Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Το σημείο Μηδέν του Παρισιού


Στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας συμβαίνουν κάμποσα παράξενα τελετουργικά καλής τύχης.



Ακριβώς έξω από την Παναγιά των Παρισίων, στο τσιμέντο της πλατείας, είναι ένας μικρός γεωγραφικός δείκτης που δείχνει την απόσταση μεταξύ Παρισιού και άλλων μερών. Όμως, σε αντίθεση με κάποιο άλλο σύμβολο μέτρησης, γύρω από το σημείο -που είναι γνωστό ως Σημείο Μηδέν του Παρισιού- συμβαίνουν διάφορα τελετουργικά.


Ένα από τα πολλά "kilometre zero" του κόσμου, το Paris Point Zero σηματοδοτεί το υποτιθέμενο ακριβές κέντρο της πόλης ή της χώρας. Όλες οι άλλες τοποθεσίες υποτίθεται ότι μετριούνται από αυτό το σημείο. Το κέντρο του Παρισιού σηματοδοτείται από μια οκταγωνική, ορειχάλκινη πλάκα, η οποία είναι τοποθετημένη στο τσιμέντο της πλατείας. Λόγω του ότι δεν υπάρχει κάποια πινακίδα που να καταδεικνύει την πλάκα, μερικοί επισκέπτες δυσκολεύονται να την βρουν. Όμως, όταν τα καταφέρουν και την βρουν, έχει γίνει συνήθεια να αποτίουν φόρο τιμής με διάφορους τρόπους.


Κάποιοι περιστρέφονται στο ένα πόδι πάνω από τον δείκτη για να κερδίσουν αυτό που θέλει η καρδιάς τους, ενώ άλλοι φιλιούνται για να εξασφαλίσουν την αιώνια αφοσίωση. Μερικές φορές, ο ελαφρώς κοίλος δείκτης μπορεί να γεμίσει από κέρματα. Άλλοι, όταν αισθάνονται ότι έχουν βιώσει το Παρίσι στο έπακρό του, κάνουν ένα είδος προσκυνήματος στο σημείο.


Λόγω της πυρκαγιάς στην Παναγιά των Παρισίων τον Απρίλιο του 2019, το σημείο είναι πλέον απρόσιτο.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου