Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Το πιο μακρύ γλυπτό σε ένα κομμάτι ξύλου


Η 14η Νοεμβρίου του 2013 ήταν η ένατη ετήσια Guinness World Records Day και άνθρωποι απ' όλο τον κόσμο προσπάθησαν να σπάσουν κάποιο ρεκόρ.

Εκείνη την ημέρα, μέσα στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου, έγιναν τα αποκαλυπτήρια ενός ξυλόγλυπτου, δημιουργία του Κινέζου καλλιτέχνη Zheng Chunhui. Ο καλλιτέχνης χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να ολοκληρώσει το έργο του, το οποίο είναι σκαλισμένο σε ένα και μόνο κορμό, διαστάσεων 12,286 μέτρων μήκους, 3,075 μέτρων ύψους και 2,401 μέτρων πλάτους.
Το γλυπτό βασίστηκε σε έναν πάπυρο με τίτλο "Qīngmíng Shànghé Tú" (Κατά μήκος του ποταμού κατά τη διάρκεια της γιορτής Qingming, περίπου 1.085-1.145), που απαθανατίζει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων και το τοπίο της πρωτεύουσας, Bianjing (σήμερα Kaifeng). Ο πρότυπος πίνακας, διαστάσεων 0,25x5,25 μέτρων (μπορείτε να τον δείτε εδώ) είναι ένα από τα πιο φημισμένα έργα της κινεζικής ζωγραφικής και τον έχουν αποκαλέσει, "Μόνα Λίζα της Κίνας" για την αναγνωρισιμότητα του.


Στο περίπλοκο γλυπτό του Zheng παρουσιάζονται βάρκες, γέφυρες, κτίρια και πάνω από 550 μεμονωμένα ανθρωπάκια. Στην Απαγορευμένη Πόλη, όπου παρουσιάστηκε το γλυπτό, βρίσκεται και ο πρότυπος πάπυρος με τη ζωγραφιά.
φωτογραφίες: ecns.cn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου