Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020

Γιατί τα Σαββατοκύριακα είναι -μόνο- δυο μέρες;


Με τους σύγχρονους ρυθμούς ζωής, το Σαββατοκύριακο βοηθάει τον κόσμο να ξεφύγει από την καθημερινή ρουτίνα και τρέλα.



Ανεξάρτητα από το πόσο εξαντλημένος μπορεί να είναι κάποιος λόγω του ωραρίου και του φόρτου εργασίας του, αυτές οι δύο ημέρες προορίζονται για την κοινωνικοποίηση, τον ύπνο, κάποια έξοδο ή κάποια μικρή βόλτα. Όμως, δεν ήταν πάντα έτσι. Σύμφωνα με την Science of Us, η σύγχρονη εβδομάδα εργασίας άρχισε να εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της βιομηχανικής επανάστασης -εν μέρει, χάρη στους γλεντζέδες προγόνους.

Η διατήρηση μιας μέρας της εβδομάδας για ξεκούραση και λατρεία του Θεού είναι μια αρχαία παράδοση. Τα πράγματα άλλαξαν στην Βρετανία στη διάρκεια του 19ου αιώνα, όταν οι εργαζόμενοι άρχισαν να χρησιμοποιούν αυτή την μέρα για διασκέδαση αντί για να εκπληρώσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Αφιερώνοντας μια ημέρα στη διασκέδαση και σε διάφορες κραιπάλες, οι εργάτες κατέληγαν την επόμενη ημέρα να την αφιερώνουν στο να συνέλθουν.

Η πρακτική να την κοπανάει κάποιος από την δουλειά την πρώτη ημέρα της εργάσιμης εβδομάδας, γνωστή και ως "Αγία Δευτέρα", έγινε τόσο συνηθισμένη τον 19ο αιώνα, που πολλοί εργοδότες άρχισαν να κάνουν το Σάββατο μισή εργάσιμη ημέρα ως συμβιβασμό. Το 1908, ένα εργοστάσιο στις ΗΠΑ εφάρμοσε το Σάββατο ως μη εργάσιμη ημέρα από σεβασμό για το εβραϊκό Σάββατο. Σύντομα, ακολούθησαν και άλλοι. Ενόψει των νεοσυσταθέντων εργατικών συνδικάτων και της πίεσης των θρησκευτικών ομάδων να μείνει η Κυριακή αργία για θρησκευτικούς λόγους, η πενθήμερη, 40ωρη εβδομάδα εργασίας έγινε νόμος το 1938.


Σήμερα, οι πέντε εργάσιμες ημέρες και οι δύο ημέρες ξεκούρασης εξακολουθούν να υπάρχουν σε πολλές χώρες του κόσμου, αλλά το "Σαββατοκύριακο" ποικίλλει ανάλογα με το μέρος. Αν και το διήμερο Σαββατοκύριακο είναι ένα αρκετά πρόσφατο φαινόμενο, σήμερα, μερικοί δουλεύουν για να το παρατείνουν ακόμη περισσότερο.

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου