Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Illustris: Ταξίδεψε στο Σύμπαν και στον χρόνο μέσα από την πληρέστερη προσομοίωση μέχρι σήμερα


Πριν από δύο χρόνια είχαμε παρακολουθήσει ένα σύντομο video του Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (πρώτο βίντεο από κάτω) που μας ταξίδευε στα 13.7 δισ. χρόνια ζωής του Σύμπαντος από το Big Bang και έπειτα, ενώ ακόμα παλαιότερα ίσως θυμάστε την προσομοίωση Bolshoi Universe Simulation (δεύτερο βίντεο από κάτω) που έγινε πραγματικότητα χάριν στον υπερυπολογιστή Pleiades της NASA.


Bolshoi Simulation of the Universe [720p] (HD) από TechGear

Τελικά, η ομάδα του Harvard-Smithsonian επέστρεψε δυναμικότερα με το Illustris που πλέον θεωρείται το πρώτο υπερ-ρεαλιστικό σύστημα προσομοίωσης του Σύμπαντος, καθώς χρησιμοποιεί περισσότερα από 12 δισ. 3D pixels για να αποδώσει την εξέλιξη της κανονικής και σκοτεινής ύλης τα τελευταία…13 δισ. χρόνια. Για την ανάπτυξη του χρειάστηκαν περισσότερα από 5 χρόνια δουλειάς και η υπολογιστική δύναμη 8000 επεξεργαστών (CPUs) σε συνεχή λειτουργία επί 3 μήνες για το τελικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τον Mark Vogelsberger, επικεφαλής του project,

"Μέχρι σήμερα, καμία άλλη προσομοίωση δεν είχε τη δυνατότητα να αναπαράγει το Σύμπαν σε μεγάλη και μικρή κλίμακα ταυτόχρονα. Το Illustris λειτουργεί σαν μηχανή του Χρόνου. Μπορούμε να πάμε στο παρελθόν και στο μέλλον, να σταματήσουμε την προσομοίωση και να κοιτάξουμε βαθύτερα σε έναν συγκεκριμένο γαλαξία ή σμήνος γαλαξιών για να αντιληφθούμε τι γίνεται".

Παρακολουθήστε παρακάτω το πολύ εντυπωσιακό video (επιλέξτε υψηλή ανάλυση), αλλά να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχει μια πιθανότατα όλη μας η ζωή να είναι απλά μια προσομοίωση…πηγή: techgear.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου