Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

75 χρόνια από τον "Πόλεμο των Κόσμων"

Το πρωτοσέλιδο της The New York Times στις 31 Οκτωβρίου του 1938 - πηγή

Ο Πόλεμος των Κόσμων ήταν ένα επεισόδιο της Αμερικανικής ραδιοφωνικής εκπομπής "Mercury Theatre On The Air" που μεταδόθηκε από το CBS στις 30 Οκτωβρίου 1938, λόγω της γιορτής του Χάλοουϊν. Το επεισόδιο ήταν προσαρμογή του μυθιστορήματος του Άγγλου συγγραφέα Χέρμπερτ Τζορτζ Γουέλς "Ο Πόλεμος των Κόσμων", σε σκηνοθεσία και αφήγηση του Όρσον Ουέλς.Στις 30 Οκτωβρίου 1938 και από τις 20:00 έως τις 21:00 το βράδυ, το ραδιόφωνο θα μετέδιδε μερικές σκηνές από το έργο του Γουέλς. Τα πρώτα 40 λεπτά της ωριαίας εκπομπής παρουσιάστηκαν υπό τη μορφή δελτίων ειδήσεων, κατά την οποία οι ακροατές ενημερώνονταν για μία εισβολή εξωγήινων από τον Άρη. Δεδομένου ότι η εκπομπή "Mercury Theatre On The Air" δε διέκοπτε για διαφημίσεις και οι συνεχιζόμενες διακοπές για τις εξελίξεις της εισβολής αύξησε το ρεαλισμό του προγράμματος σε σημείο που μεγάλη μερίδα των ακροατών πίστεψε ότι επρόκειτο περί πραγματικής εισβολής που λάμβανε χώρα σε πραγματικό χρόνο. Όταν οι ακροατές άνοιξαν τα ραδιόφωνά τους άκουσαν την ακόλουθη ανακοίνωση: "Η ραδιοφωνική εταιρία Κολούμπια και οι συνεργαζόμενες μαζί της εταιρίες, σας παρουσιάζουν τον Όρσον Γουέλς και τους συντρόφους του στο έργο του Άγγλου συγγραφέα Γουέλς 'Ο Πόλεμος των Κόσμων'". Ύστερα άρχισε η εκπομπή.

Μνημείο που ανεγέρθηκε τον Οκτώβριο του 1998 στο σημείο όπου υποτίθεται ότι προσγειώθηκαν οι Αρειανοί (Van Nest Park, Grover's Mill, Νιου Τζέρσεϊ) - πηγή

Το αποτέλεσμα της εκπομπής ήτανε να καταληφθούν πολλοί Αμερικανοί από πανικό. Πολλοί ακροατές δεν είχανε ακούσει πως πρόκειται για ραδιοσκηνοθεσία και νομίσανε πως όσα άκουγαν ήταν αληθινά. Ο Ουέλς δεν αντιλήφθηκε τον πανικό που προκάλεσε παρά μόνο όταν η αστυνομία κατέλαβε το στούντιο του σταθμού διακόπτοντας την εκπομπή.

Ο Richard J. Hand παραθέτει μελέτες από απροσδιόριστους ιστορικούς που υπολόγισαν ότι περίπου 6.000.000 άτομα άκουσαν τη ραδιοφωνική μετάδοση του CBS, εκ των οποίων 1.700.000 άτομα πίστεψαν ότι ήταν αλήθεια και 1.200.000 άτομα φοβήθηκαν πραγματικά. Μεταγενέστερες μελέτες ανέφεραν ότι ο πανικός ήταν λιγότερο διαδεδομένος απ' ό,τι ανέφεραν οι εφημερίδες. Εκείνη την περίοδο πολλές εφημερίδες εξέφρασαν την ανησυχία ότι το ραδιόφωνο, που τότε ήταν ένα νέο μέσο ενημέρωσης, θα καθιστούσε τον Τύπο παρωχημένο. Ως εκ τούτου, οι δημοσιογράφοι άρπαξαν την ευκαιρία και μεγαλοποίησαν το γεγονός του πανικού για να καταδείξουν τους κινδύνους που υποτίθεται ότι έκρυβαν οι ραδιοφωνικές εκπομπές.

Ακούστε όλη την εκπομπή στο Internet Archive και διαβάστε περισσότερα στο The Day the Martians Came με πολλούς συνδέσμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου