Η λογική του «χαλασμένου τηλεφώνου» εφαρμόζεται σε εκατοντάδες πτυχές της καθημερινότητάς μας. Από κάτι που μάθαμε για κάποιον από κάποιον που το έμαθε από… κάποιον και είτε δεν ισχύει είτε έφτασε στα αυτιά μας ελαφρώς τροποποιημένο, μέχρι παρανοήσεις για θέματα πάσης φύσεως (ιστορικά, επιστημονικά, ζωολογικά κτλ.) Παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικές από τις πιο δημοφιλείς παρανοήσεις γύρω από θέματα ποικίλης ύλης και τις (πραγματικές) αλήθειες από πίσω τους.
Δείτε ακόμη:
Ιστορικές εφευρέσεις που αποδόθηκαν σε άλλους
O Einstein ήταν κακός μαθητής (εικόνα πάνω)
Ακούγεται σαν σύντομο ανέκδοτο, όμως πολύς κόσμος πραγματικά πιστεύει τον μύθο ότι ο διάσημος Φυσικός ήταν… σκράπας στο σχολείο και ότι κόπηκε στα Μαθηματικά. Η παρανόηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι ο Einstein αποφοίτησε με βαθμό 4 στα 6, ένας βαθμός που μετέπειτα (λανθασμένα) ερμηνεύτηκε ως D.
Η σύγχρονη μορφή του Άη Βασίλη οφείλεται στην Coca Cola
φωτογραφία από το τεύχος του 1905 - πηγή
Ο ευτραφής Santa δεν οφείλει την εικόνα του στην δημοφιλή εταιρεία αναψυκτικών. Όταν η Coca Cola ξεκίνησε να τον ενσωματώνει στις διαφημίσεις της το ‘30, ο Άγιος Βασίλης είχε ήδη αποκτήσει την μορφή του στην ποπ κουλτούρα, χάρη σε διαφημίσεις άλλων εταιρειών, όπως το περιοδικό Puck.
Το Σινικό Τείχος είναι ορατό από το Φεγγάρι
Σίγουρα μπορείτε να δείτε πολλά πράγματα στεκόμενοι στο φεγγάρι, όμως ο Σινικό Τείχος της Κίνας σίγουρα δεν θα είναι ένα από αυτά. Για την ακρίβεια, το Τείχος έχει πλάτος περί τα 90 μέτρα και έχει περίπου το ίδιο χρώμα με το περιβάλλον του, κάτι που το κάνει ελάχιστα ορατό για κάποιον ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από την Γη, πόσο μάλλον αν το παρατηρεί από το φεγγάρι το οποίο απέχει 471 χιλιάδες χιλιόμετρα.
Προερχόμαστε από τους πιθήκους
Η άποψη του Δαρβίνου, η οποία τον καταδιώκει μέχρι σήμερα δεν είναι… ακριβώς αυτή. Ο Δαρβίνος μέσα από το βιβλίο του η Εξέλιξη των Ειδών, είπε ότι ο άνθρωπος, οι χιμπαντζήδες και οι πίθηκοι εξελίχθηκαν από έναν κοινό πρόγονο, ο οποίος πέθανε 5 με 8 εκατομμύρια χρόνια πριν.
Τα ποντίκια τρελαίνονται για τυρί
Πόσες γενιές παιδιών γαλουχήθηκαν με την αντίληψη ότι στις φάκες για τα ποντίκια θα πρέπει να βάζουμε τυρί; Αμέτρητες. Και όμως, αυτά που πραγματικά αρέσουν στα ποντίκια είναι κατά κύριο λόγο τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και τα δημητριακά. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα θέλετε να εξοπλίσετε μια φάκα, βάλτε καλύτερα ένα γλύκισμα πάνω της.
Ο Ναπολέων ήταν κοντός
Το… πρότυπο των κοντών αντρών, δεν ήταν και τόσο κοντός όσο νομίζει ο περισσότερος κόσμος. Για την ακρίβεια είχε ύψος 1,69 μέτρα, σύμφωνα με τους ιστορικούς, το οποίο στην εποχή του αντιστοιχούσε στο μέσο ύψος των ανδρών. Η παρεξήγηση μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι μετά τον θάνατό του, το ύψος του καταγράφηκε σε 5 πόδια και δύο ίντσες σε γαλλικές μονάδες ποδιών όμως. Στην αγγλική μονάδα ποδιών, ο Ναπολέων θα ήταν πέντε πόδια και επτά ίντσες.
Ο ηλεκτρικός λαμπτήρας ανακαλύφθηκε από τον Τόμας Έντισον
Η ανακάλυψη του λαμπτήρα πυρακτώσεως συνήθως αποδίδεται στον Τόμας Έντισον, ο οποίος έλαβε και το σχετικό δίπλωμα στις 27 Ιανουαρίου του 1880, όμως οι προσπάθειες για την δημιουργία του είχαν ξεκινήσει αρκετά χρόνια νωρίτερα από άλλους ερευνητές. Τα πρώτα «σοβαρά» πειράματα έγιναν στη δεκαετία του 1860 από τον Βρετανό Τζόζεφ Σουάν, ο οποίος προσπάθησε να κατασκευάσει λάμπες με νήμα άνθρακα χωρίς επιτυχία. Δεκαοκτώ χρόνια αργότερα, επανέλαβε τα πειράματά του, αξιοποιώντας την αντλία υψηλού κενού. Ο Σουάν παρουσίασε την ηλεκτρική του λάμπα το 1879, αλλά διαπίστωσε ότι είχε αργήσει λίγο, καθώς μόλις λίγους μήνες νωρίτερα, ο Τόμας Έντισον είχε υποβάλει αίτηση ευρεσιτεχνίας για έναν όμοιο λαμπτήρα κενού.
Το μήλο ήταν ο απαγορευμένος καρπός του Παραδείσου
Στην περιβόητη... σκηνή της Βίβλου αναφέρεται ότι: «Και είδε η γυναίκα ότι το δένδρο ήταν καλό και όμορφο, και επιθυμητό στο ότι έδινε γνώση, και πήρε απ' τον καρπό και έφαγε, και έδωσε επίσης στον άνδρα της να φάει». Δεν γίνεται, δηλαδή, λόγος για κανένα μήλο. Μάλιστα, στη Μεσοποταμία, όπου βρισκόταν ο Παράδεισος σύμφωνα με όσα λέει η Βίβλος, δεν ευδοκιμούσανε τότες μηλιές, αντιθέτως υπήρξαν άφθονες συκιές εξ ου και τα φύλα συκής που κάλυπταν τα απόκρυφα των πρωτόπλαστων. Έτσι αρκετοί σύγχρονοι μελετητές τις Βίβλου, θεωρούν ότι το μήλο ήταν εν τέλει… σύκο ή σταφύλι.
πηγή: in2life.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου