Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Πώς η NASA φωτογραφίζει τον Ήλιο;

Στις 31 Αυγούστου του 2012, εξερράγη μια γιγάντια προβολή στον ήλιο, στέλνοντας σωματίδια και κρουστικό κύμα που ταξίδεψαν κοντά στη Γη

Ο διαστημικός οργανισμός κοιτάει κατάματα το άστρο, χωρίς να φοβάται, και συλλαμβάνει απίστευτες εικόνες.Στην πραγματικότητα, πρέπει να το κάνει. Μια μεγάλη ηλιακή καταιγίδα θα μπορούσε να εξαλείψει ένα μέρος του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ, στέλνοντας προσωρινά τον κόσμο πίσω στο Μεσαίωνα, χωρίς ρεύμα, χωρίς καλώδια, χωρίς selfies. Ο διευθύνων της NASA, Charles Bolden, το έθεσε έτσι πέρυσι: ο καιρός στον Ήλιο είναι "ένα πρόβλημα που διασχίζει όλα τα σύνορα".


Το 2010, η NASA ξεκίνησε το Solar Dynamics Observatory, ένα διαστημικό σκάφος εξοπλισμένο με όργανα για την καλύτερη κατανόηση του μαγνητικού πεδίου του άστρου μας, με την ελπίδα να επιτευχθούν καλύτερες ηλιακές προβλέψεις. Αν μπορούμε να προβλέψουμε το επόμενο "Carrington event" -μια ηλιακή καταιγίδα το 1859, τόσο δυνατή που προσωρινά έθεσε σε λειτουργία τους τηλέγραφους- ίσως να μπορέσουμε να αποφύγουμε ζημιές τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μια ακραία υπεριώδη εικόνα του ίδιου του ήλιου διευρύνθηκε και τέθηκε πάνω σε μια μεγαλύτερη εικόνα φόντου. Η εικόνα του φόντου είναι από το διαστημόπλοιο SOHO δείχνει στεμματικό υλικό ευρείς εξάπλωσης.

Τα αποτελέσματα της αποστολής, μέχρι στιγμής, είναι τόσο κατατοπιστικά όσο και όμορφα. Οι εικόνες που στέλνει το παρατηρητήριο στη Γη είναι πανέμορφες.

Εικόνα με μαγνητικούς βρόχους του Ήλιου. Μια σειρά από βρόχους, όπως αυτή, είναι γνωστή ως "flux rope", και βρίσκονται στο επίκεντρο των εκρήξεων στον ήλιο που είναι γνωστές ως εκτινάξεις στεμματικού υλικού. Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες μπόρεσαν να διακρίνουν το χρόνο του σχηματισμού ενός "flux rope".

Διαβάστε τη συνέντευξη του Dean Pesnell, ενός επιστήμονα του SDO, για το πως δημιουργούνται αυτές οι καταπληκτικές εικόνες στο national journal (αγγλικά).


Αυτές οι εικόνες από το SDO είναι από τις 24 Φεβρουαρίου του 2014 και δείχνουν τις πρώτες στιγμές της λάμψης X-class σε διαφορετικά μήκη κύματος του φωτός. Είναι το φωτεινό σημείο που εμφανίζεται στο αριστερό άκρο του ήλιου. Καυτό ηλιακό υλικό φαίνεται να πλανάται πάνω από την ενεργό περιοχή στην ατμόσφαιρα του ήλιου, το στέμμα.

Εικόνα των μαγνητικών βρόχων του ήλιου, όπως την συνέλαβε το SDO της NASA στις 18 Ιουλίου του 2012. Έχει επεξεργασία για να τονιστούν τα άκρα του κάθε βρόχου ώστε να γίνει η δομή τους πιο ξεκάθαρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου