεσε από το παράθυρο του βαν. Αυτό τους κόστισε 84.000 δολάρια, πράγμα που τριπλασίασε το κόστος του βίντεο.


Ο MCA διέλυσε τη σκηνή του MTV Video Music Awards ως διαμαρτυρία επειδή δεν κέρδισε βραβείο το Sabotage



Στα MTV VMAs του 1994, το "Sabotage" προτάθηκε για πέντε βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του βίντεο της χρονιάς. Σε μια από τις μεγάλες αδικίες όλων των εποχών, έχασε και στις πέντε κατηγορίες. Όταν το "Everybody Hurts" των R.E.M. κέρδισε την κατηγορία καλύτερης σκηνοθεσίας, ο MCA μπούκαρε στη σκηνή ντυμένος ως Nathanial Hörnblowér, τον Ελβετό θείο του-σκηνοθέτη alter ego του. "Από τότε που ήμουν μικρός, ονειρευόμουν ότι ο Σπάικ θα το κέρδιζε", δήλωσε ο MCA.


Υπάρχει ένα κόμικ που μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν
Μετά από τον θάνατο του MCA το 2012, ο καλλιτέχνης Derek Langille δημιούργησε ένα κόμικ επτά σελίδων ως αφιέρωμα στον μουσικό και κινηματογραφιστή. Όποιος θέλει, μπορεί να το κατεβάσει δωρεάν εδώ.


Επίσης, υπάρχει και ένα μυθιστόρημα
Για να γιορτάσουν την 25η επέτειο του βίντεο, ο συγγραφέας και φανατικός οπαδός των Beasties, Jeff Gomez, έγραψε ένα μυθιστόρημα εμπνευσμένο από το βίντεο. Για μήνες έψαχνε αστυνομικές ταινίες και κατέγραφε την πραγματική γλώσσα των αστυνομικών και είδε πάνω από 100 φορές το "Sabotage", κρατώντας μια λεπτομερή λίστα όλων όσων συμβαίνουν στο βίντεο.


Υπάρχει ένα mashup "Sabotage"/Sesame Street στο YouTube



Το 2017, ο YouTuber Is This How You Go Viral, γνωστός ως Adam Schleichkorn, δημιούργησε το βίντεο "Sesametage" μια αναδημιουργία του "Sabotage" με επεξεργασμένα κομμάτια από το Sesame Street.


Το Sabotage έγινε σχεδόν ταινία
Ο Τζονζ και οι Beasties έγραψαν σενάριο για μια ταινία μεγάλου μήκους με τίτλο We Can Do This με βάση το Sabotage. Η ταινία, την οποία εγκατέλειψαν αργότερα, είχε ως στόχο να παρουσιάσει τον MCA σε δύο ρόλους: ως Sir Stuart Wallace, έναν από τους χαρακτήρες του Sabotage, και τον Nathaniel Hörnblowér, τον οποίο υποδύθηκε όταν εισέβαλε στη σκηνή των VMAs το 1994. Ο Τζονζ δήλωσε ότι η ταινία θα ήταν "γελοία και διασκεδαστική", κάτι που ακούγεται πολύ υποτιμητικό. "Δεν υπήρχαν αστυνομικοί της δεκαετίας του 1970, αλλά ήταν σίγουρα στο ίδιο πνεύμα".

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου