Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2020

Η ιστορία των εορτασμών την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Times Square


Αυτή η παραμονή Πρωτοχρονιάς, η Τάιμς Σκουέρ δεν θα είναι απλά ένας παγκόσμιος προορισμός για τους εορτασμούς της αρχής ενός νέου έτους. Θα γιορταστεί επίσης η αρχή μιας νέας δεκαετίας.



Όπως πάντα, οι εορτασμοί θα σηματοδοτηθούν από την κάθοδο της εμβληματικής μπάλας της Πρωτοχρονιάς, μιας σφαίρας που ζυγίζει σχεδόν 5.400 κιλά, είναι διακοσμημένη με 2.688 κρυστάλλινα τρίγωνα και 32.256 λαμπάκια και έχει τον δικό της λογαριασμό στο Twitter με περισσότερους από 19.500 ακόλουθους. Πριν όμως αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση, ας ρίξουμε μια ματιά στην ιστορία των εορτασμών.

Το 1904, ολοκληρώθηκε η κατασκευή ενός ουρανοξύστη 25 ορόφων στο τρίγωνο που δημιουργήθηκε με τις διασταυρώσεις των 42nd και 43rd Street, της 7th Avenue και της Broadway. Εκεί θα στεγαζόταν τα νέα γραφεία της The New York Times. Την ίδια χρονιά, η πόλη σχεδίαζε να ανοίξει το πρώτο σετ υπόγειων γραμμών του μετρό με 28 διαφορετικούς σταθμούς. Ο Grand Central Station βρισκόταν στην 42nd Street, και μερικοί σταθμοί ακολουθούσαν την πορεία της Broadway στην πόλη. Υποτίθεται ότι ήταν μια προσπάθεια να αποφευχθεί η σύγχυση που θα δημιουργούνταν με τα ονόματα του σταθμού στη βάση του πύργου των Times. Αυτό οδήγησε στην πρόταση να αλλαχτεί το όνομα της περιοχής από Longacre Square σε Times Square.

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για το ποιος είχε την ιδέα της μετονομασίας. Κάποιοι λένε ότι ήταν ο Adolph S. Ochs, ο εκδότης της εφημερίδας από το 1896 ως το 1935. Άλλοι λένε ότι ήταν ιδέα του August Belmont Jr., προέδρου της Interborough Rapid Transit Company. Όπως και να έχει, στις αρχές Απριλίου το συμβούλιο δέχτηκε την λύση και στις 8 Απριλίου του 1904, ο τότε δήμαρχος της πόλης George B. McClellan το επισημοποίησε. Το επόμενο πρωί, στην δεύτερη σελίδα της εφημερίδας υπήρχε ο τίτλος, "Times Square Is the Name of City's New Centre" (Πλατεία Τάιμς είναι το όνομα του νέου κέντρου της πόλης).

Καθώς το 1904 όδευε προς το τέλος του, ο Ochs ήθελε να γιορτάσει την μετακόμιση της εφημερίδας τον Ιανουάριο στο πρόσφατα ολοκληρωμένο κτήριο, στο νούμερο ένα της πλατείας Τάιμς. Τα προηγούμενα χρόνια, η πόλη γιόρταζε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Trinity Church στο κέντρο του Μανχάταν με τις καμπάνες της εκκλησίας. Χωρίς να σκεφτεί τα έξοδα, ο Ochs ξεκίνησε επίσημα μια νέα παράδοση με μια τεράστια γιορτή, προς τέρψη 200.000 παρευρισκομένων. Η μουσική μιας ομάδας καλλιτεχνών, της Fanciulli’s Concert Band, παρείχε το soundtrack για τις τελευταίες στιγμές του 1904. Η ίδια η εφημερίδα το επόμενο πρωί εκδόθηκε με τίτλο "BIG NEW YEAR FETE AT TIMES SQUARE: Mammoth Crowd Centres There for Celebration" (Μεγάλη γιορτή για την Πρωτοχρονιά στην Τάιμς Σκουέρ).

Η Νέα Υόρκη σήμανε την μετάβαση από το 1905 στο 1906, και από το 1906 στο 1907 με πυροτεχνήματα. Όμως, το 1907, τα πυροτεχνήματα απαγορεύτηκαν για λόγους ασφαλείας. Ο Ochs έπρεπε να βρει ένα διαφορετικό τρόπο που να σημάνει την αλλαγή του χρόνου. Σε ένα άρθρο της 1η Ιανουαρίου του 1908, η εφημερίδα περιέγραφε τι θα γινόταν:

"Δέκα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα, οι σφυρίχτρες σε κάθε μπόιλερ στο Μανχάταν, το Μπρονξ και το Μπρούκλιν άρχισαν να σφυρίζουν. Δεκάδες χιλιάδες στάθηκαν και έβλεπαν την ηλεκτρική σφαίρα. Και τότε αυτή έπεσε".

Η νέα τελετή επιλέχτηκε για να μιμηθεί την σφαίρα που πέφτει στο Βασιλικό Παρατηρητήριο στο Γκρίνουιτς της Αγγλίας, η οποία σημαίνει την 1 μ.μ. για τους Λονδρέζους και τους καπετάνιους στον Τάμεση από το 1833. Εκεί, το αντικείμενο του ενδιαφέροντος ήταν μια απλή κόκκινη μπάλα. Αλλά για την Times Square, ο Ochs ζήτησε κάτι πιο περίτεχνο: μια σφαίρα που ζύγιζε 318 κιλά, από ξύλο και σίδερο, με διάμετρο πέντε πόδια και η οποία φωτιζόταν με 100 λάμπες των 25 watt. Η σφαίρα κατασκευάστηκε από τον Ρώσο μετανάστη Jacob Starr ενώ δούλευε σε μια οικογενειακή επιχείριση, την Strauss Signs. Οι Strauss και Starr αργότερα ίδρυσαν την Artkraft Strauss, η οποία κατασκεύαζε την σφαίρα μέχρι το 1996.

Η σφαίρα έγινε αμέσως παράδοση, με δύο αξιοσημείωτες εξαιρέσεις. Η πρώτη ήταν την 1 Ιανουαρίου του 1943. Λόγω του πολέμου, οι λάμπες είχαν αντικατασταθεί και υπήρχε μια στιγμή σιωπής σε ένδειξη σεβασμού. Το ίδιο συνέβη και την επόμενη χρονιά.

Η εμβληματική σφαίρα έχει αναβαθμίσεις όλα αυτά τα χρόνια. Το 1920, μια έκδοση εξ ολοκλήρου από σφυρήλατο σίδερο πρόσθεσε άλλα 137 κιλά στο αρχικό βάρος. Το 1955, η σφαίρα κατασκευάστηκε από αλουμίνιο, οπότε το βάρος της έπεσε κατά 90 κιλά. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η ίδια σφαίρα έλαβε μια ανακίνηση, όταν κόκκινα λαμπάκια και ένα πράσινο κοτσάνι την έκαναν "Big Apple" για την εκστρατεία "I Love NY". Από το 1987 έως το 1998, οπότε και αντικαταστάθηκε ο χειροκίνητος έλεγχος από υπολογιστή, υπήρξε μια λευκή σφαίρα. Η Waterford Crystal σχεδίασε την Millennium Ball για τους εορτασμούς του 2000, η οποία, από τότε έχει υποστεί μερικές αισθητικές αλλαγές.

Όσο για το νούμερο ένα της Times Square, ήδη από το 1913 η The New York Times δεν χωρούσε στο κτήριο. Σήμερα, εκτός από τον πρώτο όροφο και τον 22ο που βρίσκεται η παραγωγός εταιρία της τελετής των εορτασμών, το κτήριο είναι άδειο.

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου