Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Ο Λέοντας της Λουκέρνη στην Ελβετία


Το Μνημείο του Λέοντος (Γερμανικά: Löwendenkmal), ή Λέοντας της Λουκέρνης, είναι ένα γλυπτό στη Λουκέρνη της Ελβετίας, φιλοτεχνημένο από το Μπέρτελ Θόρβαλντσεν, προς τιμήν των Ελβετών Φρουρών που σφαγιάστηκαν από επαναστάτες στις 10 Αυγούστου του 1792 στο Ανάκτορο του Κεραμεικού στο Παρίσι της Γαλλίας, κατά τη Γαλλική Επανάσταση.
 
 


Ο Αμερικανός συγγραφέας Μαρκ Τουαίην (1835-1910) ύμνησε το γλυπτό του θανάσιμα πληγωμένου λιονταριού, στο βιβλίο του "A Tramp Abroad", χαρακτηρίζοντάς το ως "το πιο θρηνητικό και κινούμενο κομμάτι πέτρας στον κόσμο".


Στο γλυπτό υπάρχει η αφιέρωση Helvetiorum Fidei ac Virtuti (Στην αφοσίωση και την ανδρεία των Ελβετών). Το λιοντάρι αναπαρίσταται να διαπερνάται από ένα ακόντιο, ενώ δίπλα του υπάρχουν δύο ασπίδες με τους θυρεούς της Ελβετίας και της Γαλλικής Μοναρχίας (fleur-de-lis) αντίστοιχα. Στο κάτω μέρος του γλυπτού υπάρχει μια επιγραφή με τη λίστα των ονομάτων αξιωματικών, και τους (κατά προσέγγιση) αριθμούς των νεκρών (DCCLX = 760), και των επιζώντων (CCCL = 350).από: βικιπαίδεια
φωτογραφίες: imgur

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου