Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Ο μιναρές του ποταμού Jam στο Αφγανιστάν


Ο μιναρές του ποταμού Jam βρίσκεται στο Αφγανιστάν στις όχθες του ποταμού Hari εκεί που συναντά τον ποταμό Jam.
 
 
 
Ο μιναρές του 12ου αιώνα, έχει ύψος 65 μέτρα και το μοναδικό απομεινάρι της αυτοκρατορίας Ghurid που κυβέρνησε το Αφγανιστάν και τμήματα της βόρειας Ινδίας τον 12ο και 13ο αιώνα. Ο μιναρές χτίστηκε το 1194 υπό τον σουλτάνο Ghiyas ud-Din (1153-1203) και πιστεύεται ότι βρίσκεται στο μέρος της αρχαίας πόλης Firuzkuh, όπου βρισκόταν οι καλοκαιρινές κατοικίες των αυτοκρατόρων Ghurid.


Όταν κατασκευάστηκε, ήταν ο ψηλότερος πύργος από τούβλα στον κόσμο. Ο μιναρές ανήκει σε μια ομάδα περίπου 60 μιναρέδων και πύργων που χτίστηκαν μεταξύ του 11ου και του 13ου αιώνα στην Κεντρική Ασία, το Ιράν και το Αφγανιστάν, ως σύμβολα της νίκης του Ισλάμ επί των ειδωλολατρών. Άλλοι ήταν απλώς ορόσημα ή παρατηρητήρια.


Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο μιναρές ήταν συνδεδεμένος με ένα τζαμί που ο Ghurid χρονογράφος Juzjani αναφέρει ότι διαλύθηκε από μια πλημμύρα, κάποια στιγμή πριν από τις πολιορκίες των Μογγόλων.


Η ύπαρξη του μιναρέ ξεχάστηκε στον έξω κόσμο, μέχρι που ο Sir Thomas Holdich τον ανέφερε το 1886 ενώ εργαζόταν για την Αφγανική Επιτροπή Συνόρων. Όμως, ο κόσμος τον πρόσεξε το 1957, μέσα από το έργο δύο Γάλλων αρχαιολόγων και "χάθηκε" και πάλι -για λίγο- κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εισβολής το 1979.

Ο μιναρές του Jam έγινε το πρώτη Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO του Αφγανιστάν το 2002.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου