Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Ο άνθρωπος που ενέπνευσε τον Σέρλοκ Χολμς

Ο Δρ Joseph Bell - πηγή

Ο χαρακτήρας του γνωστού ντετέκτιβ του σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ δεν είναι βγαλμένος από τη φαντασία του συγγραφέα. Ήταν ένας γιατρός και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, η πηγή της έμπνευσης του. Ο Δρ Τζόζεφ Μπελ.Ο Ντόιλ συνάντησε τον Μπελ το 1877 ενώ μελετούσε για να γίνει γιατρός. Αργότερα, ο Μπελ θα όριζε τον Ντόιλ υπάλληλο του, κάτι που επέτρεψε στον συγγραφέα να μάθει για τις θρυλικές αφαιρετικές ικανότητες του Μπελ.

Ο Μπελ τόνιζε τη σημασία της παρακολούθησης από πολύ κοντά κατά την ιατρική διάγνωση -για να το αποδείξει αυτό, διάλεγε συχνά κάποιον ξένο και έλεγε το επάγγελμα του και τις πρόσφατες δραστηριότητες του μόνο από την παρατήρηση του.

Στο βιβλίο "Teller of Tales: The Life of Arthur Conan Doyle", ο συγγραφέας Daniel Stashower εικονογραφεί τις ικανότητες παρατήρησης του Μπελ:

Ήταν ικανός να πει αν ένας άνθρωπος ήταν αλκοολικός μόνο και μόνο παρατηρώντας να δει κανένα φλασκί στην εσωτερική τσέπη του σακακιού του, κοντά στο στήθος, ή αν κάποιος άλλος ήταν τσαγκάρης βλέποντας αν το εσωτερικό του παντελονιού του στο γόνατο ήταν φθαρμένο (εκεί ακουμπούσαν οι τσαγκάρηδες ένα εργαλείο για την επεξεργασία του δέρματος). Μπορούσε να διακρίνει ακόμη τη διαφορά μεταξύ των κάλων στα χέρια ενός ξυλουργού από έναν κτίστη, και το διαφορετικό βάδισμα ενός στρατιώτη και ενός ναύτη.

Ο Ντόιλ διηγήθηκε ένα εξαίρετο παράδειγμα των δυνατοτήτων του Μπελ, όταν ένας ασθενής τον οποίο ο καθηγητής δεν είχε δει ή μιλήσει ποτέ πριν:

- Λοιπό, φίλε μου, υπηρέτησες στο στρατό.
- Μάλιστα, κύριε. (Aye, sir.)
- Δεν έχεις καιρό που απολύθηκες;
- Όχι, κύριε.
- Ένα σύνταγμα από τα Highland;
- Μάλιστα, κύριε.
- Αξιωματικός;
- Μάλιστα, κύριε.
- Τοποθετήθηκες στα Μπαρμπάντος;
- Μάλιστα, κύριε.

Τότε ο Μπελ είπε στους μαθητές του, "ο άντρας είναι ευγενικός, αλλά δεν δεν έβγαλε το καπέλο του. Δεν το κάνουν στον στρατό, αλλά θα είχε μάθει τον τρόπο τον πολιτών αν είχε καιρό που αποστρατεύθηκε. Έχει μια αύρα εξουσίας και είναι φανερό ότι είναι Σκωτσέζος. Όσο για τα Μπαρμπάντος, η πάθηση του είναι ελεφαντίαση, κάτι που συναντά κανείς στις Δυτικές Ινδίες και όχι στην Βρετανία, και τα σκοτσέζικα συντάγματα υπηρετούν προς το παρόν στο συγκεκριμένο νησί".

Ο Ντόιλ αναγνώρισε την επιρροή του Μπελ στην δημιουργία του Σέρλοκ Χολμς, όταν του έγραψε μια επιστολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου