Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Πέντε καταπληκτικά automata ζώων


Από ανθρωποφάγους τίγρεις μέχρι εκλεπτυσμένα πουλιά, μερικά από τα πρώτα automata ήταν προς τιμή του ζωικού βασιλείου. Δείτε πέντε μηχανικά ζώα και μην παραλείψετε να δείτε και τα βίντεο.Ο ασημένιος κύκνος - Bowes Museum, Barnard Castle, Αγγλία (φωτογραφία πάνω)Το κανονικού μεγέθους automaton, κατασκευή του 1773, κουνάει το λαιμό του και τρώει ασημένια ψάρια που κολυμπούν δίπλα του σε μια παράσταση διάρκειας 40 δευτερολέπτων. Δουλεύει σαν ρολόι, μιας και είναι γεμάτο με γρανάζια. Βρίσκεται στο Bowes Museum στο κάστρο Barnard τηε Αγγλίας, όπου λειτουργεί ακόμη και σήμερα.


Ο Τίγρης του Τίπου - Victoria & Albert Museum, Λονδίνο, Αγγλία


Ο Τίγρης του Τίπου είναι ένα automaton, κατασκευασμένο το 1793 στην Ινδία, το οποίο ανήκε στον σουλτάνο Τίπου, τον κυβερνήτη του Μαισόρε. Αναπαριστά έναν τίγρη που κατασπαράσσει έναν Άγγλο στρατιώτη. Εκτίθεται στο μουσείο Victoria and Albert στο Λονδίνο. Ένα όργανο κρυμμένο στο σώμα της τίγρης παίζει μουσική, που μοιάζει με τις κραυγές του ανθρώπου.


Tipu's Tiger from Six to Start on Vimeo.


Το ρολόι-παγόνι - The State Hermitage Museum, Αγία Πετρούπολη, Ρωσία


Είναι δημιουργία του James Cox το 1777. Τρία κανονικού μεγέθους πουλιά -ένα παγόνι, μια κουκουβάγια και ένας πετεινός- τραγουδούν και κουνάνε τα κορμιά τους. Η κουκουβάγια στρίβει το κεφάλι της που κοσμείται με γυάλινα μάτια, το παγόνι αργά και μεγαλοπρεπώς σηκώνει τη μεγάλη ουρά του και στρέφει το λαιμό του, ενώ ο κόκορας βγάζει κραυγές από κάτω του. Βρίσκεται στο State Hermitage Museum.
Ο υπερασπιστής του χρόνου - Παρίσι, Γαλλία


Δημιουργία του Jacques Monestier το 1979. Αν και από την 1 Ιουλίου του 2013 δεν λειτουργεί, όταν δούλευε ήταν χάρμα οφθαλμών. Αναλόγως την ώρα της ημέρας, ένας δράκος, ένας κάβουρας ή ένας κόκορας χτυπούσε τον ιππότη, εκτός από τρεις φορές την ημέρα που το έκαναν όλα μαζί. Τα ζώα αντιπροσώπευαν τη γη, τον αέρα και τη θάλασσα, και αρχικά υπήρχε ένα ηχητικό που αναπαρήγαγε ήχους όπως το "γουργουρητό" της γης, τον αέρα που λυσσομανάει και τα κύματα. Βρίσκεται στο Παρίσι.
Η πάπια - Museum of Automatons, Γκρενόμπλ, Γαλλία


Το automaton πριν την καταστροφή του - πηγή

Δημιουργία του Jacques de Vaucanson το 1739. Η κανονικού μεγέθους πάπια δεν κινούνταν απλά, αλλά έτρωγε και χώνευε καρπούς. Το ρομπότ στην πραγματικότητα δεν έσπαζε τους καρπούς στο μεταλλικό στομάχι του, αλλά απλά τους ανακύκλωνε επ' άπειρον. Δυστυχώς κάηκε το 1889 και τα μόνα υπολείμματα του ήταν δυο απανθρακωμένα φτερά. Όμως υπάρχει μια ανακατασκευή του από το 1998 στο Museum of Automatons στο Γκρενόμπλ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου