Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Η ιστορία του "Ralstonism", ενός παράξενου κινήματος υγείας


Όταν στα τέλη του 19ου αιώνα εμφανίστηκε ο Webster Edgerly στη σκηνή ενός θεατρικού για τον Χριστόφορο Κολόμβο, έπαιζε ενώ ισορροπούσε στις κεφαλές των μεταταρσίων οστών των ποδιών του. Οι κριτικοί μπερδεύτηκαν, αλλά ο Edgerly -ένας ηθοποιός μερικής απασχόλησης, συγγραφέας και σύντομα ηγέτης ενός άκρως επιτυχημένου κινήματος υγείας γνωστό ως Ralstonism (Ραλστονισμός)- πίστευε ότι περπατώντας σαν κένταυρος, με το σωματικό βάρος του στα δάκτυλα των ποδιών του, θα απόφευγε τη διαρροή αυτού που ονόμασε "ζωτικές δυνάμεις" του σώματος.



Οι κριτικοί ίσως θεώρησαν ότι ήταν μια επιλογή του χαρακτήρα. Για τον Edgerly, ήταν επιλογή τρόπου ζωής.

Με τον καιρό, ο Edgerly έγραψε πάνω από 80 βιβλία -η ίδια η Βασίλισσα Βικτόρια ήταν ανάμεσα στους αναγνώστες του- και πρόσφερε ψευδοεπιστημονικές συμβουλές για τα πάντα, από το σεξ (μία φορά κάθε οκτώ ημέρες, όχι περισσότερο) μέχρι το περπάτημα (αποφύγετε τις ευθείες γραμμές οπωσδήποτε). Οραματίστηκε μια πόλη γεμάτη από τους ακολούθους του και αγόρασε γη στο Νιου Τζέρσεϊ για αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Πίστευε ότι ο Ραλστονισμός ήταν το κλειδί, όχι μόνο για την υγεία, αλλά και για την τηλεπάθεια και άλλες θεαματικές δυνάμεις. Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι ακολούθησαν τις απόψεις του, ενώ είχε μερτικό στην μάρκα δημητριακών Ralston. Η ιστορία όμως φαίνεται ότι έχει ξεχάσει έναν τόσο παράξενο άνθρωπο -και όχι άδικα.

Ο Ουέμπστερ Έντζερλι (Webster Edgerly) μεγάλωσε στη Μασαχουσέτη και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, απ' όπου αποφοίτησε με πτυχίο δικηγόρου το 1876. Αν και ενδιαφερόταν για το θέατρο ως ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας, φαινόταν ότι η πραγματική του κλήση ήταν ως γκουρού. Την ίδια χρονιά που τελείωσε τη σχολή, ίδρυσε την Ralston Health Club, μια επιχείρηση αφιερωμένη στην ευεξία. Την ονόμασε Ralston χρησιμοποιώντας τα γράμματα του ονόματος της μητέρας του, Rhoda Lucinda Stone, και αργότερα το προσάρμοσε ως ακρωνύμιο των λέξεων Regime (Δίαιτα, Διατροφή), Activity (Δραστηριότητα), Light (Φως), Strength (Δύναμη), Temperation (Βαθμονόμηση), Oxygen (Οξυγόνο) και Nature (Φύση) -όλα όσα εκτιμούσε ο Edgerly.

Ο Webster Edgerly

Η λέσχη δεν είχε επίσημο χώρο. Υπήρχε κυρίως στο κεφάλι του Ralston, το οποίο επίσης επινόησε μια σειρά τίτλων αυτοβοήθειας όπως "Lessons in Artistic Deep Breathing and Sexual Magnetism" (Μαθήματα Καλλιτεχνικής Βαθιάς Αναπνοής και Σεξουαλικού Μαγνητισμού). Αυτοί οι τόμοι, γραμμένοι υπό το ψευδώνυμο Edmund Shaftesbury, ήταν ριζοσπαστικοί και προσέφεραν αμφιλεγόμενες συμβουλές, όπως το να πάρει κάποιος ένα μάρμαρο από ένα τραπέζι και να τον ταλαντεύσει ώστε να αυξήσει τον "προσωπικό μαγνητισμό" του, ή αυτό που πίστευε ο Edgerly ήταν η ενέργεια και το χάρισμα ενός ατόμου. Συμβούλευε τους νέους άνδρες να κοιμούνται με γυναίκες τόσο μεγάλες όσο οι γιαγιάδες τους και να παντρεύονται γυναίκες που ήταν 20 χρόνια νεότερές του -ο ίδιος, όντας ήδη παντρεμένος μια φορά, παντρεύτηκε ξανά στα 42 του μια 18χρονη. Επίσης, διέδωσε μια νέα γλώσσα που ονόμασε Adam-Man Tongue. Υποσχέθηκε ότι η συνεχής μελέτη αυτής της ανάμεικτης σοφίας θα μπορούσε τελικά να κάνει κάποιον να ελέγχει τις σκέψεις και τις ενέργειες άλλων -ή ακόμα και να επιτευχθεί η αθανασία.

Φυσικά, αυτές οι προηγμένες ικανότητες ήταν εφικτές μόνο εφόσον κάποιος αγόραζε πολλά από τα βιβλία του, των οποίων το κόστος μερικές φορές έφτανε -το 1892- τα 25 δολάρια (περίπου 730 δολάρια σήμερα). Το κόστος μπορεί να έχει συμβάλει σε μια αίσθηση ότι οι συμβουλές του Edgerly ήταν σπάνιες και πολύτιμες. Τα βιβλία είχαν καλές πωλήσεις, παρέχοντάς του έναν πλούσιο τρόπο ζωής. Τελικά, κατάφερε να αποκτήσει πάνω από 800.000 οπαδούς (Ralstonites). Λέγεται, ότι η Βασίλισσα Βικτόρια είχε όλα τα βιβλία του. Οι οπαδοί του έφεραν μαύρα περιβραχιόνια που ονομάστηκαν Ralstonettes.

Όντας μια μείξη ενοχλητικού πωλητή και απατεώνα, ο Edgerly πρόσταζε προσοχή σε σημαντικά σημεία. Κάποια στιγμή, έγινε φίλος με τον William Danforth, τον ιδρυτή της εταιρείας Purina. Ο Edgerly είχε συστήσει από καιρό ένα πρωινό από σιτηρά -μια λογική οδηγία. Ο Danforth πίστευε ότι η πληρωμένη έγκριση του Edgerly θα βοηθούσε στην πώληση κουτιών της εταιρίας. Το 1898 ξεκίνησε η πώληση των Ralston Wheat Cereal και ήταν τόσο επιτυχημένα που ο Danforth αποφάσισε να ενωθεί εμπορικά με τον Edgerly και να δημιουργήσουν την εταιρεία Ralston Purina 1902.

Δυστυχώς, οι πεποιθήσεις του Edgerly δεν ήταν πάντα καλοπροαίρετες. Ήταν υπέρμαχος της ευγονικής -ένας κλάδος της Βιολογίας, ο οποίος έχει σκοπό να βελτιώσει την βιολογική υπόσταση του ανθρώπου- και τα βιβλία του συχνά υιοθετούσαν ρατσιστικές ιδέες, όπως η σύσταση ότι όλοι οι μη-Καυκάσιοι άνδρες να ευνουχιστούν. Ένα βασικό δόγμα του Ραλστονισμού ήταν η ιδέα μιας αυστηρά Καυκάσιας "νέας φυλής" που θα μπορούσε να ζήσει 100 χρόνια και χωρίς να αρρωσταίνει. Σύντομα, η αναζήτησή του για έναν "ανώτερο" άνθρωπο τον οδήγησε στο Νιου Τζέρσεϋ, και ένα project ακόμα πιο φιλόδοξο από τα βιβλία του. Ήθελε ένα εκκλησίασμα.

Το Ralston Manor - πηγή

Για χρόνια, ο Edgerly μετακινούνταν από τη Μασαχουσέτη στην πρωτεύουσα του Κάνσας την Τοπίκα, και από εκεί στην Ουάσινγκτον. Το 1894, άρχισε να αγοράζει γη με θέα προς την αγροτική κοινότητα του Hopewell στο Νιου Τζέρσεϊ, με στόχο τη δημιουργία μιας ολόκληρης πόλης από πιστούς του. Φαντάστηκε 400 σπίτια, έξι αγροκτήματα και έξι ακίνητα, συμπεριλαμβανομένου αυτού που αγόρασε, ανακαίνισε και ονόμασε Ralston Manor. Το πανύψηλο βικτοριανό σπίτι -σε συνολική έκταση 27.000 τετ. ποδιών- περιείχε έναν λαβύρινθο διαδρόμων και ο τρίτος όροφός του ήταν αφιερωμένος σε μαθήματα ρητορικής. Ο Edgerly φύτεψε δέντρα από την Ιαπωνία, τη Νορβηγία και την Κίνα για να προσθέσει στην εξωτική αισθητική του. Με έναν πλούσιο κήπο με φρούτα και λαχανικά, έστελνε φρέσκα τρόφιμα στους κατοίκους της πόλης, ελπίζοντας να τον δουν ως έναν γενναιόδωρο ευεργέτη. Στο σπίτι, συνέχισε την παραγωγική του γραφή, η οποία ενοχλούσε την σύζυγό του, η οποία λέγεται ότι έχτισε ένα ξεχωριστό δωμάτιο ώστε να μην την ενοχλεί η δαχτυλογράφηση του.

Παρά την επιτυχία των βιβλίων του, η ουτοπία του Ralston απέτυχε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του. Τα οικόπεδα στο Hopewell ήταν ακριβά, ακόμη και για την ανώτερη πελατεία του και υπήρχαν λίγες ευκαιρίες δουλειάς. Πουλήθηκαν μόνο 25 από αυτά. Ακόμα χειρότερα, η προσπάθειά του να γίνει φίλος με τους ντόπιους δεν πήγε όπως ήθελε. Όταν ο Edgerly έφτιαξε στην ιδιοκτησία του μια δεξαμενή νερού που τροφοδοτούσε την περιοχή, οι κάτοικοι παραπονέθηκαν ότι είχε απαίσια γεύση. Όντως, η δεξαμενή είχε μια ρωγμή, κάτι που επέτρεπε να μπουν ρύποι. Σύντομα, κηρύχθηκε ανεπιθύμητος στο Hopewell και ουσιαστικά αναγκάστηκε να μετακομίσει στο Trenton, όπου έζησε μέχρι το θάνατό του το 1926.

Ο Ραλστονισμός έγινε μια υποσημείωση στην ιστορία, μέχρις ότου ένας φοιτητής αρχαιολογίας, η Janet Six, έμεινε στο Ralston Manor τη δεκαετία του 1990. Το σπίτι είχε περάσει στην κατοχή φίλων του -μετά από πολλά άλλα χέρια. Άρχισε να ερευνά την ιστορία του περίφημου ιδιοκτήτη του σπιτιού και έγραψε μια διατριβή για τη ζωή του και τον επανέφερε στο προσκήνιο. Όμως, η Ralston Purina φαίνεται να μην ενδιαφέρεται γι' αυτόν. Στην επίσημη ιστορία της εταιρείας, δεν υπάρχει καμία αναφορά στον Edgerly, μόνο αόριστες αναφορές σε κάποιον "Δρ Ralston", ένα από τα ψευδώνυμα του Edgerly. Η εταιρεία αγοράστηκε από τη Nestle το 2001 και μετονομάστηκε σε Nestle Purina.

Η Ralston Manor υπάρχει ακόμα και σήμερα. Οι σημερινοί ιδιοκτήτες του το χρησιμοποιούν για εκδηλώσεις τέχνης και συλλογές κεφαλαίων, ενώ οι ντόπιοι το ξέρουν ως το Κάστρο.

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου