Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Ο Τοίχος των Τατζίκων Συγγραφέων στην Ντουσαμπέ


Η πρόσοψη ενός κτιρίου που είναι καλυμμένη με τα αγάλματα 11 μεγάλων Τατζίκων συγγραφέων.



Ο "Τοίχος" είναι η πρόσοψη του κτιρίου της Ένωσης Συγγραφέων στο Ντουσανμπέ, που φιλοξενούνται μυθιστοριογράφοι, ποιητές, θεατρικοί συγγραφείς και άλλοι. Ο τοίχος έχει εννέα κόγχες που περιέχουν τα έντεκα αγάλματα διάσημων συγγραφέων, ένα αφιέρωμα στην περσική και σοβιετική ιστορία του Τατζικιστάν.


Ο Πέρσης ποιητής του 8ου αιώνα, ο αποκαλούμενος "Αδάμ της Ποίησης", Rudaki, καταλαμβάνει την κεντρική κόγχη. Θεωρείται ο πατέρας της κλασικής περσικής λογοτεχνίας, αν και έχει σωθεί μόνο ένα μικρό μέρος του έργου του. Άλλοι αξιόλογοι συγγραφείς στον τοίχο είναι ο ποιητής Φερντοσί (940-1020), ο ποιητής, μαθηματικός και αστρονόμος Ομάρ Καγιάμ (1048-1131), ο συγγραφέας και διανοούμενος Sadriddin Ayni (1878-1954) και ο ποιητής Μίρζο Τουρσουνζόντα (1911-1977). Στον κήπο δίπλα στο κτίριο βρίσκεται ένα μεγάλο άγαλμα του Ayni και του διάσημου Σοβιετικού συγγραφέα Μαξίμ Γκόρκι, οι οποίοι κάθονται σε ένα τραπέζι και συνομιλούν.


Το κτήριο κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Αμέσως έγινε παράδειγμα της σοβιετικής νεωτεριστικής αρχιτεκτονικής. Βρίσκεται στο κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας, δίπλα στο Εθνικό Μουσείο του Τατζικιστάν, το πάρκο Rudaki (ένα ακόμη αφιέρωμα στον διάσημο ποιητή), το Dushanbe Flag Pole (τον δεύτερο ψηλότερο ιστό εθνικής σημαίας στον κόσμο) και πολλά άλλα αξιοθέατα της πρωτεύουσας.


Η Ένωση των Συγγραφέων ξεκίνησε στα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης, όταν όλες οι λογοτεχνικές οργανώσεις απορροφήθηκαν σε μια ένωση υπό την εποπτεία της κυβέρνησης. Στόχος ήταν να εξασφαλιστεί ότι το σύγχρονο και παλαιότερο λογοτεχνικό έργο δε θα ερχόταν σε αντίθεση με τα κομμουνιστικά ιδανικά. Σήμερα, οι στόχοι της ένωσης μοιάζουν με εκείνους των συνδικάτων συγγραφέων στις περισσότερες άλλες χώρες.


από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου