Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Ο μιναρές του ποταμού Jam στο Αφγανιστάν


Ο μιναρές του π[οταμού Jam βρίσκεται στο Αφγασιστάν στις όχθες του ποταμού Hari εκεί που συναντά τον ποταμό Jam. Ο μιναρές του 12ου αιώνα, έχει ύψος 65 μέτρα και το μοναδικό απομεινάρι της αυτοκρατορίας Ghurid που κυβέρνησε το Αφγανιστάν και τμήματα της βόρειας Ινδίας τον 12ο και 13ο αιώνα. Ο μιναρές χτίστηκε το 1194 υπό τον σουλτάνο Ghiyas ud-Din (1153-1203) και μάλλον είναι στο μέρος της αρχαίας πόλης Firuzkuh, όπου βρισκόταν οι καλοκαιρινές κατοικίες των αυτοκρατόρων Ghurid.


Όταν κατασκευάστηκε, ο μιναρές του Jam ήταν ο ψηλότερος πύργος από τούβλα στον κόσμο. Ο μιναρές ανήκει σε μια ομάδα περίπου 60 μιναρέδες και πύργους που χτίστηκαν μεταξύ του 11ου και του 13ου αιώνα στην Κεντρική Ασία, το Ιράν και το Αφγανιστάν, ως σύμβολα της νίκης του Ισλάμ επί των ειδωλολατρών. Άλλοι ήταν απλώς ορόσημα ή παρατηρητήρια.


Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο μιναρές ήταν συνδεδεμένος με ένα τζαμί που ο Ghurid χρονογράφος Juzjani αναφέρει ότι διαλύθηκε από μια πλημμύρα, κάποια στιγμή πριν από τις πολιορκίες των Μογγόλων.


Η ύπαρξη του μιναρέ χάθηκε από τον έξω κόσμο μέχρι που ο Sir Thomas Holdich τον ανέφερε το 1886 ενώ εργαζόταν για την Αφγανική Επιτροπή Συνόρων. Όμως, ο κόσμος τον πρόσεξε το 1957, μέσα από το έργο δύο Γάλλων αρχαιολόγων. Ο μιναρές "χάθηκε" και πάλι για λίγο κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εισβολής το 1979.

Ο μιναρές του Jam έγινε το πρώτη Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO του Αφγανιστάν το 2002.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου