Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Οι πραγματικοί Iron Thrones

Η ιστορία της βασιλείας έχει αφήσει στο πέρασμα της μερικούς πολύ επιδεικτικούς θρόνους, τόσο που ακόμα και ο Iron Throne της σειράς Game of Thrones θα ζήλευε. Μπορεί να μην εμφανίζουν τις φανταστικές μεταφορές του θρόνου των Επτά Βασιλείων, αλλά από κέρατα μονόκερου (!) μέχρι και περάσματα για να σέρνονται από κάτω του οι υπόκοοι, αυτοί οι θρόνοι δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τις εκκεντρικότητες αυτών που κάθισαν πάνω τους.


Ο θρόνος της Δανίας

Ο Χριστιανός Η’, στο θρόνο από μονόκερο, και η Caroline Amalie - πηγή

Οποιοσδήποτε βασιλιάς ή αυτοκράτορας μπορεί να έχει χρυσό ή μαρμάρινο θρόνο, αλλά ο θρόνος της Δανίας είναι πολύ πιο σπάνιος. Στην οροφή του θρόνου υπάρχουν κέρατα μονόκρου, και αν δεν σας φτάνει αυτό, διαθέτει και τρία ασημένια λιοντάρια κανονικού μεγέθους -το μέγεθος είναι εμπνευσμένο από τα 12 λιοντάρια που φυλούσαν το θρόνο του Σολομώντα. Φυσικά, δεν είναι στην πραγματικότητα κέρατα μονόκερου, αλλά κέρατα από φάλαινα Narwhal.

Ο θρόνος - φωτογραφία


Η καρέκλα του βασιλιά Εδουάρδου

Αριστερά: Χαρακτικό της καρέκλας από το 1855 - πηγή. Δεξιά: Η καρέκλα στο Αββαείο του Ουέστμινστερ - φωτογραφία

Η καρέκλα του βασιλιά Εδουάρδου στο Αββαείο του Ουέστμινστερ έχει το θρόνο μιας άλλης χώρας στο εσωτερικό της. Ο γοτθικός θρόνος από βελανιδιά χρονολογείται από το 1296. Ο Εδουάρδος Α' είχε ζητήσει να περιλαμβάνουν το "Λίθο του Scone" (ή "Λίθο του Πεπρωμένου" ή "Λίθο της Στέψης" της Σκωτίας), ακριβώς κάτω από το κάθισμα. Ο λίθος έχει έκτοτε επιστραφεί στη Σκωτία, αλλά στέλνετε στο Λονδίνο για όλες τις στέψεις -η τελευταία φορά ήταν το 1953 για τη στέψη της Ελισάβετ Β'.

Αντίγραφο του Λίθου στην Σκωτία - φωτογραφία


Ο Μαρμάρινος ΘρόνοςΟ Μαρμάρινος Θρόνος -ή Takht-e marmar- στην Τεχεράνη διαθέτει 65 μαρμάρινα στοιχεία, ανάμεσα τους άνδρες, γυναίκες και μαγικά πλάσματα, που τον στηρίζουν. Η αίθουσα που βρίσκεται ο θρόνος στο παλάτι Golestan κατασκευάστηκε μεταξύ του 1747 και του 1751.


Ο θρόνος του Καρλομάγνου


Ο θρόνος στον καθεδρικό του Άαχεν - φωτογραφία

Αυτό το αυστηρό, πέτρινο κάθισμα, του 790 μ.Χ., μπορεί να μην είναι τόσο φανταχτερός όσο οι άλλοι θρόνοι. Όμως, το υπερυψωμένο κάθισμα περιλαμβάνει ένα πέρασμα από κάτω του, για να σκύβουν ή να σέρνονται από κάτω του οι υπήκοοι ώστε να δείξουν τον σεβασμό τους στον βασιλιά. Πιστεύεται ότι το μάρμαρο και τα σκαλοπάτια έχουν αφαιρεθεί από το Ναό του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ.


Ο Θρόνος του Τρίτου Ουρανού της Γενικής Συνόδου των Εθνών της Χιλιετίας


"Προφανώς, δεν χρειάζεται να είναι κανείς εστεμμένος για να διαθέτει θρόνο", αυτό σκέφτηκε ο James Hampton. Από το 1950 μέχρι το 1964, ο Hampton έφτιαξε τον φανταστικό Throne of the Third Heaven of the Nations' Millennium General Assembly -ο ίδιος αυτοανακηρύχτηκε St. James, Διευθυντής Ειδικών Έργων για το Κράτος της Αιωνιότητας- σε ένα γκαράζ. Αν και είναι κατασκευασμένος από υλικά όπως παλιοί λαμπτήρες, αλουμινόχαρτο και κουτιά καφέ, ανταγωνίζεται πραγματικούς θρόνους. Όταν ο Hampton πέθανε, ο θρόνος ανακαλύφθηκε και τώρα βρίσκεται στο Αμερικανικό Μουσείο Τέχνης Smithsonian.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου