Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se5, Ep205




Μυστράς. Το απόλυτο Game of thrones σκηνικό της Ελλάδας UP'ο ψηλά



Πόσοι από εσάς άραγε τον έχετε επισκεφτεί;
Και αν δεν είστε τελικά τόσο τυχεροί να τον έχετε επισκεφθεί είτε γιατί δεν μπορέσατε είτε γιατί δεν τον γνωρίζατε εμείς φροντίσαμε για αυτό και σας τον παρουσιάζουμε μέσα σε ένα από τα καλύτερα βίντεο που έχουμε δημιουργήσει αυτά τα 5 χρόνια που ταξιδεύουμε UP'ο ψηλά όλη την Ελλάδα και σας την παρουσιάζουμε.
Όχι δεν χρειάστηκε να υπερβάλλουμε εαυτούς κατά την πτήση ούτε και χρειάστηκε να σπαταλήσουμε άπειρες ώρες στο μοντάζ για να έχουμε ένα όμορφο αποτέλεσμα.
Η μοναδική και απίστευτη ομορφιά του Μυστρά φρόντισε για όλα και σε συνδυασμό με την υπέροχη μουσική του μαέστρου μας Νίκου Σπηλιώτη δημιούργησαν αν όχι το ομορφότερο σίγουρα όμως ένα από τα ομορφότερα βίντεο της έως τώρα πορείας μας.
Δεν θα σας κουράσουμε άλλο με λόγια γιατί πολύ απλά σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ φτωχά μπροστά στην ομορφιά του Μυστρά.


Πάρνηθα: Το γήπεδο- φάντασμα του ΣΕΓΑΣ στα 1000 μέτρα υψόμετρο όπου "προπονούνται" λύκοι και ελάφια



Απολαύστε μια πτήση πάνω από το εγκαταλελειμμένο προπονητήριο του ΣΕΓΑΣ στην Πάρνηθα, στα 1000 μέτρα υψόμετρο. Στο άλλοτε πολύβουο αυτό γήπεδο "προπονούνται" πλέον λύκοι και ελάφια όπως μαρτυρούν τα ίχνη που υπάρχουν στο λασπωμένο ταρτάν.
Κατεστραμμένο από τις πυρκαγιές του 2007 και ξεχασμένο, σε υψόμετρο 1.048 μέτρων, το προπονητήριο του ΣΕΓΑΣ ήταν ένα πραγματικό στολίδι "ήπιου χαρακτήρα". Δεν είχε φωτισμό, καμία τσιμεντένια κατασκευή, "έδενε" με το περιβάλλον. Οι πυρκαγιές του 2007 έκαψαν σχεδόν τα πάντα στο πέρασμά τους, κατέστρεψαν τις εγκαταστάσεις πέριξ του στίβου που διατηρείται ακόμη και σήμερα σε εξαιρετική κατάσταση (το ταρτάν έχει αλλοιωθεί σε ελάχιστα σημεία της διαδρομής) και το μόνο που συναντά κανείς είναι στάχτες και συντρίμμια. Ακόμη και ο μικρός δρόμος που περνάει μπροστά του βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. Αν και ούτως ή άλλως μια κατεβασμένη μπάρα δεν επιτρέπει σε κανέναν να πλησιάσει με το αυτοκίνητό του.
Αν κάποιος θέλει να γυμναστεί με την συνοδεία καθαρού αέρα, τιτιβισμάτων και μερικών περήφανων δέντρων που στέκουν ακόμη όρθια, το προπονητήριο του ΣΕΓΑΣ είναι μια εξαιρετική επιλογή. Είναι άλλωστε κοντά στην Αθήνα.
Ανεβαίνοντας τη λεωφόρο Πάνρνηθος, βρίσκετε το παλιό Σανατόριο και το Πάρκο των ψυχών. Αφήνετε εκεί το αυτοκίνητο και περπατάτε περίπου 15 λεπτά στο δρόμο που περνάει μπροστά από το Σανατόριο και θα βρείτε το γήπεδο του ΣΕΓΑΣ στα αριστερά σας.


Το μοναδικό απολιθωμένο φοινικόδασος της Ευρώπης στην άκρη της Ελλάδας. Έχει ηλικία 3.000.000 ετών



Μοναδικό στην Ευρώπη είναι το απολιθωμένο φοινικόδασος που βρίσκεται στο νότιο άκρο της Πελοποννήσου, στη Λακωνία, κοντά στο χωριό Άγιος Νικόλαος Βοιών. Σε ένα τοπίο σπάνιας, άγριας φυσικής ομορφιάς, έχουν αποκαλυφθεί κορμοί και ρίζες φοινίκων (οι τρύπες και τα "εξογκώματα" που φαίνονται σε πολλά σημεία στο βίντεο) με ηλικία που φθάνει τα δύο με τρία εκατομμύρια χρόνια.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, την εποχή εκείνη το κλίμα εδώ ήταν υποτροπικό και υπήρχε εκτενές δάσος, που απολιθώθηκε με μοναδικό τρόπο, καθώς ανέβηκε η στάθμη της θάλασσας και το νερό κάλυψε τα δέντρα. Όλη η περιοχή έχει διαμορφωθεί σε γεωλογικό πάρκο, με ενημερωτικές πινακίδες, ενώ το καλοκαίρι οργανώνονται και ξεναγήσεις.
Το Γεωπάρκο της παράλιας ζώνης του Αγίου Νικολάου συμπεριλαμβάνεται στον Άτλαντα των Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου και αξιώνει σήμερα με ισχυρά ερείσματα μια θέση στο Δίκτυο των Γεωπάρκων της Ευρώπης.
Στις παράκτιες τοποθεσίες Αγία Μαρίνα, Κόρακας και Σπίθα, οι απολιθωμένοι μάρτυρες ενός μακρινού παρελθόντος κρατούν φυλαγμένα τα μυστικά και τους κωδικές της εποχής τους.Σύμφωνα με μελέτη του Καθηγητή Ευαγγέλου Βελιτζέλου, Διευθυντή του τομέα Ιστορικής Γεωλογίας - Παλαιοντολογίας του ΕΚ του Πανεπιστημίου Αθηνών, στις απολιθωματοφόρες θέσεις του Αγίου Νικολάου τα ευρήματα είναι μοναδικά στον ευρωπαϊκό χώρο και ανεκτίμητης επιστημονικής σπουδαιότητας.
Γεωλογικές ταραχές, σεισμοί και ηφαιστειακή δραστηριότητα οδήγησαν στην απολίθωση της παλαιοχλωρίδας της περιοχής, εκατομμύρια χρόνια πριν την εποχή μας. Η οργανική ύλη δένδρων, φυτών αλλά και μαλακίων, αντικαταστάθηκε μόριο προς μόριο από διαλύμματα πυριτίου και ασβεστίου σε μια υπομονετική διαδικασία που συντελέστηκε κάτω από τη θάλασσα.
Ριζικοί κόμβοι που φτάνουν σε διάμετρο το 1μ και πλήθος απολιθωμένων πλασμάτων, σώζονται σήμερα σε μεγάλη έκταση της παραλίας του Αγίου Νικολάου και αποτελούν ένα γεωλογικό μουσείο ανυπολόγιστης αξίας που κατακτά τη θέση του ανάμεσα στα διατηρητέα μνημεία της φύσης.
Για να το επισκεφτείτε κατευθυνθείτε από τον Άγιο Νικόλαο προς το γραφικό λιμανάκι του Προφήτη Ηλία. Λίγο πριν υπάρχει πινακίδα που αναφέρει προς Αγία Μαρίνα και Απολιθωμένο Δάσος. Ακολουθούμε τον χωματόδρομο για 3,3 χιλ. ώστε να φτάσουμε στο μνημείο της φύσης. Ενδιάμεσα και λίγο πριν φτάσετε στο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας θα συναντήσετε ένα σημείο με πληροφορίες για το γεωλογικό αυτό πάρκο.


Η μαγευτική λίμνη Κόμο



Η λίμνη Κόμο βρίσκεται στη βόρεια Ιταλία, κοντά στα σύνορα με την Ελβετία. Έχει έκταση 146 τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι η τρίτη μεγαλύτερη λίμνη της Ιταλίας μετά τις λίμνες Γκάρντα και Ματζόρε όπως είναι επίσης μια από τις βαθύτερες λίμνες της Ευρώπης. Η λίμνη είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός από τους Ρωμαϊκούς ακόμη χρόνους και στις όχθες της έχουν κατασκευαστεί πολλές βίλες. Η λίμνη Κόμο πήρε το όνομά της το πήρε από τη πόλη του Κόμο και θεωρείται συχνά ως μια από τις ομορφότερες στην Ευρώπη.


Πηδώντας με άλογα πάνω από τις φωτιές



Ένα αρχαίο τελετουργικό με άλογα που περνούν μέσα από φωτιές αναβίωσε στο ισπανικό χωριό τoυ Αγίου Βαρθολομαίου.
Περίπου 130 ίπποι με νέους ή πιο ηλικιωμένους αναβάτες συμμετείχαν στο ετήσιο τελετουργικό που φέρεται να προστατεύει τα ζώα από ασθένειες και να τους δίνει γονιμότητα.
Εκτιμάται ότι οι ρίζες του συγκεκριμένου φεστιβάλ πάνε πίσω από το 1.000 π.Χ. όταν ζούσαν Κέλτες σε αυτήν την περιοχή, κοντά στη Μαδρίτη.


Ιαπωνία: Βόλτα σε δύο εντελώς διαφορετικές γειτονιές του Τόκιο…



Από τους επιβλητικούς ουρανοξύστες και την εμβληματική διάβαση στη Σιμπούγια, στα σοκάκια και στα μαγαζιά με βίντατζ στην Σιμοκιταζάουα… - στο: gr.euronews.com


Η εκπληκτική μονή του «Ασκητή», που είναι σφηνωμένη ανάμεσα σε δύο βουνά



Χτίστηκε στο σημείο που σύμφωνα με την παράδοση κυνηγοί σκότωσαν τον μοναχό καθώς τον μπέρδεψαν με αγριογούρουνο! Σε ποια περιοχή βρίσκεται το υπέροχο τοπίο - στο: mixanitouxronou.gr


Ένα μονοπάτι από παγωμένα μπαμπού


από: mantaroq, mantaroq


Οδοντωτός, ένα μαγευτικό ταξίδι μέσα στην άγρια φύση



Το όνομά του είναι ξακουστό. Και το ταξίδι του μαγευτικό. Είναι ο Οδοντωτός με την περίφημη και συνάμα μαγευτική του διαδρομή, που αποτελεί αξέχαστη εμπειρία σε όσους τη δοκιμάζουν.
Ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού-Καλαβρύτων είναι και μία απτή απόδειξη τι υπέροχο αποτέλεσμα μπορεί να βγει, όταν ο άνθρωπος σέβεται τη Φύση και συνεργάζεται μαζί της. Γιατί, χωρίς υπερβολές, πρόκειται για ένα έργο Τέχνης των ανθρώπων και της φύσης. - στο: newsbeast.gr


Castello Bibelli: Η ιστορία της μυθικής, γοτθικής βίλας της Κέρκυρας που φιλοξένησε αυτοκράτορες



Το μοναδικής ομορφιάς, σαν πύργος παραμυθιού, Castello Bibelli, βρίσκεται σε απόσταση 500μ. περίπου από τον οικισμό Κάτω Κορακιάνα, σε απόσταση 14 χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας. Πολύ κοντά, σε απόσταση 700 μέτρων, βρίσκεται η γνωστή παραλία της Δασσιάς. - στο: iefimerida.gr


Η πιλότος της Formula 1 και η περίεργη σχέση που είχε με τον βιαστή της


Στις 12 Φεβρουαρίου 1978, σε ηλικία 18 ετών, η Giovanna Amati πέφτει θύμα απαγωγής μέσα από το αυτοκίνητό της, κοντά στη βίλα στην οποία έμενε. Άνδρες, μέλη σπείρας γκάνγκστερ της Μασσαλίας με επικεφαλής τον Jean Daniel Nieto, την αρπάζουν και τη μεταφέρουν σε ένα σπίτι πολύ κοντά στο πατρικό της.
Η νεαρή ζει την απόλυτη φρίκη. Για 74 μέρες έμενε κλεισμένη μέσα σε ένα ξύλινο κλουβί, ενώ οι απαγωγείς της προσπαθούσαν να κάνουν την οικογένεια να τους δώσει τα 1,8 εκατομμύρια δολάρια αν ήθελαν να έβλεπαν ξανά το παιδί τους ζωντανό. - στο: newsbeast.gr


Τα 10 διαμάντια του (άγνωστου) πολιτιστικού θησαυρού του Ιράν


Το Ιράν είναι το λίκνο ενός από τους αρχαιότερους και πλουσιότερους πολιτισμούς στον κόσμο. Άριοι, Μύδιοι, Πάρθιοι, Πέρσες εγκαταστάθηκαν και για μεγάλες περιόδους μεγαλούργησαν στα εδάφη της χώρας που σήμερα ονομάζεται Ιράν.
Όλο αυτό τον πολιτιστικό πλούτο που έχει να μοιραστεί με την ανθρωπότητα όμως, πολλοί στις μέρες μας τον αγνοούν ενώ δυστυχώς κυρίως μετά την Ισλαμική Επανάσταση και τις συχνές κρίσεις με τη Δύση η χώρα δεν έχει καταφέρει να γίνει ένας ευρέως ελκυστικός τουριστικός προορισμός και να προβληθεί όσο της αξίζει. Οι αλλεπάλληλες όμως δηλώσεις τους αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, εν μέσω της κρίσης που προκάλεσε με την δολοφονία του υποστράτηγου Σολεϊμανί, ότι πιθανοί στόχοι για τις ΗΠΑ είναι και κορυφαία πολιτιστικά μνημεία στο Ιράν, προκάλεσαν όχι μόνο έντονες αντιδράσεις αλλά και ένα ενδιαφέρον για τα άγνωστα, σε πολλούς από εμάς, διαμάντια του ιρανικού πολιτισμού. - στο: huffingtonpost.gr


Τα παραμύθια των αδελφών Grimm στην αρχική hardcore εκδοχή τους


Τα παραμύθια τους αγαπήθηκαν πολύ από εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο και ιστορίες όπως της Ραπουνζέλ, του Χάνσελ και της Γκρέτελ και της Σταχτοπούτας έγιναν παγκοσμίως τα απόλυτα κλασικά παραμύθια. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ο τρόπος που αναγκάστηκαν να αλλάξουν πολλές από τις ιστορίες τα επόμενα χρόνια και όσο πιο δημοφιλείς γίνονταν, τόσο περισσότερο τις πετσόκοβαν και τις έκαναν «παιδικές». στο: lifo.gr


Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου