Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Τα στοιχειωμένα γκραφίτι των φυλακισμένων της ισπανικής Ιεράς Εξέτασης στο Παλέρμο της Ιταλίας


Σε όλη την Ευρώπη, τα περισσότερα από τα απομεινάρια της ισπανικής Ιεράς Εξέτασης έχουν καταστραφεί ή είναι κρυμμένα. Όμως, τα τείχη ενός ιστορικού παλατιού στο Παλέρμο της Σικελίας, που κάποτε χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή, φιλοξενούν όλα όσα ήθελαν να αφήσουν πίσω τους τα θύματά της.



Οι προσευχές και τα ποιήματα σε διάφορες γλώσσες και σε τοπικές διαλέκτους, καθώς και οι εικόνες που μπορεί να είναι από απλά σκίτσα μέχρι περίτεχνα σχέδια, είναι διαθήκες γεμάτες θυμό, απόγνωση και ελπίδα. Μεταξύ των αναφορών στην Κόλαση του Δάντη και των σχεδίων των ανακριτών της Ιεράς Εξέτασης που καβαλούν άλογα τα οποία αφοδεύουν, ένα ποίημα γραμμένο στη σικελική προσφέρει μια ζοφερή περιγραφή των περιστάσεων, "Αισθάνομαι ζεστός και κρύος, έχω ελονοσία/ Το στομάχι μου τρέμει/ Η καρδιά και η ψυχή μου ξεθωριάζουν".


Η ισχυρή οικογένεια των Κιαραμόντε (Chiaramonte) έκτισε το παλάτι μεταξύ του 1307 και του 1320. Το Palazzo Chiaramonte (Παλάτσο Στέρι-Κιαραμόντε) κατασκευάστηκε σε μια χαρακτηριστική μορφή της νοτιοανατολικής γοτθικής αρχιτεκτονικής, η οποία είναι πλέον γνωστή στη Σικελία ως στυλ Chiaramonte.



Η εξουσία της οικογένειας κράτησε μέχρι το 1392, όταν εκτελέστηκε ο Andrea Chiaramonte. Ο οίκος των Κιαραμόντε έπεσε, και από τα τέλη του 1400 μέχρι το 1517 το παλάτι υπηρέτησε τους Αραγωνέζους αντιβασιλείς. Αργότερα, στο κτήριο στεγάστηκαν τα Βασιλικά Τελωνεία και από το 1600 ως το 1782 το παλάτι χρησιμοποιήθηκε από την Ιερά Εξέταση ως δικαστήριο και φυλακή.

"Με το στόμα τους με ευλόγησαν, στην καρδιά τους με καταράστηκαν"

Μαι μαρτυρία Άγγλου κρατουμένου

Κατά τη διάρκεια μιας αποκατάστασης κατά τον 20ου αιώνα, οι εργάτες αποκάλυψαν στην πρόσοψη αυλάκια που άφησαν από είχαν αφήσει σιδερένια κλουβιά. Σήμερα, το παλάτι είναι μουσείο, όπου οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν τα κελιά με τα γκραφίτι που άφησαν οι κρατούμενοι.


από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου