Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Saatse Boot: μια ανωμαλία στα Ρωσο-εσθονικά σύνορα


Μια ιδιότυπη συνοριακή παρατυπία που είναι ο μόνος, νόμιμος τρόπος για να μπει κανείς στη Ρωσία χωρίς βίζα.



Στην νοτιοανατολική Εσθονία, στον δήμο Värska Parish, υπάρχει μια παράξενη συνοριακή ανωμαλία. Ένα μικρό κομμάτι ρωσικής γης, η "Saatse Boot" -ονομάζεται έτσι λόγω του ότι μοιάζει με μπότα-, εισέρχεται στην εσθονική επικράτεια. Αυτό το κομμάτι γης βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μικρά εσθονικά χωριά, το Lutepää και το Sesniki, και παραδοσιακά, ο μόνος τρόπος να φτάσει κανείς από το Sesniki στο Lutepää και αντίστροφα είναι να περάσει δύο φορές τα σύνορα.



Όταν το 1945 χαράχθηκαν τα σύνορα Ρωσίας-Εσθονίας, η Εσθονία ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης, οπότε η διέλευση των συνόρων δεν ήταν ζήτημα. Όμως, όταν το 1991 διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση και η Εσθονία προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η περιοχή έγινε πρόβλημα για την Εσθονία.

Ευτυχώς, οι δύο χώρες μπόρεσαν να επιλύσουν φιλικά το ζήτημα. Σύμφωνα με όσα ορίστηκαν, οι Εσθονοί μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τον δρόμο μέσω της Saatse Boot χωρίς να απαιτείται ρωσική βίζα, υπό τον όρο ότι δε θα ταξιδέψουν με τα πόδια. Όποιος θέλει μπορεί να χρησιμοποιήσει τον δρόμο με αυτοκίνητο -ή με γαϊδούρι-, αλλά δεν μπορεί να σταματήσει για να μαζέψει μανιτάρια (υπάρχουν πολλά άγρια μανιτάρια στην περιοχή) ή να βγάλει φωτογραφίες.


Παρόλο που απαγορεύεται, πολλοί τουρίστες τολμούν να τραβήξουν φωτογραφίες στις πινακίδες που απαγορεύουν αυτές τις δραστηριότητες, κάτι που οδηγεί στην σύλληψη και την κράτησή τους στο πλησιέστερο ρωσικό συνοριακό σταθμό. Οι παραβάτες αφήνονται μόνο εφόσον πληρώσουν το πρόστιμο. Αν ένα αυτοκίνητο χαλάσει μέσα στην περιοχή, οι Ρώσοι συνοριοφύλακες προβαίνουν σε επιθεώρηση. Αν πειστούν ότι το αυτοκίνητο είναι όντως χαλασμένο, επιτρέπουν στους συνοριοφύλακες της Εσθονίας να το ρυμουλκήσουν στη χώρα τους.

Το Lutepää και το Sesniki απέχουν περίπου 1200 μέτρα. Το τμήμα του δρόμου που συνδέει τα δύο αυτά χωριά μέσω της Saatse Boot έχει μήκος περίπου 900 μέτρα. Μέχρι το 2008, ήταν ο μόνος διαθέσιμος δρόμος. Εκείνη τη χρονιά, άνοιξε ένας νέος δρόμος που επέτρεπε να μετακινηθεί κανείς μεταξύ των δύο χωριών χωρίς να περάσει από την ρωσική επικράτεια. Όμως, μιλάμε για μια απόσταση 15-20 χιλιομέτρων και έτσι οι χωρικοί εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τον παλιό δρόμο μέσω της Ρωσίας.


Το 2005, η Ρωσία συμφώνησε να επαναχαρακτούν τα σύνορα και να δώσει την περιοχή στην Εσθονία με αντάλλαγμα κάποιες άλλες περιοχές της εσθονικής γης. Αυτό θα έθετε ένα τέρμα σε αυτό το γεωγραφικό παράδοξο, αλλά η νέα συνθήκη δεν έχει ακόμη επικυρωθεί.

από: amusing planet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου