Η Ταϊλάνδη είναι γεμάτη με θεαματικά τοπία. Όμως, τίποτα ίσως δεν είναι τόσο μαγικό όσο αυτό που κρύβεται στο σπήλαιο Phraya Nakhon.
Το να φτάσει κανείς στο σπήλαιο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όμως, όσοι τα καταφέρουν ανταμείβονται από ένα υπέροχο θέαμα. Καθώς οι ακτίνες του ήλιου ρέουν μέσα από την οροφή του σπηλαίου, ένα όμορφο κιόσκι φωτίζεται με μια χρυσή λάμψη.
Το κιόσκι Khuha Kharuehat φτιάχτηκε για την επίσκεψη του βασιλιά Chulalongkorn το 1890. Γνωστός και ως Rama V, πιστώνεται με το γεγονός ότι έσωσε το -τότε- Σιάμ από τον αποικισμό. Συχνά, αναφέρεται ως "ο μεγάλος αγαπημένος βασιλιάς", οπότε δεν είναι περίεργο που έγινε μια τόσο μεγάλη προσπάθεια ώστε η επίσκεψή του στο σπήλαιο να είναι ξεχωριστή. Μετά από τον Rama V αρκετοί ακόμη Ταϊλανδοί βασιλιάδες επισκέφθηκαν το σπήλαιο Phraya Nakhon. Όταν το επισκέφτηκε ο Prajadhipok (Rama VII), όπως και ο Chulalongkorn, έγραψε το όνομά του στον τοίχο του κύριου θαλάμου του σπηλαίου, ενώ ο βασιλιάς Bhumibol Adulyadej (Rama IX) δεν άφησε την υπογραφή του.
Το σπήλαιο βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Khao Sam Roi Yot, το οποίο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου της Μαλαισίας, και για να φτάσει κανείς εκεί χρειάζεται πολλή προσπάθεια. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να πάνε μέχρι το χωριό Bang Pu. Από εκεί, πρέπει να ανέβουν με τα πόδια επί 30 λεπτά έναν λόφο ή να πάρουν βάρκα από την παραλία Laem Sala, κάτι το ποίο συνιστάται για εξοικονόμηση ενέργειας. Μόλις φτάσουν εκεί, πληρώνουν εισιτήριο εισόδου στο Εθνικό Πάρκο και έχουν τη δυνατότητα να έχουν μαζί τους έναν οδηγό -συνήθως ένα παιδί. Εκεί είναι που γίνονται δύσκολα τα πράγματα. Θα πρέπει να περάσουν από το δάσος ώστε να φτάσουν στην ανοιχτή οροφή του σπηλαίου.
Αν και ο ακριβής χρόνος ποικίλλει από εποχή σε εποχή, συνήθως γύρω στις 10 με 10:30 π.μ. οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν στο εσωτερικό της σπηλιάς. Τότε φωτίζεται το κιόσκι, αλλά και η πλούσια βλάστηση που αναπτύσσεται στο σπήλαιο.
Σύμφωνα με το τοπικό μύθο, το σπήλαιο ανακαλύφθηκε πριν από περίπου 200 χρόνια όταν ένας τοπικός άρχοντας, ο Nakhon Srithammaraja, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το πλοίο του κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας και βρήκε καταφύγιο στη σπηλιά. Ωστόσο, ορισμένοι ιστορικοί, πιστεύουν ότι το σπήλαιο ανακαλύφθηκε -ή τουλάχιστον κατονομάστηκε- από κάποιον ευγενή ονόματι Nakhon, ο οποίος ζούσε στην περιοχή τον 17ο αιώνα.
από: my modern met και atlas obscura
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου